Kambodžan Siem Reapin läheltä löytyvä maailman suurin uskonnollinen rakennus Angkor Wat on vaikuttava näky niin etäältä kuin läheltäkin katsottuna. Etäämmältä paikan koko herättää kunnioitusta. Lähempää katsottuna yksityiskohtien valtava määrä ei voi olla tekemättä samaa. Taidokkaasti kiveen tehtyjä kaiverruksia on joka puolella. Ei ihme, että Angkor Wat yhdessä koko muun Angkorin arkeologisen alueen kanssa on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi.

Angkor Wat on 1100-luvun alkupuoliskolla rakennettu hindulainen temppeli, jota pidetään Khmer-valtakunnan klassisen arkkitehtuurin huipentumana. Myöhemmin Khmer-valtakunnan pääuskonto vaihtui buddhalaisuudeksi ja sen myötä myös Angkor Wat muutettiin buddhalaiseksi temppeliksi. Hindulaisia koristeluja on silti edelleen paljon nähtävissä.
Temppelin rakennutti yksi Khmerien valtakunnan suurimmista hallitsijoista Suryavarman II. Kiviin tallennettujen kirjoitusten mukaan rakennustöihin osallistui 300000 työmiestä ja 6000 norsua.

Temppelin alue on kaikkiaan yli 160 hehtaarin suuruinen. Temppeli on rakennettu hindulaisen perinteen mukaisesti kuvaamaan jumalten kotia Meru-vuorta, jota ympäröi meri. Temppelin 3,6 kilometrin pituista ulkomuuria kiertääkin merta kuvaava vallihauta. Muurien sisällä on aikoinaan ollut kokonainen kaupunki, josta ei kuitenkaan enää ole jäljellä muuta kuin itse temppeli. Khmerien tavan mukaan kiveä sai käyttää vain jumalia varten rakennettaessa, ihmisten asumukset tehtiin aina puusta. Viidakon keskellä puiset rakennukset ovat kadonneet jo aikoja sitten ja vain kiviset ovat jäljellä.

Temppelin upeista reliefeistä tunnetuin lienee kuvaus hindulaisesta tarinasta, jossa kirnutaan maitomerta. Tarinassa jumalat ja demonit kiskovat Vasuki-käärmettä, joka on pyöräytetty Mandalavuoren ympäri. Kiskomalla käärmettä vuoroin hännästä ja vuoroin pääpuolesta kääntyy vuori edestakaisin ja samalla kirnuaa merta. Tässä prosessissa syntyy elämän eliksiiriä.

Temppelissä on kolme sisäkkäistä pylväskäytävää. Sisemmät pylväskäytävät on rakennettu ulompien yläpuolelle. Tavallisella kansalla oli pääsy vain uloinpaan pylväskäytävään, sisemmät oli varattu papeille ja kuninkaalle, jota pidettiin jumalana.

Jyrkkiä portaita pitkin on mahdollista nousta sisimpään pylväskäytävään asti. Portaat ovat jyrkät, koska vuorelle kiipeämisen ei ollut tarkoituskaan olla helppoa. Temppeli on nykyisin niin suosittu vierailukohde, että pääsyä sisimpään pylväskäytävään joudutaan rajoittamaan turvallisuuden takia. Vain tietty määrä vierailijoita päästetään sinne kerrallaan. Kesällä turistikauden ulkopuolella tästä ei aiheutunut pitkää viivettä, mutta kuumimpaan turistiaikaan talvella jonottamaan voi joutua pidempään.

Angkor Watin yleisin kuva-aihe ovat Apsarat, tanssivat naispuoliset henget, joiden kuvia temppelissä on kaikkiaan yli 3000. Jokaisella näistä on hieman toisista poikkeavat yksilölliset piirteensä. Esimerkiksi Apsaroiden hiustyylejä näistä kuvista löytyy kaikkiaan 37 erilaista.

Useat turistit haluavat nähdä Angkor Watin auringonnousun aikaan. Lännestä katsottuna aurinko nousee temppelin takaa. Me emme viitsineet heräillä aikaisin tämän takia, varsinkin kun kesällä oli varsin pilvistä. Useasta lähteestä olen kuitenkin lukenut, että näky on hieno. Oppaamme kertoi, että paras aika vuodesta on juuri kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan, jolloin aurinko nousee tarkalleen keskimmäisen tornin takaa.

Angkorin arkeologisen alueen muista temppeleistä poiketen Angkor Wat on ollut jatkuvassa käytössä. Siksi se on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin muut temppelit. Toki puuosat ovat aikojen kuluessa maatuneet pois. Temppelin alkuperäistä loistoa onkin hieman hankala hahmottaa muutoin kuin mittakaavan suhteen.

Angkor Watista on tullut Kambodžan symboli. Näin jopa siinä määrin, että temppelin kuva on myös valtion lipussa. Kyseessä onkin ainoa valtion lipussa esiintyvä rakennus maailmassa. Angkor Wat on myös maansa suosituin turistinähtävyys. Vuonna 2013 vierailijoita oli yli 2 miljoonaa.

Jokaisen turistin on hankittava vierailupassi Angkorin arkeologiselle alueelle. Passi oikeuttaa pääsyyn kaikkiin kohteisiin. Yhden päivän passi maksaa $20 ja kolmen päivän passi $40. Rahat menevät paikallisen kummisedän kassaan, hän kun ominut tämän kansallisaarteen hallintaansa. Tämä on Angkorin vierailun ikävin puoli, mutta asialle ei yksittäinen turisti voi mitään. Passi hankitaan alueen portilla. Kuljettajat ja oppaat osaavat auttaa prosessissa. Passia varten otetaan kuva. Kolmen päivän passin vierailupäivien ei ole pakko olla peräkkäisiä. Vierailupäivien välissä voi siis pitää halutessaan lepopäivän hotellilla.

Useimmat turistit aloittavat Angkorin vierailun ns. pienellä kierroksella (small circuit). Siihen kuuluu kolme tunnetuinta temppeliä: Angkor Wat, Bayon ja Ta Prohm. Tämä onkin ihan järkevä tapa aloittaa. Näin teimme mekin. Seuraavana päivänä voi halutessaan jatkaa suurella kierroksella (grand circuit), jossa vieraillaan useissa vähemmän tunnetuissa kohteissa. Me emme jatkaneet suurelle kierrokselle, vaan vierailimme kahdessa kauempana sijaitsevassa kohteessa.

Sekä pienen että suuren kierroksen osalta kuljettajan ja oppaan kanssa on mahdollista sopia reitin yksityiskohdista tarkemmin. Nähtävää molemmilla reitillä on paljon pääkohteiden lisäksikin. Täältä eivät nimittäin temppelit lopu kesken ihan heti. Viidakko on niitä täynnä. Siksi Angkorin alueella riittää nähtävää useammankin vierailun tarpeiksi.

Oman kokemukseni perusteella suosittelen ottamaan oppaan mukaan kierrokselle. Oppaat tuntevat paikat hyvin ja osaavat kertoa juuri sinua kiinnostavista aiheista. Hotellit järjestävät oppaita ja kuljetuksia alueelle, mutta myös vetävät välistä omat dollarinsa. Me tosin olimme niin laiskoja, että tyydyimme hotellin palveluihin.

Siem Reapin keskustasta löytyy kuulemma paikallisia matkatoimistoja, joista oppaita voi kysellä. Näissä hinnat voivat olla edullisempia kuin hotelleissa. Kaikki kaupungin tuk-tuk-kuskit ovat varmasti halukkaita kuljettamaan turisteja Angkorin kohteissa. Kyydin järjestäminen itsenäisesti ei siis ole mikään ongelma.

Muut kirjoitukset aiheesta Siem Reap:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *