Orlando on tunnettu huvipuistoistaan. Kaupungin liepeiltä löytyy se maailman suurin ja kaunein eli Walt Disney World. Silti ainakin näin aikuisen näkövinkkelistä kaupungin kiinnostavin kohde ovat Universalin kaksi puistoa Universal Studios Florida ja Islands of Adventure. Vierailimme keväällä 2016 peräkkäisinä päivinä sekä Disneyn että Universalin puistoissa, joten vertailu on kohtalaisen helppoa.

Universalin puistot ovat maailman suosituimpien huvipuistojen listan sijoilla 10 ja 12. Laitteita löytyy joka lähtöön ja hurjimmat ovat melkoisen vauhdikkaita. Tokihan huvipuistojen luvatusta maasta USA:sta löytyy varmasti hurjempiakin härveleitä, mutta keskimääräisen huvittelijan tarpeet tulevat Univerasalilla tyydytettyä. Jos lisäksi puiston teemat, kuten Simpsonit, Harry Potter tai vaikkapa Marvelin supersankarit ovat edes hieman tuttuja, saa laitteista vielä enemmän irti.

Puistoihin voi ostaa lipun hankkimisen yhteydessä erillisen Express Passin, jonka avulla pääsee suosituimpiin laitteisiin lyhyempää jonoa pitkin. Käytännössä lyhyempi jono on yleensä 10-15 minuutin luokkaa, vaikka normaali jono olisi yli tunnin pituinen. Harmittavasti muutama erinomainen laite ei kuulu Express Passin piiriin. Normaali Express Pass tarjoaa yhden nopean pääsyn kutakin laitetta kohti, kun hintavampi Express Unlimited Pass poistaa tämän rajoituksen. Rajattomalla passilla siis pääsee lyhyemmän jonon kautta kaikkiin Express Passin piiriin kuuluviin laitteisiin vaikka kuinka monta kertaa.

Molemmista Orlandon Universalin puistoista löytyy oma Harry Potter -alueensa. Universal Studiosin puistossa on Lontoon Viistokuja ja Islands of Adventuresissa puolestaan Tylyahon kylä. Alueet on toteutettu upeasti. Nähtävää on paljon ja molemmissa on myös hienoja laitteita. Kokeilimme molemmista yhden laitteen, joista valitettavasti kumpikaan ei kuulunut Express Passin piiriin. Lisäksi ajoimme Tylyahosta Viistokujalle Tylypahkan pikajunalla, joka on yksi laitteista. Erikoista tässä laitteessa on kuitenkin se, että sen kyytiin pääsee vain jos on hankkinut lipun molempiin puistoihin samalle päivälle. Tämä on ehkä pienen kuuloinen yksityiskohta, mutta se tekee ison loven lompakkoon.

Ensiksi kävimme ehkä parhaassa kokeilemassamme laitteessa koskaan, eli Tylyahosta lyötyvässä laitteessa Harry Potter and the Forbidden Journey. Vajaa tunti puiston avautumisen jälkeen jonotusaika oli 45 minuuttia. Suunnilleen samoin oli tilanne Viistokujan Escape from the Gringotts -laitteessa. Molemmat laitteet yhdistelivät perinteistä vuoristorataa ja videokuvaan todella taidokkaasti. Vaikka varsinaisesti fyysistä vauhtia ei ollutkaan laitteissa kovinkaan paljoa, tuntui meno melkoisen hurjalta upeiden efektien ansiosta. Ensin mainitussa laitteessa jonotus tapahtui läpi Tylypahkan linnan salien ja käytävien taulujen keskustellessa toisilleen seiniltä. Jälkimmäisessä puolestaan jonotettiin maahisten pankin saleissa. Molemmissa jonotus oli toteutettu esimerkillisesti.

Harry Potter -alueilla on toki paljon aiheeseen sopivaa krääsää myytävänä. Lapsille on tarjolla taikasauvoja, joiden mukana tulevassa kartassa ilmoitetuissa paikoissa voi tehdä taikoja ja hämmästellä sauvan näpäytyksen voimasta liikkuvia esineitä kauppojen näyteikkunoissa. Harry Potter -aiheisia karkkeja on myös myynnissä samoin kuin kermakaljaa (butter beer).

Simpsoneille on varattu oma alueensa Universal Studiosin puistosta. Kokeilimme The Simpsons Riden huvipuistoajelua, joka oli ihan hauska, joskaan ei ehkä ihan 20 minuutin Express Pass -jonotuksen arvoinen. Tässä laitteessa jonotusajat olivat muutoinkin pisimmät. Normaali jono oli pitkästi yli tunnin pituinen.

Alueella on myös ruokapaikkoja Simpsonien tyyliin. Näihin valitettavasti oli kaikkiin hurjan pitkät jonot. Muutoinkin ruoan saaminen puistoissa ei käynyt aivan käden käänteessä. Ruoan laatu oli myös perinteistä huvipuistotasoa. Nälkään ei paikassa tarvitse kuolla, mutta huimia makuelämyksiä on turha odottaa. Kenties hyvällä esivalmistelulla olisi mahdollista löytää parempi ruokapaikka. Kannattaa myös varmistaa, tarvitaanko omaan suosikkipaikkaan etukäteen tehtävä pöytävaraus.

Yksi Universal Studios -puiston alueista on Hollywood, jossa palmujen varjostaman kadun värikkäiden talojen edessä pääsee tutustumaan puiston tähtiin. Osa Simpsonien perheestä oli liikkeellä tarjoten valokuvautumista ja nimikirjoituksia. Näistä ilmeisesti piti maksaa erikseen.

Hollywoodin kadunkulmassa oli myös jatkuvasti jokin musiikkiesitys menossa. Paavo Pesusieni ja Itse Ilkimys olivat ainakin ohjelmassa.

Islands of Adventures -puistossa on oma ”saari” Marvelin supersankareille. Alueella on useita sankariteemaisia laitteita. Kävin kokeilemassa Hämähäkkimiehen seikkailut, jotka oli toteutettu Harry Potter -laitteista tutulla videota ja vuoristorataa yhdistelevällä tekniikalla. Laite oli todella hieno ja vauhdikas. Myös sarjakuvista tutun Daily Bugle -lehden toimituksen läpi kulkenut jonotusalue oli hieno. Jonotusalueet on näissä puistoissa muutoinkin toteutettu samaan tapaan, jolloin jonotusaika kuluu huomattavasti nopeammin joka paikasta löytyviä yksityiskohtia katsellen.

Varsinaisten puistojen lisäksi Universalin alueeseen kuuluu Universal CityWalk, johon pääsee ilman pääsymaksua. Alueella on kauppoja ja ravintoloita, mm. maailman suurin Hard Rock Cafe. Kovasti Universalin puistoista pitävä, ja niissä pidempään viihtyvä, voi myös majoittua Universalin hotelleissa. Nämä toki ovat kalliita, mutta vastapainoksi tarjolla on helppo siirtyminen puistoihin, ilmainen rajaton pikapassi ja mahdollisuus törmätä elokuvista tuttuihin hahmoihin, kuten Hämähäkkimieheen.

Molemmissa puistoissa on myös pienemmille lapsille sopivaa tekemistä. Universal Studiosilla on Nakke Nakuttajan oma Woody Woodpecker’s Kidzone. Islands of Adventuresta puolestaan löytyy sarjakuva-aiheinen Toon Lagoon, jonka laitteet ovat kaikki kastelevaa lajia.

Islands of Adventuresta löytyy myös Jurassic Park -alue, jossa pääsee liitelemään viidakon yli ja tutkimaan fossiileja. Jurassic Park River Adventure -laitteessa pääsee veneen kyydissä dinosauruspuistoon, jossa yllättäen ilkeät lihansyöjät pääsevät karkuun ja lopussa kastuu oikein kunnolla.

Suomessa ehkä vähemmän tunnettujen Dr. Seussin lastenkirjojen aiheille on omistettu oma alueensa Islands of Adventure -puistossa. Tähän emme tutustuneet muutoin kuin kävelemällä sen läpi. Ainakin kirjoista tuttuja sanaleikkejä on tarjolla. Aihe sopinee lapsille, mutta englanninkieliset sanaleikit eivät avaudu ilman kielitaitoa. Alue on kuitenkin hauskan näköinen ja värikäs, joten kenties kielimuuri ei lapsia lannista.

Universalin puistoissa vierailussa on vain yksi selkeä miinuspuoli: huiman korkea hinta. Kahdelta aikuiselta sisäänpääsy ja Express Passit (ne halvemmat rajoitetut versiot) molempiin puistoihin yhdeksi päiväksi kustansivat yhteensä noin $500. Lapset toki pääsevät sisälle hieman edullisemmin, mutta silti yksi tai useampi natiainen nostaa kokonaiskustannusta melkoisesti. Ajattelimme itse tämän olevan kerran elämässä -tyyppinen kohde, joka vain yksinkertaisesti on nähtävä, kun niillä nurkilla olemme liikkeellä. Etenkin Harry Potter -fanien on mahdotonta välttyä kalliimmalta kahden puiston lipulta, sillä ilman sitä ei ole Tylypahkan pikajunaan asiaa.

Pientä säästöä on mahdollista saada yöpymällä Universalin omien majapaikkojen sijaan jossain International Driven varrella sijaitsevista lukuisista ketjumotelleista. Esimerkiksi alle puolen tunnin kävelyn tai kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitseva Super 8 oli oikein toimiva ratkaisu.

Etäisyyksiä:

  • Miami Beach: n. 380 km, 3,5 h
  • Fort Lauderdale: n. 340 km, 3 h
  • Miamin kansainvälinen lentokenttä: n. 380 km, 3,5 h

Etäisyydet ja ajoajat ovat Goolen kartan ilmoittamia ja niihin on huomioitu tarkistushetkellä voimassa olleet nopeusrajoitukset ja liikennettä hidastavat tietyöt.

Muita kirjoituksia aiheesta Orlando:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *