Arizonan pääkaupunki Phoenixin lähiö Scottsdale on oma erillinen kaupunkinsa, kuten USA:ssa usein on tapana. Phoenixista Scottsdalen keskustaan, eli vanhaankaupunkiin, on ajomatkaa parisenkymmentä minuuttia. Hieman villinlännen kaupunkia muistuttava alue on mielenkiintoinen päiväretkikohde.

Scottsdalen kaupungin perusti eläkkeelle armeijasta jäänyt sotilaspappi Winfield Scott vuonna 1888. Hän istutti veljensä kanssa nykyisen Scottsfieldin vanhankaupungin alueelta ostamalleen maalle sitruspuita. Tämän hedelmätarhan mukaan kaupunki sai alkuperäiseksi nimekseen Orangedale. Scott onnistui houkuttelemaan kaupunkiin lisää asukkaita idästä ja keskilännestä. Perustajansa kunniaksi kaupunki nimettiin uudelleen vuonna 1894 Scottsdaleksi.

Scottsdalen vanhassakaupungissa on edelleen jäljellä kymmenen rakennusta 1900-luvun alkupuolelta. Paljon on siis myös uudempaa tekoa olevia rakennuksia, mutta nämäkin näyttävät sopivan hyvin samaan muottiin. Talojen lisäksi myös siellä täällä törröttävät korkeat saguarot ja muut kaktukset pitävät huolen villinlännen tunnelmasta.

Alueen vanhin kirkko on vuodelta 1923. Saba’s-vaatekaupan rakennus on vuodelta 1921 ja Porters-ravintolan rakennus vuodelta 1928. Vanhat rakennukset ovat pääosin hajallaan ympäria aluetaa, mutta niitä etsiessä näkee samalla monia muita taloja, joita ei välttämättä osaa erottaa noista alkuperäisistä. Sen verran tyylillisesti yhtenäistä vanhankaupungin rakennuskanta on.

Kenties mielenkiintoisin seikka Scottsdalen vanhassakaupungissa on sen koko. Tätä yhtenäistä länkkärialuetta riittää korttelikaupalla. Alue on myös varsin eläväinen, joskaan kaupungille jalkautuneita ihmisiä ei keskipäivän paahteessa juuri vierailumme aikana paljoa näkynyt. Mutta se johtunee yksinkertaisesti siitä, että olimme liikkeellä arkipäivänä ihmisten ollessa vielä töissään. Toki myös hurja paahtava helle saattoi vaikuttaa asiaan. Ihmiset selvästi ajoivat täsmänä autolla perille asti ja viipyivät ulkona mahdollisimman vähän. Auringon laskettua väkeä olisi voinut olla liikkeellä enemmän, koska Scottsdalen vanhakaupunki on myös alueen iltaelämän keskus.

Katujen varsilla näkyi paljon veistoksia, jotka muistuttavat alueen historiasta. Vanhassakaupungissa olisi ollut tarjolla myös museoita ja taidegallerioita, mutta niissä emme kuitenkaan vierailleet.

Kätevimmin vanhaakaupunkia pääsee kiertämään ilmaisen bussin kyydissä. Kierros kestää kolme varttia ja bussit kulkevat vartin välein. Tarjolla on myös bussireittejä eri puolille Scottsdalea, jos pelkkä vanhakaupunki ei riitä. Hauskinta näissä kulkupeleissä on se, että niillä saa ajella ihan ilmaiseksi. Erityisesti kesällä ilmastoitu bussi voi olla hyvä idea, ainakin meidän vierailullamme Scottsdalen vanhassakaupungissa lämpötila oli 45 asteen tienoilla. Lisätietoja bussijärjestelmästä löydät täältä.

Scottsdalen vanhakaupunki oli yllättävän monipuolinen päiväretkikohde. Satuimme paikalle osittain vahingossa, mutta löysimme varsin paljon nähtävää. Aluetta olisi voinut kiertää enemmänkin, mutta valitettavasti koko Phoenixin alueella käytettävissä ollut lyhyt aikamme ei pidempää kierrosta sallinut.

Muut kirjoitukset aiheesta Phoenix:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *