Eteläisestä Floridasta, aivan mahtavan Evergladesin kansallispuiston pohjoisrajalta, löytyvä Tamiami Trail on mielenkiintoinen vaihtoehto hieman pohjoisemapana kulkevalle interstatelle 75, mikäli tarkoitus on kulkea Floridan poikki itä-länsisuunnassa. Tämän pikkutien keskivaiheilta löytyy vielä pienempi tie, maantie 94, joka tunnetaan paremmin nimellä Loop Road. Osittain päällystämätön, 24 mailin pituinen, Loop Road tarjoaa palasen historiaa sekä mielenkiintoisen luontokokemuksen rämelueella.

Nykyinen Loop Road olin alunperin osa Tamiami Trailia. Sen varteen oli tarkoitus perustaa uusi kaupunki Pinecrest. Kiinteistömoguli James Franklin puuhaili tästä uutta Miamia, mutta valitettavasti rahat loppuivat ja projekti jäi kesken vuonna 1923. Tamiami Trail rakennettiin valmiiksi, mutta uusi rahoittaja Barron Collier halusi tien kulkevan nykyistä reittiään, jolloin Loop Road jäi omaksi vaihtoehtoiseksi linjauksekseen sen rinnalle. Tämä romutti Pinecrest-projektin lopullisesti.

Joitain taloja Pinecrestiin kuitenkin rakennettiin. Asukkaita alueella on edelleenkin, joskin tätä paikkaa ei pidä sekottaa vähän eläväisempään Pinecrestin kaupunkiin toisaalla Floridassa. Urbaanin legendan mukaan Al Caponella olisi ollut kieltolain aikaan salakapakka Pinecrestissä. Tästä ei kuitenkaan ole mitään todisteita. Nykyisin Pinecrest on enemmän tai vähemmän aavekaupunki.

Loop Roadin läntinen alkupiste on Monroen aution huoltoaseman kohdalla. Tästä päästään tie on päällystämätön ja erityisesti sadekaudella muilla kuin maastoautoilla liikkuminen voi olla riskialtista. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta tästä tieosuudesta, mutta olen lukenut varoituksia aiheesta.

Itäpäästään Loop Road on sen sijaan päällystetty. Sieltä suunnasta länteen päin edetessä tien varrelta voi bongailla asutusta. Ainakin osa rakennuksista on oikeasti traileritaloja. Hienoimmat näistä ovat niin upeita, että niitä voi tottumattoman olla vaikea tunnistaa. Ainakin minun silmääni monet rakennuksista näyttivät ihan oikeilta taloilta, eivät vain laajennetuilta traileritaloilta. Alueen asukkaat ovat kuulemma pääosin seminoleja, intiaanien ja karanneiden orjien jälkeläisiä. Seminolien heimo on yksi taloudellisesti menestyneimmistä intiaaniheimoista. Heillä on yksinoikeus kasinoihin Floridassa ja heimo omistaa nykyisin mm. Hard Rock Cafe -ketjun.

Silti myös autioita taloja reitin varrella näkyy. Yksi usein kuvattu autio huoltoasema näkyy yllä olevassa kuvassa. Tästäkin pihapiiristä tosin löytyy myös ihan oikeasti asuttu rakennus. Puun alle pysäköityyn ruostuneeseen autoon on aseteltu nopeasti katsoen varsin aidon näköiset nuket, jotka esittävät varsin pitkään autossa istuneita ihmisiä. Siis oikeasti todella piiiitkään autossa istuneita ihmisiä. Jos tätä ei tietäisi, voisi ohi ajaessaan pikkuisen säikähtää.

Mielenkiintoisinta katsottavaa tien varrella on kuitenkin sen molemmin puolin levittäytyvä räme. Kuivalla kaudella tien varrella, ja välillä myös keskellä tietäkin, voi bongailla alligaattoreita. Tosin meidän vierailumme aikana maaliskuussa 2016 kuiva kausi oli jäänyt tulematta ja alligaattorit polskivat ihan muualla. Tamiami Trailin varrellakin näimme vain pari auton alle jäänyttä alligaattorinraatoa.

Loop Road ei ole kovin leveä, joten pysähtely luontoa ihmettelemään ei ole kovin helppoa. Toisaalta liikennettä on myös todella vähän. Varmasti jokin turvallinen pysähdyspaikka on mahdollista löytää, jotta voi astua hieman lähemmäs rämeluontoa. Alligaattoreiden lisäksi kannattaa kuitenkin varoa käärmeitä. Evergladesissa kun on nykyisin riesaksi asti paenneiden lemmikkien jälkeläisinä alueelle pesiytyneitä burmanpythoneita. Käärmeet eivät uhkaa aikuista ihmistä, mutta kyllä ne silti voivat vahingossa puraista kipeästi. Pythonit eivät onneksi ole myrkyllisiä.

Muut kirjoitukset aiheesta Florida:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *