Suomalainen ei osaa oikein puhua rahasta. Siksi yleensä en ole matkabudjettia julkisesti avannut. Nyt teen kuitenkin pienen poikkeuksen. Havaitsin nimittäin itse miten paljon muiden budjetteihin tutustuminen auttoi oman reissun hinnan arvioinnissa. Aihetta googlaillessani päädyin lukemaan osin samoilla suunnilla reissanneen Nelliinan vaatehuone-blogin kirjoittajan matkabudjettikirjoitusta. Suositten vilkaisemaan tuota myös. Seuraavassa muutama sananen meidän reissumme kustannuksista sekä perusteluja tekemillemme valinnoille.

Reissu lyhyesti:

 • Kesto: 28 päivää
 • Lennot: Helsinki-Seattle, Las Vegas-Washington, New York-Helsinki
 • Vuokra-auto: 16 vrk
 • Hotelliöitä: 28
 • Budjetti: n. 10000€ (n. 5000€/henkilö)

Kuulemma jotkut ovat selvinneet roadtripistään n. 2000-4000 eurolla. Yllä mainitussa blogissa kerrottiin viisi päivää lyhyemmälle reissulle yhteishinnaksi n. 5700 euroa. Heillä siis oli ajallisesti lyhyempi matka ja enemmän yöpymisiä pikkukaupunkien motellitasoisissa paikoissa. Arvasin heti, että me emme ihan noin vähällä pärjää. Alusta asti arvelin budjetin asettuvan noin 10000 euron tienoille, mikä pitikin aika hyvin paikkansa. Eli per nenä kustannus oli noin 5000€. Jos summa tuntuu isolta, jatka vain lukemista, kerron mihin rahat kuluivat ja annan eri menoerien kohdalla säästövinkkejä.

Ensimmäinen suuri menoerä olivat lennot. Reissumme aikana lensimme kolme erillistä reittiä. Aluksi lensimme Helsingistä Seattleen, sitten Las Vegasista Washingtoniin ja lopuksi vielä New Yorkista Helsinkiin. Hintaa ja kestoja puntaroidessamme päädyimme lopulta ottamaan lennot United Airlinesilta. He tosin itse operoivat vain Las Vegas-Washington-välin muiden ollessa allianssikumppani Lufthansan lentoja. Las Vegas-Washington oli ainoa suora lento, muut sisälsivät vaihdon Frankfurtissa. Kaikkien lentojen ostaminen pakettina ja samalta lentoyhtiöltä osoittautui edullisimmaksi. Joku halvempikin paketti taisi olla tarjolla, mutta siinä erityisesti Helsinki-Seattle-väli olisi ollut huomattavasti pidempi kestoltaan.

Lennot olen yleensä varannut Ebookersilta, josta olen saanut parhaan hinnan. Lisäksi valikoima on varsin laaja ja jopa halpalentoyhtiöitä on nykyään mukana. Tälläkin kertaa paras hinta löytyi tätä kautta. Välillä olen yrittänyt Skyscannerilla etsiä halvempia vaihtoehtoja. Valitettavasti Skyscannerin haku ei salli meno-paluuta ihmeellisempiä virityksiä, joten siitä ei ole mitään iloa isompia reissuja varattaessa. Samoin palvelun halvin hinta on käytännössä osoittautunut huuhaaksi, kun linkin takaa löytyvä palvelu sanookin kaikkien sen hintaisten paikkojen menneen jo.

Pitkällä reissulla myös majoitukseen saa kulutettua pitkän pennin. Onneksi näidenkin kanssa on valinnan varaa. Pienimmällä budjetilla selviää, jos majoittuu matkalla pikkukaupungeissa ja isommissa kaupungeissakin tyytyy majoitukseen keskustan ulkopuolella tai aivan sen laidalla. Edullisimpia ovat motellit, jotka nekin voivat olla oikein kelvollisia majapaikkoja. Motelleissa myös usein pysäköinti on ilmasta. Varsinkin kaupungeissa hotellien pysäköintipaikat ovat pääosin maksullisia.

Majoituksissa on syytä katsoa tarkasti kaikki mahdolliset lisäkulut, jotka eivät kuulu netissä maksettuun hintaan. Tällaisia ovat pysäköinnin lisäksi vaikkapa resorttimaksu, joka on käytössä Las Vegasissa. Tämä taannoisen pankkikriisin aikaisen hotelliyöpymisten määrän notkahduksen yhteydessä resorttien pelastuskeinoksi käyttöön otettu maksu on jännästi jäänyt pysyväksi iloksi. Yksi kerrallaan kaikki hotellit ovat ottaneet sen käyttöön. Maksun kerrotaan kattavan sellaisia kivoja juttuja, kuten allasalueen käyttöoikeuden ja wifin. Välttämättä et kuitenkaan pysty tätä maksua välttämään, vaikka et haluaisikaan käyttää näitä fasiliteetteja.

Hotellihuoneen hintaan kuuluva aamiainen voi osoittautua todella mitättömäksi tai sitten se voi olla oikeinkin hyvä. Aamiaisen laatu ei välttämättä käy mistään ilmi varausta tehtäessä. Hotelli voi hyvinkin reippaasti kehuskella aamiaistaan, joka sitten osoittautuukin yhdeksi makeaksi leivonnaiseksi ja kupiksi kahvia. Parhaan kuvan todellisuudesta saa usein lukemalla muiden asiakkaiden arvioita joko varaussivustolta tai isommasta laarista Tripadvisorista.

Me punnitsimme hotellivalintojamme todella tarkkaan hinnan ja sijainnin mukaan. Etenkin kaupungeissa olimme valmiita maksamaan paremmasta sijainnista vähän enemmän, jotta lyhyestä vierailusta jäisi mahdollisimman paljon aikaa käytettäväksi olennaiseen. Luimme myös tarkasti arvioita Tripadvisorista, jotta välttäisimme ihan pahimmat syöpäläispesät. Yöpyessämme tien päällä sijainnilla ei ollut niinkään väliä ja silloin pyrimmekin muuten vain hyvään hinta-laatusuhteeseen.

Hotellien hinnat muuten vaihtelevat todella paljon. Useat hotellit tarjoavat ennemmin tai myöhemmin huonetta tarjoushintaan, joka on edullisempi kuin normaalisti tarjolla oleva. Joskus halvin hinta voi olla hotellin omilla nettisivuilla, mutta omien havaintojeni mukaan erillisten varaussivustojen kautta saa huoneen halvemmalla.

Tämän reissun hotellivarauksiin käytimme Hotels.comia, joka lupaa maksaa erotuksen, jos löydät varaamasi huoneen jostain halvemmalla. Hotels.comilla on myös hintavahti, jota käytin apuna. Kun olin tehnyt varauksen, määrittelin hintavahdin ilmoittamaan, kun hinta muuttuu. Kun sitten muutos alaspäin tuli, peruin alkuperäisen varauksen ja varasin huoneen uudelleen tarjoushinnalla. Kokeilin myös etsiä halvempia hintoja muualta, mutta tällä kertaa en siinä onnistunut.

Roadtripillä tarvitaan jonkinlainen kulkuneuvo. Autoilu USA:ssa on helppoa ja edullista vaikkapa Eurooppaan nähden. Bensan hinta on sielläkin toki noussut, mutta menovesi on kuitenkin kalleimmillaankin noin puolet halvempaa kuin Suomessa. Myös itse kärryn saa alleen huomattavasti edullisemmin kuin kotopuolessa.

Erilaisiin juokseviin kuluihin menee myös rahaa. Helteellä täytyy juoda paljon vettä ja välillä on tarpeen syödäkin jotain. Lisäksi ainakin meillä kahvi oli ehdottoman välttämätöntä. Näiden lisäksi matkan varrelle sattuu lukuisia kivoja kohteita, joissa vierraillakseen on kaivettava kuvettaan pääsylipun hinnan verran.

Ruokailun suhteen vaihtoehtoja varmasti löytyy vähän jokaiselle kukkarolle. Halvin ateria meillä oli varmaankin Oregonin Garibaldissa paikallisessa Dairy Queenissa syömämme hampurilaisateria. Tämä olikin ainoa ruokailu Mäkkäritason pikaruokalassa. Hampurilaisia kyllä söimme enemmänkin, mutta ne olivat vähän parempaa sorttia. Tosin nekään eivät olleet kovin kalliita. Amerikkalaiset tuntuvat harrastavan ulkona syömistä suomalaisia enemmän, sillä vastaan ei tullut niin pientä kylää etteikö siellä joitain ruokailumahdollisuuksia olisi ollut.

Dairy Queenin kahvi on muuten ziljoona kertaa parempaa kuin Mäkkärin. Jos siis joudut valitsemaan näiden kahden paikan drive-thrun välillä kahvitankkauksen yhteydessä, kurvaa DQ:lle.

Ravintolan ruokalistaa vilkuillessa on syytä huomioida, että hinnat ilmoitetaan ilman veroa. Tippiäkin pitää antaa, mieluiten 20%. Kerran jätimme vain 18% tipin, kun tarjoilija ei jaksanut palvella potkupallo-ottelun seuraamiselta. Vero vaihtelee osavaltioittain ja kaupungeittain, mikä tekee isommalla alalla reissatessa elämän hieman hankalammaksi. Tippi lasketaan periaatteessa verottomasta hinnasta. Jos kuitissa ei ollut verotonta hintaa erikseen, laskin joskus tipin suoraan koko summasta. Häviö on tässä 2% luokkaa, eli ei juuri mitään, ainakaan normaaleissa muutaman kympin laskuissa.

Tippaaminen vaatii muutenkin siihen tottumattomalle suomalaiselle vähän harjoittelua. Hyvin useissa tilanteissa tipin antamista odotetaan. Esimerkiksi jos hotellilta taksilla lähtiessäsi hotellin henkilökuntaan kuuluva henkilö vinkkaa sinulle auton ja nostaa laukkusi kyytiin, on hänelle syytä antaa tippiä dollari per laukku. Baaritiskillä tilatuista drinkeistä annetaan tippiä dollari per juoma. Samoin ilmaisista juomista kuuluu antaa tarjoilijalle dollarin-kahden tippi. Näin esimerkiksi Las Vegasissa, jossa pelikoneita pelaaville juomia tarjoillaan.

Lopuksi tuosta alta löytyy vielä eriteltynä budjetti keskeisten kuluerien osalta. Huomioithan, että osa hinnoista on euroissa (€) ja osa dollareissa ($).

Lennot (kahdelle yhteensä):
Helsinki-Seattle, Las Vegas-Washington, New York-Helsinki: 2005,60€

Hotellit (yhteensä 28 yötä):
La Quinta Inn & Suites (Seattle, WA): 146,79€/yö
Econo Lodge (Garibaldi, OR): 63,18€/yö
Gold Beach Resort (Gold Beach, OR): 90,09€/yö
Super 8 (Upper Lake, CA): 63,29€/yö
McClelland-Priest Bed&Breakfast (Napa, CA): 157,18€/yö
Wawona Hotel (Wawona/Yosemite, CA): 191,38€/yö
Motel Capri (San Francisco, CA): 124,39€/yö
Green Gables Inn (Pacific Grove, CA): 181,35€/yö
Days Inn at Windmill (Buellton, CA): 58,64€/yö
Channel Road Inn (Santa Monica, CA): 177,58€/yö
Hollywood Orchid Suites (Los Angeles, CA): 158,26€/yö
Flamingo (Las Vegas, NV): 24,05€/yö (ei sisällä resorttimaksua n. 20€/yö)
Canyon Country Inn (Williams, AZ): 73,06€/yö
JW Marriott (Washington, DC): 189,97€/yö
Best Western Bowery Hanbee (New York, NY): 148,30€/yö
Keskihinta/yö: 129,21€ (huomioitu öiden määrä/majoitus)

Ruoka:
lounas ja illallinen + muut yhteensä keskimäärin (sisältäen verot ja tipit): n. 70€/päivä

Autoilu:
fullsize-luokan auton vuokra 16vrk (sisältäen yhden suunnan lisämaksun $300): n. 896€
bensa: n. 232€ (matkaa kertyi n. 3000 mailia)
Autokulut yhteensä: n. 1128€

Pääsylippuja:
Chihuly Garden & Glass (Seattle): $23/henkilö
Yosemite National Park: $25/autokunta
Universal Studios (Los Angeles): $88/henkilö
Disneyland (Anaheim): $96/henkilö
Grand Canyon National Park: $25/autokunta
9/11 Memorial Museum pääsymaksu + opastettu kierros (New York): $44/henkilö

Näiden lisäksi rahaa kului erilaisiin reissueväisiin, kuten veteen ja muihin juomiin, banaaneihin (jotka ovat superkäteviä automatkalla) ja tietenkin kahviin. Kaupunkialueilla käytimme jonkin verran julkisia liikennevälineitä.

2 kommenttia

 1. Henna / Kulkutautiset 11.2.2017 at 18:54

  Minäkään en oikein näitä budjettipostauksia osaa tehdä. Osittain johtunee tuosta suomalaisesta häveliäisyydestä raha-asioiden suhteen ja sitten se ihan konkreettinen syy on se, että menetän hermot aina siihen excelin päivittämiseen kesken matkan, enkä jälkikäteen ihan oikeastikaan tiedä, paljonko rahaa on tarkalleen kulunut. Meidän viimekeväisellä Jenkkien road tripillä, joka kesti 31 päivää, taisi kulua parisen tonnia vähemmän. Tämä selittyy varmaankin suoraan sillä, että yhteensä puolentoista viikon ajan majoituimme ystävien ja sukulaisten nurkissa, matkan alussa ja lopussa Seattlen seudulla ja keskivaiheilla Los Angelesissa. Kyllä siinä aika pitkän pennin säästi. Nuo majoitukset, erityisesti kohteissa kuten San Francisco ja vaikkapa Yosemiten puiston läheisyydessä olevat hotellit veloittavat aikamoista taksaa. Vegasissa taas yöpyi suhteessa huomattavasti halvemmalla, mutta me vauvan kanssa matkaavat päätimme, että jollain keinolla on kunnon Vegas-kokemus saatava (ja se vauva ehkä rajoitti näitä ihan perinteisempiä bile- ja uhkapelikuvioita) niin pamautimme Bellagioon sviittiin kahdeksi yöksi 😀 Olipahan kokemus!

  Upeaa, että olette tällaisen kasanneet, varmasti on iloksi monille tuonne suunnalle matkaa suunnitteleville! 🙂

  Vastaa
  1. Aron 11.2.2017 at 19:51

   Olen kyllä yrittänyt aina matkoilla pitää tarkasti kirjaa kaikesta, mutta silti aina joku yksittäinen kahvi tai muu vastaava lipsahtaa ohi kirjanpidon. Aina ei jaksa pyytää kuittia, jos sitä ei erikseen tarjota ja hetken päästä koko ostos on jo unohtunut. Tarkka budjetin seuranta auttaa uusien budjettien laadinnassa. Tällainen kontrollifriikki ei olisi koskaan uskaltanut lähteä neljäksi viikoksi reissuun ilman lyhyempiä hyvin sujuneita harjoituksia. 🙂

   Majoitus on iso menoerä. Auttaa paljon, jos siinä pystyy kontaktien avulla säästämään. Kysyntä ja tarjonta näkyvät hyvin hinnoissa. Esim. Yosemitessa ei ole paljon valinnanvaraa, joten on helppo pyytää vähän enemmän.

   Tuo Bellagion sviitti kuulostaa todelliselta luksukselta! Tosin vastaavantasoinen sviitti jossain muussa suurkaupungissa olisi varmasti ollut vielä kalliimpi. Vegasissa tasokaskin majoitus on suhteellisen edullista, ainakin alkuviikosta.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *