Huonosti nukutut yöt reissussa ovat minulle tuttuja. Kyse ei ole itse aiheutetusta ongelmasta, sillä en joitain hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta harrasta yöelämää matkoilla. Yleensä huono uni on seurausta majapaikkaan kantautuvasta metelistä. Olen herkkäuninen ja herään helposti tietyn tyyppisiin ääniin. Puheääni, musiikki ja terävät kolahdukset ovat pahimpia. Suurimman ongelman hotelleissa nukkumiselle aiheuttavat muut asiakkaat. Ei auta, vaikka hotellin käytävillä erillisin kyltein kehotetaan liikkumaan hiljaa, joidenkin ihmisten on silti keskellä yötäkin pakko kälättää kovaan ääneen huoneeseen palatessaan.

Pyrin aktiivisesti välttämään meluongelmia kiinnittämällä majapaikan valintaan erityistä huomiota. Luen muiden matkailijoiden arvioita eri foorumeilta ja jätän suosiolla muille hotellit, joista löytyy havaintoja öisistä häiriöistä. Tämäkään ei tosin aina auta, sillä vähemmän herkkäuniset asiakkaat eivät meluisuutta edes huomaa. Osa pystyy nukkumaan vaikka pommi räjähtäisi naapurissa. Nämä ihmiset eivät arvioissaan mainitse melua.

Ajattelin koota yhteen joitain itse käyttämiäni ja hyviksi havaitsemiani niksejä, joilla nukkumistaan pystyy edesauttamaan hotellissa majoittuessa.

Hotellin ja huoneen valinta

Suosin usein tylsiä businesshotelleja. Ne ovat kokemukseni mukaan lähtökohtaisesti rauhallisimpia. Kodikas ja kaunis boutique-hotelli vanhassa rakennuksessa jää melkein suoraan pois laskuista. Vanhat rakennukset kun ovat yleensä ongelmallisia, koska niiden rakenteiden äänieristys on usein heikolla tasolla. Huonon äänieristyksen vuoksi herkkäuninen on täysin naapurihuoneissa majoittuvien armoilla. Etenkin vanhat puurakennukset ovat narisevien lattioiden takia hankalia.

Myös hotellin naapurustoon kannattaa kiinnittää huomiota. Ihan siitä vierestä löytyvä yökerho on selvä riski. Monissa maissa ei nähtävästi ole olemassa mitään lainsäädäntöä, joka hillitsisi tällaisista paikoista ulos vuotavaa meteliä. Tai sitten lainsäädäntöä ei vain noudateta. Lisäksi aukioloajat voivat olla kotoista vapaammat. Aamuun asti huoneeseen kovalla voimalla kantava jumppamusiikki ei ole omiaan auttamaan nukahtamisessa.

Mikäli varausta tehdessä voi syöttää vapaan sanallisen viestin hotellille, kannattaa siihen jo laittaa maininta herkkäunisuudestaan ja pyytää suoraan rauhallista huonetta. Lisäksi asiasta kannattaa mainita sisäänkirjautumisen yhteydessä. Saapuminen hyvissä ajoin hotellille voi auttaa sopivan huoneen saamisessa, sillä silloin henkilökunnalla on parhaat edellytykset tehdä muutoksia.

Meluisimmat huoneet sijaitseva vilkkaimmilla paikoilla. Hissien ja erilaisten juoma- ja jääpala-automaattien läheisyydessä on aina rauhattominta. Nurkkahuoneet käytävän päässä ovat parhaita. Jos kerroksen valintaan on mahdollista vaikuttaa, kannattaa suosia ylintä kerrosta. Siellä kukaan ei pompi yläpuolella, eikä kadulta kantautuva melukaan tunnu yhtä voimakkaalta kuin alempana.

Yksi selkeä ongelmien aiheuttaja hotellihuoneissa on yhteys naapurihuoneeseen. Tuolloin huoneiden välissä on tuplaovi, joka avataan jos vierekkäisissä huoneissa majoittuu saman seurueen jäseniä. Me pyydämme ehdottomasti aina ei-yhdistettävän huoneen, sillä ovi on liki poikkeuksetta äänieristyksen heikoin kohta. Suora oviyhteys naapurihuoneeseen on todellinen riskitekijä, mikäli naapurissa sattuu majoittumaan bile-eläin tai 24/7 puhelimessa puhuja. Jostain kumman syystä hotellien henkilökunta ei tahdo ymmärtää huoneiden välissä olevan oven heikkoa äänenvaimennuskykyä.

Jos nukkumisesta ei majapaikassa tule mitään, kannattaa ensimmäiseksi käydä keskustelemassa mahdollisuudesta huoneen vaihtamiseen. Nukkumisongelma on ainakin meillä korjaantunut huonetta vaihtamalla aina, kahta kertaa lukuunottamatta. Kadulta kantautuvaan meteliin auttaa muuttaminen sisäpihan puolelle. Joissain hotelleissa on keskellä valokuilu, jonne päin avautuvista ikkunoista ei yleensä melua huoneeseen kantaudu. Näkymiä näistä huoneista ei toki ole, mutta minä ainakin voin mennä ulos maisemia katselemaan.

Esimerkiksi viime kesänä Oslossa majoituimme kivassa hotellissa keskeisellä paikalla. Olimme majoittuneet siellä aiemminkin, mutta nyt huoneemme oli ensimmäistä kertaa puistoon päin. Kävi ilmi, että puistossa toimi kesäisin telttakatoksien suojissa yökerho, josta raikasi iloinen jumpsutus huoneeseemme. Puhelinsoitto respaan paljasti, että ongelma oli hyvin tiedossa. Respan ystävällinen täti järjesti meidät toiseen huoneeseen saman tien, siis keskellä yötä. Ongelma korjaantui ja nukuimme yömme hyvin.

Korvatulpat ja muut äänenvaimentimet

Joskus majapaikan valinta on vain yksinkertaisesti epäonnistunut niin täysin, ettei rauhallista huonetta löydy vaikka kuinka vaihtaisi. Tavaroiden rahtaaminen huoneesta toiseen on sekin ärsyttävää ja siinä sivussa tuhraantuu aikaa kaikelta oikeasti oleelliselta. Eihän sitä kukaan lomalle lähde ihan vain muuttamaan huoneesta toiseen hotellissa

Näitä tilanteita varten minulla on aina matkalla mukanani korvatulpat. Olen muutenkin korvatulppien suurkuluttaja musiikkiharrastuksen takia. En kuitenkaan käytä nukkuessa samoja korvatulppia kuin vaikkapa bänditreeneissä. Eri tarkoituksiin sopivat erilaiset tulpat. Nukkumisen apuna perinteiset Earit ja vastaavat ovat varsin kehnot. Kyllähän nekin vähän vaimentavat, mutta eivät alkuunkaan tarpeeksi.

Omien kokeilujeni perusteella nukkumistarkoituksessa parhaiten vaimentavat korvatulmat ovat Mack’sin Snore Blockers -tulpat. Ne, samoin kuin monet muutkin Mack’sin valmistamat tulpat, vaimentavat ääntä 32 desibeliä. En osaa sanoa, mikä ero on Snore Blockersien ja esimerkiksi Sound Asleep -tulppien välillä. Snore Blockersit sattuivat olemaan ensimmäiset vastaan tulleet Mack’sin tulpat ja siksi ne päätyivät kokeiluun.

Kannattaa huomata, että Mack’sin tulpat tarttuvat napakasti kiinni korvakäytävään ja niiden poistamisessa on syytä edetä varovasti. Jos tulpan vain nyppäisee nopeasti korvasta, tuntuu kuin koko korva olisi lähtenyt mukaan. Juuri tuo napakka tarttuvuus takaa hyvän vaimennuksen. Mack’sin parhaita tulppia ei valitettavasti myydä Suomessa lainkaan. Apteekeista löytyy silikonisia Mack’sin tulppia, joiden vaimennus on kuitenkin vain 22 desibelin luokkaa.

Valitettavasti Mack’sin tulpat eivät mainiosta vaimennuskyvystään huolimatta sovi minulle. Ne ovat nimittäin liian isot ahtaisiin korvakäytäviini. Tulpat painavat pidempään käytettynä siinä määrin, että herään aamuyöstä korvasärkyyn. Mack’silla olisi tarjolla myös pienempiä tulppia, mutta niitä en ole toistaiseksi nähnyt myynnissä muualla kuin netissä. Pienemmissä tulpissa on lisäksi jo paperilla heikompi vaimennuskyky.

Mack’sin sijaan käytän juuri ahtaiden korvakäytävieni vuoksi Bilsomin 303-tulppia, joita saa myös Suomesta, ainakin apteekeista. Nämä tulpat vaimentavat oman kokemukseni mukaan hyvin vastaavan tehoisesti kuin Mack’sin tulpat. Bilsomin tulpista käytän S-kokoisia, niiden lisäksi tarjolla on myös isommat L-kokoiset tulpat. Näitä molempia myydään apteekeissa.

Korvatulpat eivät kuitenkaan valitettavasti sovi uniavuksi kaikille. Osa ihmisistä kuulee sydämensä sykkeen häiritsevän voimakkaasti korvatulppien kanssa. Tunne voi olla niin vahva, ettei nukkumisesta tule mitään.

Ääniä voi vaimentaa myös vastamelukuulokkeiden avulla. Nämä kuulokkeet tarkkailevat mikrofonein ympäröivää äänimaisemaa ja tuottavat korviin ulkoiset äänet kumoavia vastaääniä. Ne eivät siis varsinaisesti vaimenna ääntä vaan pikemminkin häivyttävät sen toisen äänen avulla. Tekniikka on todella tehokasta etenkin tasaisen taustahälyn poistamisessa. Terävät ja  nopeat äänet kumoutuvat huonommin. Parhaat vastamelukuulokkeet ovat korvan peittäviä, jolloin myös rakenne auttaa äänen vaimennuksessa. Tällaiset kuulokkeet ovat hankalat nukkuessa, koska niitä voi pitää päässä käytännössä ainoastaan selällään maatessa. Itse käytän vastamelukuulokkeita lähinnä lennoilla.

Lentokoneen taustahälyn poistamisessa ne toimivat erinomaisesti. Nukkumisen avuksi olen ne kuitenkin todennut valitettavasti todella epäkäytännöllisiksi. Minun kuulokkeeni ovat merkiltään Bose. Bose on vastamelutekniikan alkuperäinen kehittäjä ja siksi se oli pitkään myös selvästi muita valmistajia edellä. Nykyisin myös esimerkiksi Sonyn ja Sennheiserin parhaat mallit ovat jo samalla tasolla. Valinta eri valmistajien huippumallien välillä on lähinnä omista mieltymyksistä ja käyttötarkoituksesta kiinni. Olen kokeillut myös edullisemman hintaluokan kuulokkeita, mutta niissä vastamelutoteutus on ollut selvästi huonommalla tasolla. Valitettavasti kunnollisista vastamelukuulokkeista joutuu maksamaan vähintään 200 euroa, ilman hyvää tarjousta vielä paljon enemmän.

Mielestäni yksi parhaista apuvälineistä melun peittämiseen on ilmastointi. Tasainen humina ei itsessään häiritse nukkumista ja ulkopuolelta kantavat äänet peittyvät helposti sen alle. Valitettavasti ilmastointi voi joskus olla hankalasti säädettävissä. Tohotinta ei pysty käyttämään, jos se tekee huoneesta jääkaapin.

On olemassa myös nimenomaan äänten peittämiseen tarkoitettuja teknisiä ratkaisuja. Olen itse tutustunut Bosen sleepbuds -kuulokkeisiin, jotka ovat olemassa vain tätä tarkoitusta varten. Näillä kuulokkeilla ei voi kuunnella lainkaan musiikkia, vaan tarjolla on vain muutamia erityisesti ulkoisia ääniä peittämään suunniteltuja äänimaisemia. Listalla on vaihtoehtoja aaltojen kohinasta aina tuulettimen huminaan asti. Itse kuulokkeet ovat kivasti korvaan asettuvat ja hyvin paikoillaan pysyvät. Ne ovat täysin langattomat ja miellyttävät pitää korvissa pidempiäkin aikoja kerrallaan. Ne eivät myöskään estä kyljellään nukkumista. En ole kokeillut kuulokkeita vielä reissussa, joten todellista kokemusta toimivuudesta meluisissa oloissa ei vielä ole ehtinyt kertyä.

Jälkihuomio: Bose on vetänyt Sleepbudsit pois markkinoilta niissä havaittujen ongelmien takia. Minunkin budseissani oli ongelmia ja palautin ne vuoden 2019 loppuun jatkuneen kampanjan puitteissa täyttä korvausta vastaan. Ilmeisesti tulossa on jossain vaiheessa uudelleen suunniteltu tuote. Vanhoja näkyy edelleen olevan myynnissä, mutta niitä ei ongelmien takia kannattane hankkia.

Ainakin toistaiseksi ääntä peittävän tekniikan kokeilemista rajoittanee eniten kuulokkeiden kova hinta. Harva on valmis maksamaan liki 300 euroa kuulokkeista, joilla ei voi edes kuunnella musiikkia. Sleepbudsit toimivat bluetooth-yhteydellä ja vaativat koko käytön ajan jatkuvaa yhteyttä älypuhelimeen.

Hotellin vaihtaminen

Kun kaikki keinot on käytetty, voi joskus jäljelle jäädä vain uuden majoituksen etsiminen. Useampi heikosti nukuttu yö pilaa helposti muutoin kivan loman, joten mieluummin vaikka maksan vähän ylimääräistä kuin kärsin nukkumattomuudesta koko loman ajan. Oikeasti olemme vaihtaneet hotellia ennen aikojaan tasan kerran. Tuolloin huoneen vaihto oli jo kokeiltu, eikä siitä ollut apua.

Vaikka varausta olisi vielä jäljellä, voi hotelli mahdollisesti palauttaa osan maksetusta summasta takaisin. Usein he pitävät ainakin seuraavan yön hinnan, eli jonkin verran rahallista tappiota vaihtamisesta väkisinkin seuraa. Ongelmista kannattaa keskustella hotellin kanssa. Mahdollisesti hotelli voi tulla tällaisesssa ääritapauksessa jopa vähän vastaan. Huonot kokemukset kun herkästi valuvat rumentamaan tilastoja Tripadvisorissa.

Meillä kävi tuolla ainokaisella hotellin vaihtamiseen johtaneella vierailulla eräässä pariisilaishotellissa lopulta ihan hyvä onni. Jouduimme maksamaan yhden ylimääräisen yön hinnan poistuessamme kesken varauksen. Saimme kuitenkin niin hyvän viime hetken tarjouksen toisesta hotellista, että päädyimme tässä vaihtokaupassa plussalle. Lopulta saimme vielä tuon yhden ylimääräisen yönkin hinnan takaisin, kun hotelli palautteeni luettuaan omatoimisesti palautti sen luottokortilleni. Sinällään voin siis tätäkin äärimmäistä menettelyä suositella tilanteissa, joissa mikään muu ei enää auta.

Onneksi näihin kikkoihin ei tarvitse turvautua matkoilla kovin usein. Yleensä jo pieni vaivannäkö hotellin valitsemisessa riittää takaamaan hyvät yöunet.


Onko sinulla joitain hyviä niksejä, joilla varmistaa hyvä unet reissussa? Vai oletko sinä yksi niistä supernukkujista, joita ei meteli koskaan häiritse?

16 kommenttia

 1. Jenni / Unelmatrippi 3.3.2019 at 18:01

  Mulla satunnaisen unettomuuden syy on täysin hämärän peitossa, joten siihen on vaikea keksiä mitään kikkoja. Pitää vain lusia ne yöt, jolloin uni ei tule. Mutta toki selkeä meteli on selkeä ongelma. Korvatulpat mulla on nykyään aina mukana reissuilla, koska ikinä ei varmuudella tiedä, miten kovaa ääntä esim. huoneen ilmastointi pitää tai onko hotellin vieressä joku yökerho, josta kantautuu meteliä. Vaikka lukisi arvostelut, aina voi tulla yllätyksiä. Nuo korvatulppavinkit ovat hyviä, täytyypä käydä apteekissa. Perustulpat eivät meinaa mahtua mulle tai pysyä päässä. Ihan pienistä äänistä en onneksi kuitenkaan itse hätkähdä ja jos vain saan unta, niin sitten en kyllä yleensä herää yhtään mihinkään. Mutta se unen saanti on usein ongelma ihan yleisesti, ja meteli tietysti vaikeuttaa nukahtamista entisestään. Töissä käytän Sonyn vastamelukuulokkeita äänitason vaimentamiseen, jotta pystyn keskittymään töihin. Yöllä niitä ei pysty pitämään, kun ovat niin isot, mutta muuten ovat ihan ykkösvehkeet.

  Vastaa
  1. Aron 5.3.2019 at 17:54

   Suosittelen tutustumaan noihin Bilsomin tulppiin. Ne pienemmät tuntuvat mukavilta ahtaammissakin korvissa. Muistelen, että taannoin keskustelimme nappikuulokkeista ja sinulla taisi olla vähän samaa ongelmaa niiden kanssa kuin minullakin. Bilsomit voisivat siis sopia sinullekin hyvin. Tosin varoituksen sana lienee paikallaan. Onnistuin itse tunkemaan tulpat kerran niin syvälle korviini, että toinen tulppa piti kaivella pinseteillä ulos aamulla. Sen jälkeen olen ollut vähän varovaisempi. 🙂

   Vastaa
 2. Pirkko / Meriharakka 4.3.2019 at 11:51

  Huh! Taidat todellakin olla huonouninen, kun olet näin paljon asiaa joutunut pohtimaan. Pari kertaa on osunut kohdalle huone/huoneisto, jonne on kadulta kantautunut melua, mutta kun useimmiten olemme samassa kohteessa max 3 yötä, niin senkin on kestänyt.
  Pahimpia näistä ovat usein Airbnb-tyyppiset majoitukset, jollainen osui kohdalle Portugalin Albufeirassa – sellaista kun ei herkästi pääse vaihtamaankaan kesken kaiken kun samalla vuokraajalla välttämättä ole muitakaan kohteita. Tietysti silloinkin olisi auttanut sen selvittäminen, että kiva sijainti kylän keskustassa ei olekaan sitten enää illalla kiva, jos ei yöelämästä piittaa.
  Vastamelukuulokkeita käytän lennoilla aika usein ja alle 100 euron JBL-merkkisetkin ovat mielestäni toimineet ihan riittävän hyvin.

  Vastaa
  1. Aron 5.3.2019 at 17:58

   Kyllähän tuo nukkuminen vahvasti vaikuttaa majapaikan valintaan. Toisaalta oletan myös reagoivani ongelmiin sinua voimakkaammin. Minulla ei riitä kärsivällisyyttä hyväksyä tilannetta, jos huoneessa ei saa nukuttua. Mutta olen kyllä myös varmasti keskimääräistä herkempi. Voisin helposti pitää itseäni outona, jos en tuntisi nukkumisen suhteen vieläkin herkempiä ihmisiä. 🙂

   Vastaa
 3. Maarit - niceMatkaaja 5.3.2019 at 20:41

  Nukkuminen on meikäläiselle vaikeaa kaikkialla, välillä ihan kotonakin, ja reissussa unet jäävät yleensä todella köykäisiksi. Milloin unta häiritsee huono tyyny, liian kova tai pehmeä patja, kylmyys tai kuumuus, kaverin kuorsaus, hissin kolina, liikenteen melu, muu mekkala jne. Olen todella herkkäuninen siis, meidän koiraperheen koira, aina valppaana.

  Eikä siinä kaikki, valvon myös, koska en malta nukkua. Päässä pyörii liikaa ajatuksia, suunnitelmia reissupäivien varalle. Kunpa osaisinkin painaa aivojen off-nappia…

  Parhaiten minua rauhoittaa ilmastoinnin hurina – todellakin parasta unilääkettä! Korvatulppia vihaan, mutta käytän. Mikään malli ei tunnu korvassa hyvältä. Enkä tykkää silmälapuistakaan, mutta pakko käyttää välillä niitäkin, jos huonetta ei saa kunnolla pimeäksi. Oman tyynyn roudaamistakin matkakohteeseen olen harkinnut, mutta tuntuu liian työläältä.

  Tässä valossa reissaaminen on siis yhtä kärsimystä (ja joskus onkin), mutta onneksi olen niitä ihmisiä, jotka jaksavat vähillä unilla yllättävän hyvin. Ja lopulta, viimeistään puolivälissä matkaa, sitä on anyway niin väsynyt, että nukkuu, vaikka joku puhaltaisi pasuunaa sängyn vieressä.

  Hyviä unia kaikille kohtalotovereille missä ikinä päänne tyynyyn painattekin!

  Vastaa
  1. Aron 8.3.2019 at 16:52

   Hyviä unia sinullekin! Toisaalta on lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa huonosti nukkuva, mutta toisaalta ei tätä kyllä kenellekään toivoisi riesaksi. Minä en onneksi yleensä valvo siksi, etten osaa rauhoittua. Erityisesti reissussa joka päivään mahtuu niin paljon kaikkea, että jo sen vuoksi olen nukkumaan mennessä väsynyt. Ilman häiriöitä uni tulee nopsasti ja saan nukuttua.

   Tiedän muuten ainakin yhden ihmisen, joka ottaa matkalle aina mukaan oman tyynynsä. Se kyllä todellakin vie niin paljon tilaa, että itse en moiseen lähtisi. Toisaalta ymmärrän tuotakin, tyynyllä on iso merkitys nukkumismukavuuteen. Aika monta erilaista olen testannut läpi ennen kuin itselleni hyvän löysin.

   Vastaa
 4. Anna | Tämä matka -blogi 8.3.2019 at 16:45

  Bilsomin tulppia olen käyttänyt iät ja ajat. Välillä auttavat, välillä eivät. En tiedä miksi laatu heittelee niissä, ei toiset ei asetu korvan kunnolla sitten millään.

  Ilmastointi on hyvä peittämään ääniä, mutta usein se menee katkolle ajoittain ja käynnistyy sitten kovaäänisesti, joten se ei tietenkään ole hyvä.

  Meillä oli nyt just tuollainen väliovella varustettu kämppä Aasiassa, jonka toisella puolella aloitettiin bileet klo 2400. Vähänkö kyrsi… ja Espanjassa oli ihana vanha hotelli, jonka lattia piti ihan järkyttävää meteliä. Miten voikaan lattia narista niin kovaa?

  Yleensä pyydetään aina hiljaista huonetta, mutta hotellien halukkuus/mahdolisuus antaa sellaista on kyllä vähän tuuripeliä.

  Vastaa
  1. Aron 8.3.2019 at 17:00

   Kas, minulle on osunut vain hyvin toimivia Bilsomeja kohdalle. Ilmastointilaitteiden suhteen olen havainnut ihan saman. Yleensä etsin laitteesta moodia, jossa se vain kierrättää ilmaa. Silloin useimmiten tuon pysähtelyn ja käynnistymisen saa pois. Tietysti tuo on vähän hankalaa todella kuumissa oloissa, koska silloin lämpötila kohoaa yön aikana. Onneksi siedämme hyvin lämmintä. 🙂

   Meille sattui Singaporessa tuollainen yhdistettävä huone. Jossain vaiheessa naapuriin muutti kaksi kiinalaista nuorta naista, jotka saapuivat aamuyöstä huoneeseen ja alkoivat kovaan ääneen kälättäämään ja hihittelemään. Kumautin pari kertaa napakasti nyrkillä välioveen ja välittömästi tuli hiirenhiljaista. Toivottavasti eivät laskeneet alleen. 🙂

   Vastaa
 5. Periaatteen Nainen 8.3.2019 at 18:29

  Täällä toinen herkkäuninen – joskin kolme lasta ja vuodet Espanjassa ovat koulineet. Kiitos teknisistä vinkeistä; mulle korvatulpat aiheuttaa painajaisia (!) ja olen niitä vältellyt, mutta olen kyllä se joka aina jättää arviointeihin Trip Advisoriin ja muualle selkeän arvion yöllisestä melutasosta, koska arvostan itsekin rehellisyyttä sillä rintamalla.

  Vastaa
  1. Aron 8.3.2019 at 20:03

   Korvatulpat eivät tosiaan sovi kaikille. Minä olen niihin tottunut musiikkiharrastuksen vuoksi. Aikoinaan ensimmäisillä kokeilukerroilla tuntuivat todella epämukavilta, mutta varsin pian totesin sen pienemmäksi pahaksi kuin bändikämpän melutason aiheuttaman kivun korvissa.

   Kiva kuulla, että joku tosiaan näistä ongelmista oikeasti raportoi. Meillä vaimo hoitaa Tripadvisorit. Yksikään meluhäiriö ei jää häneltäkään ilmiantamatta. 🙂

   Vastaa
 6. Anna | Muuttolintu.com 8.3.2019 at 23:32

  Täällä toinen superherkkäuninen. Oon nukkunut varmaan viimeiset pari vuotta lähes joka yö korvatulppien kanssa. Jatkuva matkustaminen ei ole auttanut asiaa. En sitten tiedä kuinka terveellistä se on korville, oon yrittänyt kouluttaa itseäni niistä nyt pois. Mutta kun herkkäunisuus on sitä luokkaa, että jopa vieressä nukkuvan miehen kovaääninen tuhinakin pitää hereillä, niin ei ole helppoa… Pari kertaa muistan hotellit, joissa seinät ovat olleet ihan paperia. Sen jälkeen olen aika tarkkaan lukenut arvosteluja ennen varaamista. Olishan se kiva, jos olisi siunattu paremmilla unenlahjoilla!

  Vastaa
  1. Aron 9.3.2019 at 10:53

   Voin kuvitella, että herkkäunisuus ja jatkuva reissaaminen voi olla ajoittain hankala yhdistelmä. Samalla ymmärrän hyvin mieltymyksesi pikkuisen parempitasoisiin majoituksiin. Usein pahimmat meluongelmat kasaantuvat sinne edullisimpiin hotelleihin. Tämä on tietysti yleistys ja kaikkien yleistysten tapaan totta vain osittain.

   Vaikka lähtökohtaisesti kartankin hotelleja, joissa on huono äänieristys, on minulla myös joitain hyviä kokemuksia sellaisista. Joskus vain ei ole ollut vaihtoehtoja ja sitten onkin käynyt hyvä tuuri naapureiden suhteen. Silti en haluaisi ehdoin tahdoin nukkumistani jättää vain hyvän onnen varaan.

   Vastaa
 7. Emilia/Matkan varrella 9.3.2019 at 15:54

  Onpa nihkeää! Tunsin pienen piston, jotenkin sitä ei ole itse koskaan edes tullut ajatelleeksi miten oma kälätys hotellin käytävällä on saattanut pilata herkkäunisen yön! Itse häiriinnyn lähinnä vain jatkuvasta melusta nukahtamisvaiheessa, kesken unien herään todella harvoin. Tasan yksi kerta tulee mieleen: majoituin yhden hengen huoneessa Bratislavassa vanhassa rakennuksessa, jonka seinät olivat paperia, ei ollut ilmastointia, joten ikkunaa oli pakko pitää auki koko yö, vaikka hotelli sijaitsi baarikadulla ja alakerrassa oli strippiklubi. Tämä kombo olisi varmaan pitänyt kenet tahansa hereillä. 😀

  Vastaa
  1. Aron 9.3.2019 at 21:52

   Auts, tuo Bratislavan paikka kuulostaa kyllä ihan painajaiselta. En varmasti nukkuisi tuolla ollenkaan.

   Äänet kantavat yleensä hotelleissa käytävältä huoneisiin todella hyvin. Ovien äänieristys ei ole parhaimmillaankaan kummoinen. Pahimmillaan oven ja karmin välissä on selvästi nähtävissä oleva rako. Sieltä kyllä äänikin kulkee helposti.

   Vastaa
 8. Jane 16.4.2019 at 22:13

  Ymmärrän sinua täysin!!! Pakko oli laittaa kolme huutomerkkiä, koska en tunne muita näin herkkäunisia kuin minä. Oma herkkäunisuuteni alkoi siitä, kun tyttäreni syntyi vähän yli kymmenen vuotta sitten. Kärsin yöheräämisistä. Kun neiti heräsi, en saanutkaan unta syöttämisen jälkeen ja niinpä saatoin valvoa lähes kokonaisia öitä putkeen. Päivisin en osannut nukkua, kun jännitin, koska tytär herää. Nelikymppiselle ensiäidille tuollainen määrä unettomuutta loi sellaisen ahdistuksen ja pelon nukkumattomuutta kohtaan, etten pääse siitä eroon varmasti koskaan. Onneksi tyttäreni ryhtyi nukkumaan kokonaisia öitä kolmikuukautisena eikä ollut mikään koliikkilapsi, joten pääsin nukkumaan melko varhaisessa vaiheessa hyvin. Mutta, jonkun hermojäljen tuo vauva-ajan alun valmominen ja yöherätykset jättivät, koska sen jälkeen olen pääsääntöisesti käyttänyt tavallisia metsurin kuulokkeita öisin nukkuessani. Ilman niitä en yleensä saa unta enkä nuku kunnolla. Olen tottunut niihin eivätkä ne auheuta pahempia niska- tai selkäjumeja, päinvastoin: kun nukun hyvin, lihaksetkin rentoutuvat. Korvatulppiakin kokeilin noin kymmenen vuotta sitten, mutta olen niin herkkäuninen, että ne eivät auta tippaakaan.

  Minulla on kuulokkeeni aina mukana ja ne päässä nukun sitten kyllä melkein missä vaan.

  Tsemppiä meille herkkäunisille!

  Vastaa
  1. Aron 19.4.2019 at 04:38

   Auts, minä en kuulosuojaimien kanssa pystyisi nukkumaan. Hyvä kuitenkin, että olet löytänyt itsellesi tavan joka toimii. Korvatulppiakin on erilaisia. En minäkään ole niistä apua saanut ennen kuin tutustuin noihin mainitsemiini kahteen merkkiin.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *