World Trade Centerin alueen jälleenrakennusurakka eteläisellä Manhattanilla alkaa olla jo melko lailla loppusuoralla. Edellisellä New Yorkin vierailullamme kävimme tutustumassa alueen viimeisimpiin lisäyksiin. Yhdeksi mielenkiintoisimmista osoittautui alueen matkakeskus Oculus. Futuristisen rakennuksen ensi kertaa nähdessään joutuu hetken ihmettelemään onko se lintu, lentokone vaiko avaruusalus. Ihan heti ei tule mieleen, että kyseessä on raideliikenteen solmukohta, siis juna-asema. Aseman virallinen nimi on World Trade Center Transportation Hub ja Oculus on sen asemarakennus.

Jenkkiläiseen tapaan rakennuksessa on toki muutakin kuin vain odotushalli. Tai siis oikeastaan sitä hallia perinteisessä mielessä siellä ei ole ollenkaan. Sen sijaan rakennuksen maanalaisista osista löytyy liiketiloja, jotka kuuluvat osana viereiseen Westfieldin kauppakeskukseen. Keskellä on suuri avoin tila, jonka lasikattoa kannattelevat palkit muodostavat valaan luurankoa muistuttavan kokonaisuuden.

Rakennus on epäsymmetrisyydestään johtuen mielenkiintoisen näköinen joka kulmalta. Yhdestä suunnasta se muistuttaa lentoon lähtevää lokkia, toisesta enemmänkin kalan luurankoa. Viereisen One World Trade Centerin näköalatasanteelta One World Observatorysta (ks. New Yorkin nähtävyyksiä – One World Observatory) tätä komeutta voi katsella suoraan ylhäältä päin. Enpäs kerrokaan, mitä se minun mielestäni sieltä suunnasta katsottuna muistuttaa. Katso itse alla näkyvästä kuvasta ja muodosta oma mielipiteesi.

Mielikuva kiireisestä ja hälyisästä asemarakennuksesta luo aivan väärän ennakkokuvan Oculuksesta. Vaikka olin nähnyt rakennuksesta lukuisia kuvia jo etukäteen ja niiden perusteella tiesin paikan olevan upean näköinen, eivät odotukset olleet etukäteen kovin korkealla. Paikan päällä nähtynä Oculus osoittautui kuitenkin ennakko-odotuksia mielenkiintoisemmaksi. Päädyimme kiertämään sen sisätiloja jopa kahtena päivänä. Osin tähän kyllä vaikutti myös vierailun ajalle sattunut todella kylmä sää, joka vaati tasaisin väliajoin vetäytymään sisätiloihin.

Ehdimme kuitenkin katselemaan Oculusta niin ulkoa kuin sisältäkin päin monelta kulmalta. Sisältä käsin parhaat kuvakulmat tarjoutuvat hallin molemmista päistä löytyviltä tasanteilta. Nämä selvästi juuri rakennuksen sisätilan ihailua varten tehdyt tasanteet olivatkin suosittuja paikkoja instagrammaajien keskuudessa. Jos olisin saanut dollarin jokaisesta selfiestä, jotka yhden päivän aikana noilta paikoilta otettiin, olisi matkakassamme varmasti päätynyt plussalle New Yorkin matkan suurehkosta hintalapusta huolimatta.

Oculus saattaa hyvinkin nousta kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Siihen sillä on kaikki edellytykset. Sijainti myös auttaa, sillä samalla kertaa on helppo tutustua WTC-iskujen muistomerkkiin ja museoon. Samoin aivan vieressä sijaitsevan One World Trade Centerin näköalatasanne One World Observatory on helppo yhdistää samalle vierailulle.

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *