Nykyisin Universal Studios -huvipuistoja on monessa paikassa maailmalla. Tämän alkuperäisen Hollywoodin puiston lisäksi mekin olemme vierailleet Orlandon ja Singaporen puistoissa, joista jälkimmäisen osalta tyydyimme tosin vain ihailemaan aukiolla portin ulkopuolella pyörivää logomaapalloa. Hollywoodin Universal Studios eroaa muista ketjun huvipuistoista erityisesti siinä, että se sijaitsee aivan aidon Universalin elokuvastudion kyljessä. Siksi juuri tässä puistossa on tarjolla se kenties kaikista mielenkiintoisin laite eli studiokierros.

Olemme vierailleet Hollywoodin Universal Studios -puistossa kaksi kertaa. Kirjoitin aiheesta täällä blogissakin jo kertaalleen heti ensimmäisen visiitin jälkimainingeissa (ks. Los Angelesin nähtävyyksiä – Universal Studios). Tällä ensimmäisellä vierailulla emme kuitenkaan ehtineet tehdä puistossa juuri muuta kuin käydä studiokierroksella ja katsella vähän ympärillemme. Toisella kerralla sen sijaan keskityimme huvipuiston laitteisiin, joista ehdimme lyhyenä talvipäivänäkin käydä läpi kaikki mielenkiintoisimmat. Esittelen nyt tässä oppaassa niin itse kokeilemamme kuin vielä kokeilematta jääneet laitteetkin. Jälkimmäisissä toki joudun tukeutumaan puhtaasti nettilähteisiin.

Huvipuiston laitteiden aiheet ovat vahvasti kytköksissä Universalin elokuviin. Poikkeuksen muodostavat Harry Potter -aiheiset laitteet, sillä niiden oikeudet Universal on ostanut elokuvat tuottaneelta Warner Brothersilta. Warnerilla on oma Harry Potter -maailmansa omien studioidensa kupeessa Lontoon lähellä, mutta se ei ole huvipuisto vaan elokuvien tekemiseen keskittyvä näyttely (ks. Lontoon nähtävyyksiä – Warner Brothers Studio Tour). Elokuvayhtiöiden välinen sopimus antaa Universalille yksinoikeuden Harry Potter -teemaisiin huvipuistoihin.

Universalin huvipuisto jakautuu kahteen alueeseen, joiden nimet voisi suomentaa Ylemmäksi alueeksi (eng. Upper Lot) ja Alemmaksi alueeksi (eng. Lower Lot). Nimet ovat ihan loogisia, sillä Ylempi alue sijaitsee mäen päällä ja Alempi alue sen alla. Mäen rinnettä voi kävellä joko portaita pitkin tai lepuuttaa jalkojaan rullaportaita käyttäen. Korkeuseroa on jonkin verran, joten rullaportaat ovat huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Näiden lisäksi omana erillisenä alueenaan voidaan pitää Harry Potterin velhoilumaailmaa (eng. The Wizarding World of Harry Potter), vaikka se sijaitsee oikeastaan Ylemmän alueen keskellä.

Ylempi alue

Huvipuiston suurempi osa on nimeltään Ylempi alue ja sinne vierailija saapuu ensimmäisenä. Heti portin sisäpuolella avautuu Universal Boulevardiksi ristitty katu, joka johtaa sisemmälle puistoon. Ensimmäiset huvitukset, DreamWorks Theatre ja Waterworld-teemainen stunttiesitys, löytyvät jo tästä kadun varrelta. Kadun päässä avautuu Universal Plaza -aukio, joka vaihtaa hieman ilmettään kauden mukaan. Joulukaudella 2019 siellä piti majaansa joulun varastaja Grinch, jonka kanssa pääsi kuvautumaan halutessaan, ja jos jaksoi jonottaa.

Puistosta voi bongata muutenkin paljon eri elokuvista tuttuja hahmoja, joiden kanssa voi kuvautua. Suosituimpien hahmojen tapaamista voi joutua jonottamaan, mutta osaan voi törmätä ihan tahtomattaankin. Näin kävi meille illan jo hämärryttyä, kun Beetlejuice -elokuvasta tuttu Betelgeuse onnistui yllättämään meidät oikein kunnolla. Keskittymisemme ollessa muualla herra kurkisti selän takaa ja rääkäisi. Ilmeeni oli varmasti näkemisen arvoinen. Betelgeuse-näyttelijä vain naureskeli jatkaessaan matkaansa muita turisteja säikyttelemään. Säikähdyksestä selvittyäni nauroin vedet silmissä.

Ylempää aluetta kiertäessä siirtyy kuin huomaamattaan todellisuudesta toiseen. Ensin ollaan New Yorkissa, sitten Pariisissa, ehkä sen jälkeen jossain Italiassa. Kohtalaisen pienelle alueelle on onnistuttu loihtimaan tunnelmaltaan kovin erilaisia kulmia. Tunnelma vielä jotenkin korostuu, kun aurinko laskee ja auringonpaiste vaihtuu keinovalaistukseen.

Studio Tour

Ainakin minulle se kaikista mielenkiintoisin Universalin Hollywoodin puiston laitteista on studiokierros. Se on tosiaan tuotteistettu hyvin huvipuistolaitteen oloiseksi, vaikka kyse on ihan oikeasti kierroksesta studioalueella. Kierros tehdään auton vetämässä vaunussa, jossa kuljettaja toimii oppaana. Vaunuissa olevilta tv-ruuduilta käsin oppaan tehtäviä hoitaa myös juontaja Jimmy Fallon.

Kierros studioilla vaihtelee hieman kulloinkin käynnissä olevien kuvausten mukaan. Käytössä olevia lavasteita ei käydä katsomassa kovin läheltä, jotta filmiryhmät saavat tehdä työnsä rauhassa. Onneksi alue on kuitenkin niin laaja, että nähtävää riittää varmasti. Ensimmäisellä vierailullamme kierros kulki ainakin New Yorkin, Täydellisten naisten lähiön ja Paluu tulevaisuuteen -elokuvien Hill Valleyn keskusaukion läpi. Myöhemmällä vierailullamme näimme New Yorkin vain etäämpää ja kaksi muuta kohdetta jäivät kokonaan pois.

Matkan aikana opas selittää ummet ja lammet elokuvien tekemisestä. Viimeistään tämän jälkeen mikään valkokankaalla näkyvä ei enää tunnu aidolta. Mikään kun ei ole sitä miltä se näyttää. Kierroksen ohjelmaan kuuluu myös kaksi tai kolme erikoisefektiä, jotka nekin päivittyvät aika ajoin. Vaunun ajaessa sisälle halliin voi edessä olla maanjäristys metroasemalla tai vaikkapa joutuminen King Kongin ja tyrannosauruksen välienselvittelyn keskelle.

Olen vieraillut parilla muullakin elokuvastudiolla ja lavasteita katsellessa joka kerta ihmetellyt, miten pieniltä ne näyttävät luonnossa. Universalin kierroksella näkee myös hauskasti, miten hyvin erilaiset lavasteet sijaitsevat alueella aivan vieretysten. Hyvänä esimerkkinä tästä on Maailmojen sodan taivaalta pudonnut lentokoneenromu Psykosta tutun Batesin perheen kotitalon takapihalla. Samoin on mielenkiintoista nähdä, mihin kaikkeen samat lavasteet taipuvat. Vaunun tv-ruudulla näkyy esimerkkejä lavasteiden käytöstä eri elokuvissa.

Despicable Me Minoin Mayhem

Ylemmän alueen yksi kulmaus on pyhitetty Itse ilkimys -elokuvien (eng. Despicable Me) maailmalle. Alueen laitteista olemme testanneet vain tämän Minion Mayhemin. Kyseessä on valmennusleiri, jossa ihmisistä tehdään elokuvista tuttuja keltaisia juustonaksun näköisiä kätyreitä ilkimys Grulle. Laite on 4D-elokuva, jossa yleisö istuu 3D-lasit päässä hytkyvässä katsomossa. Tämä on varsin hauskaa ja harmitonta.

Super Silly Fun Land

Itse ilkimys -elokuvista tuttu huvipuisto Super Silly Fun Land sisältää monenlaista pientä huvitusta, joiden joukosta löytyy myös elokuvista tuttu Super Silly Space Killer -ammuskelu. Tarjolla on lisäksi yli 80 erilaista vesileikkihärpäkettä, jotka varmasti ovat lasten mieleen kuumana kesäpäivänä. Meidän viimeisimmällä vierailullamme oli keskitalvi ja silloin tämä osa puistosta oli melko hiljainen. Teimme tällä alueella vain pienen kävelykierroksen, joten omakohtaisia kokemuksia peleistä ja laitteista ei päässyt kertymään.

Silly Swirly Fun Ride

Tämä elokuvistakin tuttu kieputin pyörittää ja nostaa matkustajansa tylsän arjen yläpuolelle. Mainoslauseiden mukaan tarjolla on hienot näkymät yli huvipuiston. Minun pääni ei enää kestä tällaisia tasaista pyörimistä tarjoavia laitteita, joten omia kokemuksia tästä ei minulla ole.

The Secret Life of Pets: Off the Leash

Tämä laite pohjautuu Lemmikkien salatut elämät -animaatioihin. Kyyti vie vierailijan hylätyn koiranpennun roolissa läpi New Yorkin katujen uutta kotia etsien. Ajelu tapahtuu pahvilaatikoiksi naamioiduissa vaunuissa. Jo jonotusalueella on nähtävissä monia elokuvista tuttuja hahmoja. Laite on niin uusi, ettei se ollut vielä käytössä viimeisimmällä vierailullamme. Laite tuli käyttöön puiston avautuessa uudelleen koronasulun jälkeen keväällä 2021.

DreamWorks Theatre

Tämä elokuvateatteri esittää lyhyitä animaatioita, jotka pohjautuvat DreamWorksin hittituotantoihin. Vuonna 2018 avautuneen teatterin ensimmäinen elokuva oli Kung Fu Panda: The Emperor’s Quest, joka tietenkin pohjautui Kung Fu Panda -elokuviin. Kävimme katsomassa Orlandon puistossa vastaavan Shrek-aiheisen elokuvan, joka pyöri kevääseen 2017 asti.

The Simpsons Ride

Vierailu Simpsonien Springfieldissä oli ainakin Orlandon Universal -puistossa selvästi se kaikista suosituin laite. Tämä virtuaalinen vuoristorata tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, vaikka oikeasti matkan ajan istutaankin vain eri suuntiin hytkyvässä autossa ja silmissä vilisevän maiseman tarjoaa suuri näyttöruutu. Laite on jo pikkuisen vanhahtavan oloinen, joskin ihan hauskaa ja vauhdikastahan tämäkin kyyti on. Kokeilimme tämän laitteen siis Orlandossa, mutta netistä lukemani perusteella Hollywoodin puiston Simpson-ajelu on ihan samanlainen. Netistä lukemalla selvisi myös, että tämä laite on päivitetty versio vanhasta Paluu tulevaisuuteen -ajelusta.

Laitteen lähistölle on sijoiteltu Simpsoneista tuttuja maamerkkejä. Hollywoodin puiston Springfield on tosin paljon Orlandon puiston vastaavaa pienempi. Tarjolla on kuitenkin ainakin Lard Ladin donitseja. Jos siis olet aina halunnut syödä pizzan kokoisen donitsin, jossa on vaikkapa pekonia päällä, niin täällä se onnistuu.

Waterworld: A Live Sea War Spectacular

Tämä etukäteen vähän tylsältä kuulostanut Waterworld-elokuvan hengen mukainen stunttiesitys osoittautui todella kivaksi. Yleisö istuu amfiteatterityylisessä puolikaaren muotoisessa katsomossa seuraten hyvisten ja pahisten taistelua. Stunttimiehet päristävät vesiskoottereilla ja veneillä, ampuvat harppuunoilla, liitävät alueen poikki vaijereilla ja puuhaavat ties mitä muuta vauhdikasta ja näyttävää. Tarjolla on siis vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä kosolti pyroefektejä. Alussa ennen esityksen alkua on mahdollisuus myös kastua, mikäli haluaa istua eturivin erikseen merkityillä splash zone -penkeillä. Esiintyjät viihdyttävät spektaakkelin alkua odottavaa yleisöä kertomalla hauskoja juttuja ja heittämällä ämpärillisen vettä yleisöön aina silloin tällöin.

Universal’s Animal Actors

Tämä 20 minuutin esitys koostuu erilaisista eläinten tekemistä stunttitempuista. Me jätimme tämän väliin.

Special Effects Stage

Erikoisefektilavalla selviää, kuinka erilaisia erikoisefektejä ja stunttitemppuja oikeasti tehdään. Lavalla vierailee juontajien seurana stunttimiehiä, jotka demonstroivat temppuja livenä. Erikoisefektien tekemistä puolestaan esitellään valkokankaalla juontajien selittäessä tapahtumia. Tämä esitys olisi ollut varmasti hauska nähdä, mutta valitettavasti se jäi meiltä väliin.

Alempi alue

Puiston alempi alue sijaitsee aivan studiohallien naapurissa ja on huomattavasti ylempää aluetta pienempi. Tosin viimeismmän vierailumme aikaan joulukuussa 2019 aluetta laajennettiin. Muutama studiohalli oli saanut lähteä ja tilalle rakennettiin uusia huvituslaitteita.

Jurassic World: The Ride

Jurassic World -henkinen veneretki tarjoaa kurkistuksen henkiin herätettyjen dinosaurusten maailmaan. Elokuvalle uskollisesti matka alkaa rauhallisissa tunnelmissa kivoja liskoja katsellen, mutta loppua kohti jännitys kasvaa inhojen lihansyöjien päästessä pakosalle ja vaaniessa viattomia turisteja joka kulman takana. Erityisen jännää on ihan lopussa juuri ennen kuin loiskahtaa oikein kunnolla. Parhaat paikat löytyvät kahdelta ensimmäiseltä riviltä, joskin näillä myös kastuu pahiten. Herkin omaisuus kannattaa suojata kastumiselta tai jättää kokonaan pois matkasta. Näiden kastumista tarjoavien laitteiden läheltä löytyy yleensä maksullisia lokeroita tavaroiden tallettamiseen. Henkilökunta osaa ohjata oikeaan paikkaan.

Kokeilin vastaavaa laitetta jo aiemmin Orlandon Universalilla. Tosin Orlandon versio on vanhempi Jurassic Park: The Ride. Hollywoodin puiston laite päivitettiin ensimmäisen Jurassic World -elokuvan myötä nykyiseen muotoonsa. Loppuhuipennus kastumisineen on kuitenkin näissä molemmissa laitteissa identtinen. Orlandossa istuin toisella rivillä ja kastuin, Hollywoodissa tyydyin paikkaan veneen peräosassa. Taaempana vettä roiskui päälle huomattavasti maltillisemmin, mutta toisaalta myös osa lopun adrenaliiniryöpystä jäi kokematta. Kastuminen siis kannattaa, lopun efekti toimii parhaiten veneen etupäässä.

Revenge of the Mummy: The Ride

Muumion kosto on kohtalaisen tyypillinen sisävuoristorata kevyellä kauhutwistillä varustettuna. Kyyti etenee vauhdikkaasti pimeässä, josta putkahtaa esiin monenlaisia säikäyttelijöitä. Reitin puolivälin tienoilla tapahtuu yllättävä käänne. En kuitenkaan halua paljastaa tarkemmin, sillä tämä ylläri oli ainakin minulle se tämän laitteen pihvi. Muumion kosto on todella hauska ja vauhdikas laite. Tämä oli mielestämme jopa yksi Hollywoodin Universalin parhaista laitteista.

Transformers: The Ride 3D

Transformereiden harjoitusleirille astutaan 3D-lasit päässä. Sisävuoristorataa ja 3D-kuvaa yhdistelevä laite on vauhdikas ja tarjoaa paljon räiskettä ja mäiskettä. Transformerit eivät ole koskaan jaksaneet minua innostaa, mikä ehkä vähän vaikutti kokemukseen latistavasti. Silti kyyti oli kivan vauhdikasta ja kolmiulotteiset jättirobotit hyppivät oikeasti vaikuttavan näköisesti silmille.

Raptor Encounter

Tässä live-esityksessä kouluttaja esiintyy yhdessä raptorin kanssa. Tämä kuulostaa hauskalta, mutta valitettavasti emme ehtineet esitystä katsomaan.

DinoPlay

Lapsille suunnattu DinoPlay on pieni seikkailupuisto, jossa voi kiipeillä ja lisäksi tutkia fossiileita. Vilkaisimme vastaavaa aluetta nopeasti Orlandon puistossa, mutta Hollywoodin DinoPlayssa emme käyneet.

Harry Potterin velhoilumaailma

Varsin taidokkaasti rakennettu velhoilumaailma vie kivasti Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien maailmaan. Tosin feikkilumella kuorrutetut katot ja shortseissa vaeltavat turistit ovat varsin hassunkurinen yhdistelmä. Orlandon puistoissa käyneille Hollywoodin velhoilumaailma on varmasti pettymys. Etenkin, jos on käynyt Orlandon molemmissa puistoista, jolloin on päässyt vierailemaan sekä Lontoon Viistokujalla että Tylyahon kylässä. Hollywoodista löytyy näistä vain tuo viimeksi mainittu. Tämä toki oli näistä kahdesta loogisempi valinta, sillä Tylyahon laidalta löytyy se tärkein kohde eli Tylypahkan linna.

Tylyahosta löytyy myös Tylypahkan pikajunan pääteasema. Juna puksuttelee kuin matkustajia odotellen raiteillaan ja läjä matkatavaroitakin on jo saapunut kyytiin lastattavaksi. Konduktöörin kanssa voi paiskata tassua ja ottaa yhteiskuvan. Herra kysyi nimeäni ja vastauksen saatuaan totesi itse olevansa konduktööri. Nerokasta.

Tylyahossa on jokunen ruokapaikka, joskaan mistään erityisistä makuelämyksistä on turha haaveilla. Tämä sama pätee koko Universalin puistoon yleensäkin. Kannattaa kuitenkin maistaa Harry Potter -kirjoista tuttua kermakaljaa (eng. butter beer), jota myydään niin ravintoloissa kuin kadunkin varrella. Juoma maistuu lähinnä cream sodalta ja sitä saa joko normaalina tai frozenina. Jälkimmäinen oli jäähileistä ja ainakin talvipäivänä se oli täysin väärä vaihtoehto. Kesähelteellä jäähileet toiminevat paremmin.

Flight of the Hippogriff

Hevoskotkan lento on leppoisa ulkoilmavuoristorata. Tämä sama laite löytyy monista muistakin Universalin puistoista. Kyyti ei ole kovin hurjaa, joten laite ei ole liian pelottava nuoremmillekaan hurjapäille, kunhan vain metrin pituusraja ylittyy. Alle 122 cm pituiset lapset tarvitsevat huoltajan mukaan lennolle. Lento mutkittelee yli Hagridin kurpitsapellon, mutta ainakin minulta jäivät kurpitsat näkemättä hevoskotkan kyydissä viilettäessäni.

Harry Potter and the Forbidden Journey

Hollywoodin Universalin Harry Potter -velhoilumaailman hurjin laite on tämä Potterin kielletty matka. Sisävuoristorataa ja videokuvaa yhdistävä luutalento ympäri Tylypahkan tiluksia on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, lohikäärmeitä unohtamatta. Tämäkin laite löytyy useista eri Universalin puistoista ja mekin kokeilimme laitetta ensimmäisen kerran Orlandon puistossa. Tuolla ensikokeilulla kielletty matka teki todella suuren vaikutuksen. Ei voi kuin ihmetellä, miten saumattomasti eri elementit on onnistuttu yhdistämään luontevasti eteneväksi tarinaksi, johon on helppo heittäytyä mukaan.

Ollivander’s Wand Show

Ollivanderin taikasauvakauppaan on valitettavasti aina meidän kohdalle osuessamme ollut niin pitkä jono, että emme ole jaksaneet jäädä odottamaan vuoroamme. Todellisille Harry Potter -faneille esitys voi hyvinkin olla pidemmänkin jonotuksen arvoinen. Kaupasta voi jokainen vieraileva velho-oppilas toki ostaa itselleen myös oman taikasauvan. Tarjolla on Potter-elokuvista tuttujen hahmojen sauvojen kopioita. Sauvoilla heiluttelemalla voi myös tehdä taikoja tietyissä paikoissa Tylyahon alueella. Paikat on kerrottu huvipuiston kartassa.

Frog Choir

Harry Potter -elokuvista tuttu sammokkokuoro esiintyy Tylypahkan linnan alapuolisen pienen aukion lavalla pitkin päivää. Pääosa laulajista on Tylypahkan velhojen ja noitien koulun eri tupia edustavia oppilaita. Basso-osuuksista huolehtivat valtavat rupikonnat. Meidän näkemässämme esityksessä laulettiin joulupukille vahingossa tehdystä ikävästä taikatempusta.

Triwizard Spirit Rally

Sammakkokuoron kanssa samaisella lavalla tapahtuu myös tämä kolmivelhoturnauksen osanottajakoulujen esittely. Beauxbatonsin tyttökoulun ja Durmstrangin poikakoulun oppilaat esittelevät taitojaan reilun viiden minuutin ajan. Esityksen jälkeen vierailijakoulujen oppilaat jäävät kuvautumaan turistien kanssa.

CityWalk

Varsinaisten huvipuiston alueiden lisäksi Universalilla on tarjottavanaan CityWalkiksi kutsuttu kadunpätkä, jolta löytyy monenlaista ravintolaa, kauppaa ja illanviettopaikkaa. Tältä alueelta löytyvät koko studioalueen parhaat ruokapaikat. Olemme ruokailleet CityWalkin ravintoloista vain Pink’s Hot Dogissa ja se ainakin oli todella mainio. Valikoima ei ole läheskään yhtä laaja kuin Pink’sin alkuperäisessä pisteessä Hollywoodissa, mutta maukasta ruoka oli joka tapauksessa. Saavuitpa puistoon metroasemalta tuovalla vaunulla, jalkaisin tai autolla, saavut ensin Citywalkin alueelle. Sen reunalta löytyy ikoninen Universal Studios -logopallo ja itse huvipuiston portti.

Pääsyliput

Pääsylipun voi toki ostaa paikan päällä lippuluukulta. Netistä lippunsa ostamalla säästyy kuitenkin jonotukselta. Kirjoitushetkellä lippujen hinnat alkoivat $109 per henkilö. Hinnat vaihtelevat kuitenkin paljon ajankohdan mukaan. Halvimpia näyttävät olevan tiistait ja keskiviikot, kalleimpia lauantait. Tämä tosin vaihtelee viikosta toiseen. Juhlapyhät vaikuttavat hintoihin, joskaan Jenkeissä näitä ei onneksi ole kovin usein. Lipputyyppejä on useampia ja niitä valitessa kannattaa olla tarkkana. Lippukauppa löytyy täältä. On hyvä muistaa, että Jenkeissä kaikki hinnat ilmoitetaan verottomina, joten todellinen maksuvaiheessa näkyvä hinta on aina ostoskoriin lisätessä ilmoitettua hintaa korkeampi.

Pääsylippuja kannattaa kytätä myös nettimatkatoimistoista, kuten Viator ja Klook. Me saimme edellisellä vierailullamme pääsyliput merkittävästi puiston omia sivuja edullisemmin Klookin kautta. Ostoksen tehtyäni sain sähköpostiini suoraan sähköisen pääsylipun, joka kelpasi joko tulostettuna tai kännykän näytöltä näytettynä portilla. Klookin myymä lippu ei siis ollut pelkkä voucher, joka olisi pitänyt ensin vaihtaa varsinaiseen pääsylippuun, kuten joissain muissa paikoissa saattaa olla käytäntönä.

Lippuja hankkiessa kannattaa myös varmistaa puiston aukioloajat. Ainakin talviaikaan aukioloajat vaihtelevat päiväkohtaisesti, eroa on useamman tunnin verran eri päivien välillä. Etenkin yhden päivän visiitillä tällä voi olla yllättävän paljon merkitystä, sillä puistossa vierähtää helposti aikaa täyden työpäivän verran eikä sekään tunnu riittävän. Tai näin ainakin me olemme havainneet. Aika kuluu laitteita kierrellessä kuin siivillä ja on ikävää, mikäli päivä päättyy puiston sulkeutumiseen juuri kun olisi ollut kivaa.

Aiemmin Universalille ostettu pääsylippu kelpasi minä tahansa saman hintaisena päivänä saman kalenterivuoden sisällä. Nyt ainakin nettisivuilla sanotaan, että pääsylippu on voimassa vain valittuna päivänä. Lippua ostaessa kannattaa siis olla tarkkana päivän suhteen. Ainakin loppuvuodesta 2022 oli myynnissä myös pääsylippuja, joihin lisältyi kaupan päälle toinen vierailu huvipuistoon jonain toisena päivänä. Jälkimmäisen päivän osalta tosin oli joitain rajoituksia, ilmeisesti lippu ei kelpaa kaikkein suosituimpina päivinä.

Mikäli laitteisiin jonottaminen ei kiinnosta, kannattaa panostaa Universal Express -lippuun. Aiemmin Express Pass oli ostettava erikseen varsinaisen pääsylipun lisäksi, mutta nyt Universal Express on vain yksi pääsylipputyyppi. Express-lipun haltijoille on oma erillinen jononsa laitteisiin ja se jono on merkittävästi lyhyempi kuin normaali jono. Voit käyttää tätä lyhyempää jonoa yhden kerran kussakin laitteessa. Meidän edellisellä Hollywoodin puiston vierailukerrallamme jonot olivat muutenkin lyhyet talvisesta ajankohdasta johtuen ja tuolloin Express-jonot olivat käytännössä olemattomat. Kaikkiin laitteisiin sai kävellä liki suoraan kyytiin.

Express Passista oli aiemmin olemassa myös rajoittamaton versio, jonka avulla laitteisiin pystyi menemään lyhyemmän jonon kautta rajattoman määrän kertoja. Tämä vaihtoehto kuitenkin poistui Express Passin muututtua omaksi lipputyypikseen. Kirjoitushetkellä rajoittamaton Express Pass on olemassa vain osana VIP Experience -lipputyyppiä. Tämä pääsylippu on jo yli kolme kertaa tavallisen pääsylipun hintainen ja siihen kuuluu kaikenlaista muutakin opastetusta kierroksesta ja ateriasta lähtien.

Orlandossa pääsimme testaamaan Express-jonoja tosioloissa, sillä silloin olimme liikkeellä pääsiäisenä, yhtenä vuoden vilkkaimmista päivistä. Tuolloin normaalijonot olivat moniin laitteisiin vähintään tunnin mittaiset, mutta Express-jonossa emme viettäneet koskaan yli varttia pidempään. Pääosin sielläkin pääsi laitteisiin kävelemään suoraan pysähtymättä. Erityisesti suosittuina aikoina suosittelen ehdottomasti panostamaan Universal Express -lippuun, vaikka se maksaakin liki tuplasti normaalilipun verran. Jos jokaiseen laitteeseen joutuu jonottamaan tunnin ajan, ei päivässä ehdi kovin monta laitetta testata. Erityisen ärsyttävää on itse jonottaessa katsella, kuinka Express-lipun haltijat kävelevät jonon ohi.

Majoittuminen

Universal Studios Hollywoodin alueella ei ole Universalin omia hotelleja, mutta huvipuisto tekee yhteistyötä useampien lähistöllä sijaitsevien hotellin kanssa. Tarjolla on ainakin aivan huvipuiston kyljessä sijaitsevat Hilton ja Sheraton, mutta lähistöllä on paljon muitakin hotelleja. Ajankohdasta riippuen monet näistä ovat tarjolla paketoitavaksi yhteen huvipuistolippujen kanssa. Hotellien majoitushinnat oman matkan päivämäärille kannattaa tarkistaa myös suoraan hotellin omilta sivuilta, sillä joskus paketti voi olla se kalliimpi vaihtoehto. Universalin tarjoamaan pakettiin on mahdollista lisätä majoituksen ja huvipuiston lisäksi myös erilaisia turistikierroksia muualla Los Angelesissa. Pakettivaihtoehdoista voit lukea lisää Universal Studios Hollywoodin virallisilta sivuilta täältä. Huomaa, että todellinen hotellitarjonta avautuu vasta hakiessasi vaihtoehtoja tietyllä päivämäärävälillä. Valinnanvaraa näkyi parin testihaun perusteella olevan paljon enemmän kuin aluksi esitellyt muutama hotelli.

Saapuminen puistoon

Los Angelisissa liikutaan toki aina autolla. Universalin Hollywoodin puisto on kuitenkin siitä hassu paikka, että sinne voi myös saapua helposti metrolla. Jos oma majapaikka sattuu sijaitsemaan lähellä punaisen metrolinjan pysäkkiä, on metro ihan vakavasti otettava vaihtoehto liikkumiseen. Maan alla juna kulkee aikataulussa, eikä tämän valtavan kaupungin älyvapaista ruuhkista tarvitse välittää. Ainakin meidän kokemuksemme mukaan metro on Los Angelesissakin turvallinen ja kätevä kulkuväline silloin, kun sattuu liikkumaan sen kattamalla alueella. Metro toki kattaa kaupunkialueesta aivan marginaalisen pienen osan.

Jos saavut paikalle metrolla, on oikea asema nimeltään Universal / Studio City. Metroaseman viereiseltä Universal City Shuttle -tekstillä varustetulta tavanomaisen näköiseltä bussipysäkiltä pääsee kätevästi puiston portille auton vetämällä vaunulla, joita liikkuu jatkuvasti edes takaisin puiston ja pysäkin välillä. Pysäkki on merkitty ainakin Googlen karttaan ja se löytyy Universal Hollywood Driven länsipäästä. Kyytiä ei tarvitse kauaa odotella, mutta käveleminen on ihan yhtä hyvä vaihtoehto. Reitti kulkee Universal Hollywood Drivea pitkin ylämäkeen ja matkaa portille on noin 650 metriä.

Meillä ei ole varsinaisesti kokemusta autolla saapumisesta Universal Hollywoodiin, mutta Orlandon puiston kokemuksen perusteella uskon auton olevan todella kätevä saapumistapa myös tänne. Opasteet ovat Universalin puistoissa yleensä todella hyvällä tasolla ja vapaan parkkiruudun löytäminen käy hetkessä. Henkilökunta huolehtii saapujat perille oikeaan ruutuun asti. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ruuhkissa odotteluun mahdollisesti kuluva aika. Los Angelesin ruuhkat eivät tunnu noudattavan mitään järkevää vuorokausirytmiä, vaan jumi voi olla edessä miltei milloin tahansa. Ei myöskään ole väliä, paljonko kaistoja tiellä sattuu olemaan, mikä tahansa määrä kaistoja voi tukkeutua.

Puiston palvelut

Puistossa on tarjolla oikeastaan kaikki turistin huvittelupäivänään tarvitsemat peruspalvelut. Saniteettitiloja on sijoiteltuna ympäri aluetta ja erilaisia krääsäkauppoja löytyy myös joka lähtöön. Käytännössä kaikista laitteista kävellään ulos kaupan kautta. Ilmeisesti tekemänsä ostokset voi jättää henkilökunnan huomaan ja poimia mukaansa puistosta poistuessaan. En tosin ole tätä kokeillut, joten tarkemmat yksityiskohdat kannattaa kysyä henkilökunnalta. Palvelujen sijainnit löytyvät joko paperisesta kartasta tai vielä sitä pikkuisen kätevämmin puiston mobiilisovelluksesta. Puiston sisällä on myös selkeät opasteet eri palvelujen äärelle. Esittelen tässä lyhyesti joukon palveluja, joita olen itse käyttänyt ja jotka olen hyviksi todennut.

Mobiilisovellus

Puistossa seikkailua helpottamaan kannattaa älypuhelimeen asentaa Universal Studios Hollywoodin sovellus. Sovelluksesta löytyy puiston kartta, josta näkyvät myös arviot eri laitteiden jonotusajoista. Sovelluksella voi nykyisin ilmeisesti myös varata oman aikaslotin laitteisiin. Varaamanasi aikana pääset laitteeseen jonottamatta. Varauksen voi tehdä koko seurueelle kerralla. Ainoa miinuspuoli tässä palvelussa on se, että varauksia voi tehdä vain yhteen laitteeseen kerrallaan. Eli seuraavan varauksen voi tehdä vasta edellisen käyttämisen jälkeen. Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta tästä palvelusta, mutta en usko sen olevan lähellekään yhtä kätevä jonon ohituksessa kuin Express Pass -lippu. On se kuitenkin varmasti tyhjää parempi.

Osa mobiilisovelluksen herkuista vaatii oman Universal Studios -tilin luomista. Kannattaa tutustua sovelluksen tarjoamiin ominaisuuksiin etukäteen netissä täällä. Sivulta löytyy myös linkit sovelluksen lataamiseen Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Minä koin sovelluksen ehdottomasti lataamisen arvoiseksi. Erityisesti karttaa tuli käytettyä usein.

Wifi

Koko Universal Studios Hollywoodin alueella on tarjolla ilmaiseksi käytettävissä oleva Wifi-verkko. Verkon nimi on Universal. Verkko on oman kokemukseni mukaan varsin mainiosti toimiva ja riittävän nopea yleisimpiin tarpeisiin. Esimerkiksi puiston oman mobiilisovelluksen käyttämiseen verkko riittää hyvin. Voit siis helposti ottaa sovelluksen toiminnoista kaiken ilon irti ilman verkkovierailumaksuja tai paikallista dataliittymää.

Vierailijapalvelut

Puiston portin sisäpuolelta löytyy Vierailijapalvelujen tiski (eng. Guest Relations). Täällä autetaan vierailijoita mitä moninaisemmissa tilanteissa. Jos vaikka kadotat omaisuuttasi puiston alueella, voit käydä kyselemässä sen perään Vierailijapalveluista. Samoin jos seurueessasi on syntymäpäiväsankari, kannattaa Vierailijapalveluista käydä pyytämässä hänelle merkkipäivästä kertova pinssi. Tämä auttaa tekemään juhlapäivästä vielä pikkuisen hauskemman, kun sekä henkilökunta että muut puistossakävijät osaavat onnitella päivänsankaria. Vaimoni kokeili tätä syntymäpäivänään ja pinssi tuntui toimivan hienosti. Suosittelen kaikkia huikkaamaan spontaanit onnittelut kaikille puistossa vastaan tuleville pinssin kantajille.

Säilytyslokerot

Mikäli mukana on enemmän tavaraa kuin mitä haluat kantaan mukanasi koko päivän ajan, kannattaa harkita lokeron vuokraamista. Lokeroita on saatavilla useammassa paikassa puiston alueella, mutta kätevin paikka löytyy miltei heti portin sisäpuolelta. Lokeroja on kolmen kokoisia ja niiden vuokrahinta on $8-$15 koko päivältä. Maksun voi hoitaa joko käteisellä tai kortilla. Lokerolla saa vierailla päivän aikana niin monta kertaa kuin on tarpeen. Me säilytimme lokerossa talvipäivän varalle mukaan ottamamme lisävaatekerrat, joita kävimme noutamassa lämpötilan laskiessa iltapäivän puolella. Kannattaa varautua myös siihen, että suosituimpina päivinä lokerot voivat loppua kesken ja niiden luona voi käydä kova kuhina.

Ruokailu

Puistosta löytyy paljon ruokapaikkoja, jotka ovat enimmäkseen pikaruokatyyppisiä. Minun kokemukseni mukaan ainakaan ilman kohtuuttoman pitkää jonotusta tai etukäteen tehtyjä pöytävarauksia ei mitään kovin ihmeellistä ruokaa ole tarjolla. Jonotusta saa yleensä harrastaa ihan tarpeeksi laitteiden yhteydessä ja jonkin tietyn ajan varaaminen etukäteen ruokailua varten aiheuttaa turhia aikataulupaineita huvittelupäivään, mistä johtuen olemme yksinkertaisesti hyväksyneet pikaruoan välttämättömänä pahana. Nälkäisenä huvittelu on kuitenkin se huonompi vaihtoehto.

Oman ruoan tuominen puistoon on rajoitetusti sallittu. Vauvanruoka ja pienet naposteltavat sekä pullovesi ovat sallittuja. Samoin erikoisten ruokavalioiden vaatimat ruoat sallitaan. Puiston nettisivuilla on erillinen opas tarjolla olevista ruokailuvaihtoehdoista eri ruokavalioille. Opas löytyy täältä ja sieltä löytyy ohjeita niin gluteenittomia, vegaanisia kuin maidottomiakin vaihtoehtoja etsiville. Lista koko puiston ravintolatarjonnasta löytyy täältä.


Universal Studios on ehdottomasti vierailun arvoinen huvipuisto, etenkin jos elokuvat sattuvat kiinnostamaan. Laitteet tässä puistossa ovat ihan eri tasolla kuin suomalaisissa huvipuistoissa. Jonotuskaan ei tunnu yleensä kovin pahalta, sillä jonotusalueillakin on aina paljon nähtävää. Toki myös pääsylippujen hinnat ovat ihan omalla tasollaan. Silti ainakin minulle tuo hupi on aina ollut jokaisen dollarin arvoista.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.3.2023 at 22:40

  Tämä on ainoa näistä puistoista, joissa me olemme vierailleet. Kokemuksemme oli varsin positiivinen ja mielellään menisimme toiseenkin kertaan. Se kyllä täytyy todeta, että eipä lippuja kovin edullisksi voi sanoa. Toisaalta, eipä tuollaisissa paikoissa kovin usein tule käytyä. Mainio yhteenveto paikasta!

  Vastaa
  1. Aron 22.3.2023 at 20:59

   Tämä on hyvän kokoinen puisto yhden päivän huvitteluun. Orlandon kahden puiston kokonaisuuteen ei päivä oikein riitä mitenkään. Ja kaksi päivää tekee jo melkoisen loven matkabudjettiin.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *