Hagia Sofian museo, kuten monet muutkin Istanbulin keskeisimmistä turistinähtävyyksistä, sijaitsee Sultanahmetin alueella. Samalta alueelta löytyy suurin osa turistien suosimista hotelleista. Lähinnä turisteja ruokkivia ravintoloita löytyy alueelta myös paljon.

Hagia Sofia valmistui aikoinaan vuonna 537 ortodoksiseksi kirkoksi. Se toimi myös Konstantinopolin patriarkan istuimena. Ottomaanien vallattua Konstantinopolin vuonna 1453 Hagia Sofia muunnettiin pikavauhdilla moskeijaksi vallan vaihtumisen symbolina. Vuodesta 1935 asti Hagia Sofia on toiminut museona.

Vieraillessamme Itanbulissa kesällä 2013 Hagia Sofia oli remontissa. Museoon pääsi vierailemaan, mutta osa sekä ulko- että sisäpuolesta oli peitetty. Remonttimiehet työskentelivät tellingeillään samalla, kun turistit ihmettelivät valtavaa rakennusta.

Hagia Sofia on tilana vaikuttavan kokoinen. Isokin joukko turisteja katoaa sinne helposti. Myös ylempiin kerroksiin pääsee kiipeämään.

Jättimäinen kupoli on upea myös sisäpuolelta nähtynä.

Sekä kristilliset että islamilaiset vaikutteet näkyvät rakennuksessa selvästi. Kristilliset aiheet on toki yritetty peittää ottomaanien kaudella, mutta restaurointitöiden yhteydessä niitä on paljastunut. Osa näistä mosaiikkitöistä on entisöity. Mosaiikkeja olisi varmaankin löydettävissä enemmänkin, mutta ne ovat islamilaisen taiteen peittäminä ja siksi ihan kaikkea ei ole edes haluttu kaivaa esille. Näin museossa ovat nähtävissä kaikki rakennuksen eri aikakaudet.

Aloitimme Istanbulin nähtävyyksiin tutustumisen juuri Hagia Sofiasta. Paikka onkin mainio aloituspiste, sillä se on keskeisistä nähtävyyksistä vanhin. Museoon on pääsymaksu. Mikäli tarkoituksenasi on vierailla muissakin Istanbulin hienoissa museoissa, kannattaa tutustua museopassiin, jolla usean museon kävijä säästää pääsymaksuissa.

Muut kirjoitukset aiheesta Istanbul:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *