San Diegon vanhakaupunki on ensimmäinen eurooppalaisten asuttama paikka nykyisen Kalifornian osavaltion alueella. Espanjalaiset siirtolaiset perustivat linnoituksen ja lähetysaseman nykyisen Presidio Parkin alueelle vuonna 1769. Länsirannikon asuttaminen eteni tältä paikalta alkaen kohti pohjoista. Espanjalaisten taktiikkana oli perustaa uusi linnoitus ja lähetysasema aina päivämatkan päähän edellisestä. Nykyisin vanhakaupunki on suojeltu historiallinen kohde. Sekä Presidio Park että alueen toinen osa vanhankaupungin historiallinen puisto ovat USA:n historiallisesti merkittävien paikkojen rekisterissä.

Alkuperäisestä linnoituksesta ei ole enää nykyään nähtävillä muuta kuin hieman ääriviivoja. Linnoitus jäi oman onnensa nojaan 1820-luvulla, kun ensin lähetysasema siirtyi etäämmälle ja lopulta asutuskin levisi kukkulan juurelle, nykyisen historiallisen puiston alueelle. Siihen asti linnoitus oli ollut yhtä kuin kaupunki, mutta kaupungin rakentuessa muualle linnoitus jäi turhaksi.

San Diegon keskusta säilyi vanhassakaupungissa aina 1860-luvulle asti. Sijainti oli oikeastaan kaupungin kasvun esteenä, koska kaupunki sijaitsi kuljetusten kannalta hankalassa paikassa. Tästä huolimatta San Diegosta tuli piirikuntansa pääkaupunki Kalifornian siirtyessä Meksikolta USA:lle vuonna 1850. Kaupungissa oli tuolloin vain 650 asukasta. 1860-luvulta alkaen rakennettu uusi keskusta meren äärellä osoittautui paljon vanhaa paremmaksi, koska suora pääsy merelle helpotti tavaroiden ja ihmisten liikkumista.

Kävimme kiertämässä vanhaakaupunkia pienen kävelyn verran. Aikamme ei valitettavasti kuitenkaan riittänyt Presidio Parkiin tutustumiseen. Vaikka linnoitusta ei enää jäljellä olekaan, olisi itse Presidio Park sinällään ollut varmasti kaunis, mutta jätimme kukkulalle kipuamisen tällä kertaa väliin. Espanjalaiset rakensivat lähetysasemansa ja niitä suojaavat linnoitukset yleensä kukkulan laelle, jotta niiden puolustaminen olisi helpompaa.

Vanhankaupungin alueella on kolmisenkymmentä alkuperäistä rakennusta sekä joitain muualta kaupungista siirrettyjä vanhoja rakennuksia. Vierailijalle tarjolla on paljon kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Autovapaassa historiallisessa puistossa on miellyttävä kävellä. Hetkittäin tuntuu kuin olisi astunut ajassa taakse päin.

Muut kirjoitukset aiheesta San Diego:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *