Empire State Building on ehdottomasti yksi maailman tunnetuimpia rakennuksia. Tämä 102-kerroksinen art deco -pilvenpiirtäjä New Yorkin Manhattanilla on valmistunut jo vuonna 1931. Empire State Building ehti pitää maailman korkeimman rakennuksen titteliä hallussaan miltei neljäkymmentä vuotta World Trade Centerin pohjoistornin valmistumiseen saakka vuonna 1970. Rakennuksen korkeus katolla olevan piikin huippuun asti laskettuna on 443 metriä.

Empire State Building nousi jälleen New Yorkin korkeimmaksi rakennukseksi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001. Rakennus piti titteliä hallussaan vuoteen 2012 asti. Tuolloin One World Trade Center ohitti sen. Silti Empire State Building on edelleen USA:n viidenneksi korkein rakennus, jos vain valmistuneet rakennukset lasketaan.

Paljon ympäröiviä taloja korkeampi Empire State Building näkyy monesta suunnasta ja yllättävän kaukaakin Manhattanilta. Midtownissa sen voi nähdä lymyilevän matalampien talojen takaa. Rakennuksesta tuli lopulta pikkuisen korkeampi kuin alunperin oli tarkoitus. Alkuperäisissä suunnitelmissa kun talon korkeus oli 50 kerrosta. Samaan aikaan työn alla olleiden projektien päihittämiseksi suunnitelmia korjailtiin viiteen kertaan ja lopulta päädyttiin 86-kerroksiseen versioon. Näiden kerrosten yläpuolelle rakennettiin vielä masto ilmalaivojen telakoitumista varten. Tätä mastoa ei tosin koskaan oikeasti käytetty, sillä rakennusta pitkin nousevat ilmavirrat tekivät telakoitumisen käytännössä mahdottomaksi. Valmistuessaan Empire State Building nappasi maailman korkeimman rakennuksen tittelin sen aiemmalta haltijalta Chrysler Buildingilta, joka ehti pitää titteliä vajaan vuoden ajan.

Empire State Building on myös yksi New Yorkin suosituimmista, ellei suosituin, näköalapaikka. 86. ja 102. kerroksissa sijaitsevilla näköalatasanteilla vierailee vuosittain noin neljä miljoonaa turistia. Monille Empire State Building kuuluukin varmasti New Yorkin tärkeimpiin kohteisiin. Näkymät tuolta yli 300 metristä ovatkin toki huikeat. Tosin minun mielestäni pahin puute näkymässä on se, ettei itse Empire State Building ole osa sitä. Pidän tästä rakennuksesta niin paljon, että katselen sitä mieluummin etäältä.

Toisaalta Empire State Buildingin näkymissä on myös yksi ehdoton valtti. Nimittäin upea Chrysler Building näkyy sieltä käsin todella hienosti.

Ylös näköalatasanteelle halajavan kannattaa varautua jonottamaan. En ole itse kokeillut ostaa lippua etukäteen netistä, mutta nopeasti vilkaistuna näyttäsi siltä, ettei etukäteislipullakaan voi jonotusta tyystin välttää. Lippuun kun ei voi valita vierailuaikaa. Pääsyyn vain 86. kerroksen tasanteelle oikeuttava lippu maksaa $39 veroineen (ainakin netistä ostettuna mukaan tulee $2 käsittelymaksu). Myös ylemmälle 102. kerroksen tasanteelle pääsyyn oikeuttava lippu maksaa $63. Tarjolla on myös erikoislippuja. Esimerkiksi sekä päivä- että iltavierailuun oikeuttava lippu maksaa $54.75. Yritin katsoa hinnat veroineen. Kannattaa kuitenkin tarkistaa lippujen hinnat ja eri lipputyypit täältä. Näköalatasanne on avoinna joka päivä aamukahdeksasta kahteen aamuyöllä.

Onko Empire State Building yksi sinunkin suosikkirakennuksistasi?

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *