Vierailimme USA:n kenties tunnetuimmalla viinialueella Napan laaksossa osana roadtripiämme länsirannikolla. Valitettavasti vierailumme oli vain yhden päivän mittainen. Sen aikana ajoimme kuitenkin laakson läpi pohjoisesta etelään ja vierailimme kaikissa kolmessa laakson suurimmassa kaupungissa, eli St. Helenassa, Yountvillessa ja Napassa. Saavuimme Napaan järvialueelta pohjoisemmasta Kaliforniasta ja yhden yön yöpymisen jälkeen jatkoimme kohti Yosemiten kansallispuistoa syvemmällä sisämaassa.

Napan laaksossa on toki muutakin kuin viinitiloja, mutta nimenomaan viinintuotannostaan alue on nykyään parhaiten tunnettu. Tämä yksi tuotannonala myös tuo alueelle eniten turisteja. Napan laaksossa on viljelty viiniä 1800-luvulta asti. Viininviljelyperinne siirtyi alueelle eurooppalaisten siirtolaisten mukana. Kieltolain aikaan 1920-1933 suurin osa viinitiloista joutui lopettamaan ja tämän jälkeen alan elpyminen vei pitkän aikaa. Todellisia laatuviinejä Napassa on valmistettu 1960-luvulta asti.

Vuoteen 1976 asti Napan viinit olivat kohtalaisen harvojen tiedossa, ainakin oman osavaltion ulkopuolella. Tilanne kuitenkin muuttui Pariisin kuuluisassa vuoden 1976 sokkomaistelutilaisuudessa, jossa arvovaltaisen tuomariston suosikeiksi nousivat sekä valko- että punaviinien sarjoissa Napan viinit peitoten ranskalaiset kilpakumppaninsa, joita pidettiin etukäteen selvinä suosikkeina. Tämä avasi rahahanat, johti maan arvon nousuun ja lopulta nykyiseen tilanteeseen, jossa Napasta on muodostunut varsinainen viininystävien Disneyland.

Napan laakso on kesäaikaan todella mukavaa seutua. Koska alue sijaitsee sisämaassa, on se huomattavasti pohjoisen Kalifornian rannikkoaluetta lämpimämpi. Kesäkuun lopulla elohopea kipusi 30 asteen tienoille. Nopean näppituntumalla ilmasto vaikutti kovin samanlaiselta kuin esim. Toscanassa.

Pääasiallinen turistivirta Napan laaksoon saapuu etelästä San Fraciscon suunnalta. Välimatka San Franciscon ja Napan kaupungin välillä on nopeinta reittiä pitkin noin 80 kilometriä, joka suotuisissa liikenneoloissa hoituu noin tunnissa. Me kuitenkin saavuimme pohjoisesta päin, jolloin ensimmäisenä paikkana Napan alueella saavuimme Calistogan kylpyläkaupunkiin.

Pääosin ajoimme lakson läpi kulkevaa pääväylää eli tietä numero 29 pitkin. Poikkesimme kuitenkin pieneksi hetkeksi viiniviljelysten keskellä kulkevalle pienemmälle Silverado Trail -tielle. Jos ei ole kiire, kannattaa ehdottomasti käyttää tätä jälkimmäistä reittiä, ainakin kaupunkien välillä, sillä se tarjoaa ehdottomasti paremmat maisemat.

Viinitiloja Napassa on tarjolla yli 400. Useat näistä ovat myös matkailukohteita ja tarjoavat vierailijalle maistiaisia. Osassa on myös oma ravintola. Yleensä vierailustaan kannattaa ilmoittaa etukäteen, sillä suuri osa viinitiloista edellyttää etukäteen tehtyä varausta vierailua varten.

Me vierailimme saksalaisten siirtolaisten 1875 perustamalla Beringerin viinitilalla, joka on tuttu myös Alkon hyllyiltä. Kellarit, joissa kiertelimme, ovat 1800-luvun tyyliin kiinalaisten siirtotyöläisten kallioon louhimat. Nykyään näillä kellareilla kuitenkin on vain viihdearvoa, sillä ilmastonmuutos on nostanut alueen lämpötiloja sen verran, että näissä lähellä maanpintaa sijaitsevissa kellaritiloissa on jo liian lämmintä viinin valmistamiseen ja säilyttämiseen. Näimme myös kellarihuoneen, joka on toiminut elokuvan A Walk in the Clouds kuvauspaikkana.

Beringer on myös yksi harvoista Napan viinitiloista, jotka saivat pienimuotoisesti jatkaa toimintaansa kieltolainkin aikana. Tuolloin tilan omistajina toimineet sisarukset olivat hartaita katolisia ja he saivat erikoisluvan kirkkoviinin valmistamiseen. Näin Beringer on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut viinitila Napan laaksossa.

Laakson kaupungeista St. Helena on tyylikkäin. Tarjolla on laadukkaita (eli kalliita) putiikkeja sellaisia haluavalle. Myös majapaikat ovat laatu- ja hinta-asteikon ylemmästä päästä. Yountville puolestaan on alueen kulinaristinen keskipiste. Kaupunki mainostaa omaavansa eniten Michelin-tähtiä asukasta kohti maailmassa. Tämä lienee pelkkää markkinointilöpinää, mutta kyllä niitä tähtiä tästä vajaan kolmentuhannen asukkaan kaupungista silti löytyy neljä kappaletta. Molemmat tähtiravintolat ovat kaupungin oman ihmepojan Thomas Kellerin luomuksia. Nämä ovat kolmen tähden French Laundry ja yhden tähden Bouchon.

Laakson suurin kaupunki on piirikunnan pääkaupunki Napa. Kaupunki on ollut hyvässä nosteessa viimeiset vuodet aiemman hapuilun jälkeen. Aiemmin viinituristit ohittivat Napan kaupungin matkalla laakson pienempiin kohteisiin, mutta nykyään myös pääkaupunki saa osansa turismista. Uudistustoimet alkavat siis tuottaa tulosta. Napa myös varmasti hyötyy sijainnistaan lähellä San Franciscoa.

Me havaitsimme Napan kaupungin hyväksi tukikohdaksi viinimatkailijalle. Viinitiloille järjestetään kierroksia sellaisia haluaville. Monet viinintuottajat toimivat suoraan Napan kaupungista käsin, jolloin varsinaisille tiloille ei tarvitse edes lähteä, jos ei halua. Kaupungin ravintolat ja viinituvat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia tutustua alueen viineihin kätevästi kävelymatkan päässä majapaikasta. Kaupunki on myös erittäin viehättävän näköinen. Etenkin joen varsi on oikein miellyttävää seutua.

Napan kaupungissa on tarjolla majoitusta monessa eri hintaluokassa. Myös muiden palvelujen osalta isompi kaupunki tarjoaa isommat puitteet. Ostos- ja ruokailumahdollisuuksia on tarjolla hyvin. Siinäkin mielessä Napan kaupunki voi tarjota hyvän kompromissin pienempiin laakson kaupunkeihin verrattuna.

Napan laakso on erityisesti viininystävän matkakohde. Mikäli aikaa on tarjolla reilusti, kannattaa tutustua myös viereiseen Sonoman laaksoon. Siellä hinnat ovat pääosin edullisempia ja pienellä ennakkovalmistautumisella kohteet jopa mielenkiintoisempia tai ainakin omaleimaisempia kuin Napassa. Pienempi turistijakauma tietenkin tarkoittaa vähemmän palveluja, joten etukäteissuunnittelu on todellakin paikallaan.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Kalifornia:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *