Tutustuimme Route 66 -matkamme alkumetreillä Chicagon Art Instituten taidemuseossa Georgia O’Keeffen maalauksiin. Myöhemmin samalla matkalla päädyimme New Mexicon pääkaupunkiin Sante Fe:hen, josta löytyi O’Keeffelle omistettu taidemuseo Georgia O’Keeffe Museum. Amerikkalaisen modernismin äidiksi kutsuttu O’Keeffe ehti pitkän uransa aikana asua Chicagossa, mutta kenties parhaiten hänet tunnetaan uransa jälkipuoliskon töistä, jotka hän maalasi New Mexicossa asuessaan. Tällä kaudella hänen töissään pääsevät esillä osavaltion upeat maisemat.

Museon kokoelmissa ei ole O’Keeffen tunnetuimpia töitä, mutta silti hänen uransa kaikilta kausilta on jotain nähtävänä. Uransa alkupuolella O’Keeffe tuli tunnetuksi kukkia ja hedelmiä esittävistä rohkean värikkäistä lähikuvista. New Yorkissa asuessaan O’Keeffe maalasi myös pilvenpiirtäjiä sisältäviä kaupunkimaisemia.

Museon yhdessä huoneessa pyörii O’Keeffen elämää esittelevä lyhyt dokumenttielokuva. Se on juuri sopivan mittainen, jotta sen jaksaa katsoa loppuun asti. Elokuva toimii hyvänä johdantona museon kokoelmaan tutustumiselle.

O’Keeffe tutustui New Mexicoon vuonna 1929 ja ihastui osavaltion vuoriin ja autiomaihin. Hän alkoi viettää osan vuodesta yksin kierrellen osavaltion syrjäisiä kolkkia etsien inspiraatiota maalauksilleen. Miehensä, valokuvaaja Alfred Stieglitzin, kuoltua O’Keeffe muutti New Mexicoon pysyvästi.

Georgia O’Keeffe Museum ei ole suuren suuri, joten museoähkyn vaaraa ei varsinaisesti ole. Pääsymaksu on $13. Tarjolla on maaliskuusta marraskuulle asti myös opastettuja kierroksia, joiden hinta vaihtelee vuodenajan ja viikonpäivän mukaan $35 ja $45 välillä. Museo on avoinna klo 10-17, perjantaisin klo 10-19. Ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa museon nettisivuilta täältä.

Muut kirjoitukset aiheesta Santa Fe:

2 kommenttia

 1. tuutarja 5.11.2018 at 06:44

  Kiitos taide-elämyksestä!
  Kiva, kun löysin blogisi.

  Vastaa
  1. Aron 11.11.2018 at 09:22

   Kiitos kommentista. Tervetuloa lukemaan!

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *