Vuonna 1920 valmistuneeseen vesilentokonehangaariin rakennettu Lentosataman merimuseo on osa Viron Merenkulkumuseota. Tämä todella mielenkiintoinen museo avattiin vuonna 2012. Kävimme tutustumassa paikkaan pääsiäisenä 2017, jolloin siellä oli perusnäyttelyn lisäksi esillä meripelastusaiheinen Mayday Mayday Mayday -näyttely.

Lentosatama sijaitsee aivan Kalamajan alueen lähellä. Vanhastakaupungista sinne on noin puolen tunnin kävelymatka.

Museo on jaettu kolmeen tasoon. Lattiataso kuvaa merenpohjaa, ylempänä kulkevat tasot meren pintaa ja katonrajassa ollaankin ilmassa. Näyttelyn esineet on sijoitettu tämän jaottelun mukaisille paikoille. Pohjasta löytynyt hylky on siis siellä lattiatasolla, merimerkit ja veneet ”kelluvat” pinnan tasolla ja ilmassa on lentokoneita.

Toisessa reunassa hallia on myös hieman kuivaa maata, josta löytyy kaikenlaista meri- ja ilmapuolustushärveliä.

Museon mielenkiintoisen osa on vuonna 1936 valmistunut sukellusvene Lembit. Itsenäinen Viro hankki sukellusveneen Englannista. Sukellusvene kelluu pinnalla, joten sitä pääsee katselemaan joka puolelta. Lattiatasolla kävellessä pääsee kurkistamaan sen alle ja meren pinnan tasolta voi nousta Lembitin kannelle.

Kaikista hienointa on kuitenkin päästä tutustumaan sukellusveneen sisälle. Paikka on ahdas ja osastojen väliset ovet ovat pieniä ja aukot ovat aika korkealla pohjalta. Huonompijalkaiselle paikka ei siis sovellu.

Meren pohjalla on nähtävillä vanhin virolaista alkuperää oleva laivan hylky. Muutoinkin Viron merenkulun historiaa esitellään kattavasti.

Meripelastusaiheinen Mayday Mayday Mayday -näyttely oli varsin mielenkiintoinen. Näyttely on esillä 14.1.2018 asti. Esillä oli mm. mielenkiintoinen meripelastuspeli, jossa piti yrittää löytää kuvattuun onnettumuustilanteeseen sopiva pelastusyksikkö annetuista vaihtoehdoista. Peliä pystyi pelaamaan myös suomeksi.

Näytillä oli pelastushelikopteri, johon pääsi myös tutustumaan sisäpuolelta. Näiden lisäksi moniin erikokoisiin pelastuslauttoihin oli mahdollista tutustua.

Myös Estonian onnettomuus oli esillä näyttelyssä. Paikalla oli Suomen rannikolle ajautunut Estonian pelastusvene.

Pääsymaksu Lentosatamaan on aikuisilta 14€ ja lapsilta 7€. Kahden aikuisen ja heidän alaikäisten lastensa sisäänpääsyyn oikeuttava perhelippu maksaa 28€. Kahden aikuisen lipun hinnalla pääsee siis museoon koko perhe.

Museon ulkopuolella voi käydä vielä tutustumassa satavuotiaaseen höyryjäänmurtaja Suur Tõlliin.

Lentosatama oli todella mielenkiintoinen ja kivasti toteutettu museo. Etenkin sukellusvene Lembit oli hieno. Olin kuullut ja lukenut paikasta paljon kehuja, mutta silti se yllätti positiivisesti. Kannattaa ehdottomasti käväistä.

Kaikki kirjoitukset aiheesta Tallinna:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *