Kalifornian rannikolla Montereyn kaupungissa sijaitseva Montereyn akvaario on kenties alueensa ykkösnähtävyys.

Montereyn vajaan 30000 asukkaan kaupunki sijaitsee San Franciscosta etelään päin Kalifornian rannikolla. Akvaario sijaitsee aivan kaupungin laidalla, turistien suosiman Cannery Row -kadun varrella. Aiemmin Ocean View Avenuena tunnettu katu voi olla joillekin tuttu John Steinbeckin romaanista Cannery Row (suomeksi Hyvien ihmisten juhla). Cannery Row oli aiemmin kadun lempinimi, mutta pitkälti mainitun kirjan ansiosta nimestä tehtiin lopulta virallinen.

Akvaariossa pääosassa ovat Montereyn lahden kalalajit. Akvaario sijaitsee vanhassa sardiininpurkittamossa meren äärellä ja tankeissa kierrätetään suoraan merestä otettua vettä. Kaksi suurinta tankkia esittelevät lahden kaloja sekä vähän etäämmällä avomerellä uiskentelevia vonkaleita. Näiden lisäksi tarjolla on vaihtuvia mielenkiintoisia näyttelyjä.

Akvaarion vetonauloina toimivat merisaukot olivat oikein vekkulin näköisiä veitikoita. Ne olivat kuitenkin myös niin suosittuja, että tyydyimme katselemaan pleksin läpi, emmekä edes tavoitelleet lähempää näköalapaikkaa.

Amerikkalaiseen tapaan Montereyn akvaariossa on paljon tekemistä perheen pienimmille. Pelkkä katsominen ei koskaan riitä, vaan aina pitää päästä itse sohlaamaan. Tämä lähestymistapa ei oikein meille avaudu ja siksi tykkäsimmekin hieman enemmän Lissabonin akvaariosta, jossa aktiviteetteja oli vähemmän.

Erilaisten äyriäisten, nilviäisten ja pikkukalojen lisäksi myös perinteiset rauskut ja hait ovat näytillä Montereyn akvaariossa. Paikka on myös ainoa akvaario maailmassa, jossa on ollut nähtävänä aito valkohai. Näitä on ollut useampikin yksilö esillä, kuitenkin yksi kerrallaan. Vierailu on kestänyt muutaman kuukauden verran. Aivan ongelmattomasti nämä vierailut eivät ole sujuneet, sillä iso peto on tappanut pienempiään. Meidän vierailumme aikana tällaista jättiä ei ollut näytillä.

Ehkä erikoisin akvaariossa näkemämme otus oli helmivene. Tuo satoja miljoonia vuosia vanha nilviäislaji oli aikoinaan merten valtias. Fossiilien perusteella on tunnistettu noin 2500 erilaista helmivenelajia, joista enää kuuden edustajia uiskentelee merissä.

Nilviäisistä meidän suosikkimme on kuitenkin edelleen väriä vaihtava seepia. Niitä on aina kiva katsella.

Vierailumme aikana esillä oli meduusa-aiheinen erikoisnäyttely. Monenlaisia meduusoja olikin saatu laitettua näytille. Montereyn akvaario on edelläkävijä juuri meduusoiden esittelemisessä. Heillä on kehitetty ensimmäiset akvaariotankit, jotka soveltuvat meduusoille. Ilmeisesti näiden otusten elättäminen vankeudessa ei ole ihan simppeliä.

Osa meduusoista on hyvin aavemaisen harsoisen näköisiä. Osa on ulkomuodoltaan enemmän kalaa muistuttavia, vähän kiinteämmän oloisia.

Pienet kirjavat meduusat liikkuivat niin nopeasti, ettei niitä meinannut millään saada pysähtymään kamerankaan avulla.

Montereyn akvaario on mielenkiintoinen vierailukohde. En ehkä sinne ihan varta vasten lähtisi ajelemaan, mutta jos San Franciscon ja Los Angelesin välillä sattuu olemaan liikkeellä, on tämä ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka. Monterey on kiva kaupunki, samoin kuin viereinen Pacific Grove, joka on paljon Montereyta pienempi. Akvaario sijaitsee aivan kaupunkien rajalla ja sinne on Pacific Groven keskustasta noin parin kilometrin matka. Matka Montereyn keskustaan on vastaavasti paljon pidempi.

Etäisyyksiä:
San Francisco: 192 km (n. 2 h 15 min)
Los Angeles: 517 km (n. 5 h 15 min)

Muut kirjoitukset aiheesta Kalifornia:

p>

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *