Majoituimme Raumalla Kalliokadun varrella aivan Merimuseota vastapäätä sijaitsevassa hotellissa. Museo ei ollut varsinaisesti vierailulistallamme, mutta päätimme siellä kuitenkin piipahtaa, kun se niin kätevästi siinä vieressä sattui sijaitsemaan. Pääsymaksunkin sai kuitattua Museokorttia näyttämällä, joten rahanmenoakaan tästä vierailusta ei koitunut. Museo osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi. Eläköön, Museokortti!

Rauman Merimuseo pitää majaansa upeassa vuonna 1900 valmistuneessa rakennuksessa, jossa toimi aikoinaan merikoulu. Me vietimme Merimuseossa noin tunnin verran aikaa ja ehdimme tuossa ajassa kiertää päällisin puolin koko museon kokoelman läpi. Tarkemmin tutustuen kohtalaisen laajan esineistön kanssa saa varmasti enemmänkin aikaa kulumaan.

Museon kokoelmat keskittyvät lähinnä merimiesten elämään. Nähtävillä on varsinaisten työssä käytettyjen välineiden lisäksi henkilökohtaisempaa esineistöä, kuten matkamuistoja sekä henkilökohtaisia valokuvia ja myös kirjeenvaihtoa kaukomailta kotimaahan. Nähtävillä on niin merimiehen elämän arki kuin juhlakin.

Entisessä merikoulussa kun ollaan, on myös merenkulkualan koulutus esillä. Näyttely esittelee myös paikallista raumalaista laivanrakennusta sekä telakkateollisuutta. Lähialueiden meriarkeologiaakaan ei ole unohdettu.

Myös rakennuksen torniin on mahdollista kiivetä. Arvelimme sieltä avautuvan hienot maisemat kaupungin kattojen yli, mutta lopulta torni tuotti tältä osin iso pettymyksen. Torniin johtavat huoneet olivat kuitenkin mielenkiintoisia jo itsessään ja lopun koristeelliset metalliset kierreportaat olivat ehdottomasti näkemisen arvoiset.

Juniorit saattavat kiinnostua Merimuseon navigointisimulaattori Jenny II:sta. Tämä yksi museon suosituimmista näyttelyesineistä tarjoaa vieraalle mahdollisuuden kokeilla taitojaan laivan komentosillalla työskentelyssä. Nykyinen simulaattori on samaa tasoa kuin vastaavat merenkulun koulutuksessa käytössä olevat simulaattorit ja se korvasi vuonna 2019 aiemman jo käyttöikänsä päähän tulleen Jennyn ykkösversion. Uusi simulaattori pääsi myös paremmalle paikalle museon ensimmäiseen kerrokseen ykkös-Jennyn pidettyä majaansa yläkerrassa. Laite oli vierailuhetkellämme käytössä, enkä jaksanut jäädä odottelmaan vuoroani laivan ruoriin päästäkseni. Katselin kuitenkin hetken verran vierestä nuoren kapteenin edesottamuksia.


Merimuseo on mielenkiintoinen vierailukohde, jossa kannattaa piipahtaa Raumalla käydessä, etenkin mikäli taskussa sattuu kulkemaan Museokortti. Muillekin museon ovet avautuvat 9,5€ pääsymaksun maksamalla (lapset yli 7v 3€, eläkeläiset ja opiskelijat 7,50€) maksamalla. Museossa on tarjolla myös opastusta arkisin klo 9-17 välillä hintaan 70€. Museo on avoinna kesäkaudella (5.6.-13.8.) joka päivä klo 10-17, keväisin (2.5.-3.6.) ja loppukesästä (14.8.-31.8.) tiistaista perjantaisin klo 12-16 sekä lauantaisin 11-17. Näiden sesonkiaikojen ulkopuolella museo on auki vain lauantaisin klo 11-17. Ajantasaiset tiedot aukiolosta ja hinnoista kannattaa varmuudeksi tarkistaa museon virallisilta sivuilta täältä.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.3.2023 at 06:49

  Tämä kuulostaa kiinnostavalta kohteelta. Olen vastaavissa museoissa käynyt Kotkassa ja Maarianhaminassa ja pidän molemmista kovasti. Ja tuo museokortti on kyllä sellainen, joka vihdoin pitäisi itsekin hankkia, sitä käyttämällä saisi vuoden aikana kyllä suuren säästön.

  Vastaa
  1. Aron 22.3.2023 at 20:55

   Meillä on vielä nämä muut merimuseot jääneet näkemättä. Kotkan paikassa melkein jo käytiin, mutta ei sitten jaksettukaan. Museokortti on kyllä kotimaan matkailijan paras kaveri. Käytän siihen aina vuoden lopussa vanhenemassa olevat kulttuurisetelit.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *