Times Square on yksi New Yorkin tunnetuimmista aukioista ja myös suosittu turistikohde. Itse aukio on oikeastaan vain vinottain kulkevan Broadwayn sekä pohjois-eteläsuuntaisen Seventh Avenuen ja itä-länsisuuntaisen 42. kadun risteys. Se kuitenkin muodostaa yhdessä Duffy Squaren kanssa viiden korttelin pituisen tiimalasin muotoisen alueen aina 47. kadulle asti. Harva turisti tulee mieltäneeksi Duffy Squarea ja Times Squarea erillisiksi aukioiksi. Nykyisin Times Square on antanut nimensä myös koko sitä ympäröivälle osalle Midtownia.

Aukion tunnetuimmat maamerkit ovat valtavat valomainokset, joissa kaupitellaan milloin mitäkin. Näyttöjä on niin paljon ja ne ovat niin kirkkaita, että Times Squarella on vielä pimeän laskeuduttuakin varsin valoisaa. Väkeäkin näyttää olevan liikkeellä tasaisesti läpi vuorokauden. Tosin totuuden nimissä täytyy myöntää, että en ole siellä juuri puolta yötä myöhemmin käynyt. Aamunkin puolesta havaintoja on kertynyt vain kello yhdeksän jälkeisestä ajasta. Alueella on kuitenkin paljon kauppoja, jotka ovat auki ympäri vuorokauden.

1800-luvun lopulla Times Square totteli nimeä Longacre Square ja siellä käytiin hevoskauppaa, kunnes teattereiden saapuminen alkoi muutta alueen luonnetta. Nimi vaihtui Times Squareksi sanomalehtimoguli Adolph S. Ochsin siirrettyä lehtensä New York Timesin toimiston nykyisin Times Square Onena tunnettuun tuolloin uutukaiseen pilvenpiirtäjään. Hän myös onnistui suostuttelemaan kaupungin pormestarin rakentamaan aukiolle metroaseman ja nimeämään aukion uudestaan sanomalehden mukaan.

New York Times käynnisti uudenvuoden juhlallisuuksien perinteen, joka jatkuu edelleen. Aluksi juhla huipentui vuoden vaihtuessa alkavaan ilotulitukseen, mutta vuonna 1907 finaalinumero vaihtui Times Square Onen katolla tangon varassa laskeutuvaan palloon. Tätä rituaalia kokoontuu vuosittain Times Squarelle seuraamaan kymmeniätuhansia ihmisiä. Tapahtuma on ilmainen ja aukio alkaa täyttyä jo ennen puolta päivää. Illalla hyville paikoille lienee enää turha edes yrittää päästä. Illan mittaan aukiolla on tarjolla paljon viihdettä h-hetkeä odotellessa. En kuitenkaan tiedä, onko spektaakkeli kaiken vaivan arvoinen, sillä paikalla ei ole kuin muutamia vessoja ja sääkin on usein kurja.

Nykyään Times Squaren alueella on kaikkiaan 13 metrolinjan asemat. Sen läpi kulkee myös viisi bussilinjaa ja sen laidalta löytyy lisäksi Port Authorityn bussiterminaali etäämmälle kaipaaville. Times Squaren ja Duffy Squaren yhdessä muodostama alue koki suuren muutoksen vuonna 2009, kun osa autokaistoista poistettiin käytöstä ja näin säästynyt tila varattiin jalankulkijoille. Muutos oli aluksi väliaikainen, mutta New Yorkin silloinen pormestari Michael Bloomberg uskoi sen elävöittävän aukion tienoota ja vähentävän saastuttavia pakokaasuja. Alueen liikkeet vastustivat uudistusta peläten sen johtavan asiakaskatoon. Lopulta vaikutukset olivatkin positiivisia ja muutoksesta tuli pysyvä.

Times Sqauren ympäristössä on yhä edelleenkin useita teattereita, joissa esitetään pääasiassa musikaaleja. Liput näihin esityksiin ovat melko hintavia, mutta onneksi TKTS:n kioskeista voi käydä kyselemässä edullisempia myymättä jääneitä paikkoja saman illan näytöksiin. Se kenties suosituin TKTS:n piste löytyy Times Squarelta. Kioskiin näkyy aina olevan tolkuttoman pitkä jono.

Aukiolla päivystää joukko turistien kanssa maksua vastaan valokuviin havittelevia supersankareita ja muita hassuihin asuihin pukeutuneita hahmoja. Kannattaa huomata, että he eivät ihan huvikseen pyöri aukiolla ihmisten kuvattavana, vaan tekevät sitä työkseen. Kuvan ottamalla sitoudut siis maksamaan korvauksen heidän vaivoistaan. Mikäli yhteiskuva ei kiinnosta, kannattaa se sanoa heti selkeästi ja jatkaa matkaa.


Times Square on periaatteessa aika tylsä paikka. Paljon ihmisiä tungeksii pienellä alueella, jossa ei oikeasti ole mitään erityistä mielenkiintoista nähtävää. Turistikrääsäkaupat ja valomainokset eivät oikein jaksa innostaa enää, kun ne on kerran nähnyt, ja liput teatterinäytöksiinkin saa helpommin Lincoln Centerin TKTS-pisteestä, jonne ei yleensä tarvitse juuri jonottaa. Tästä huolimatta olemme päätyneet Times Squarelle vähintään kerran jokaisella New Yorkin vierailullamme. Paikka on selvästi jonkinlainen maaginen kaupungin keskipiste, johon päätyy halusi sinne tai ei. Ehkä siis on parempi vain luovuttaa ja käydä hoitamassa Times Square pois alta heti ensimmäiseksi kaupunkiin saapuessaan.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26.12.2024 at 08:52

    Lopussa kiteytit omat ajatukseni varsin hyvin. Times Square on loppujen lopuksi varsin tylsä paikka. Mutta noinhan se tuppaa tosiaan olemaan, että enemmän tai vähemmän vahingossa sinne aina eksyy, monesti jopa useampaan kertaan. Tavallaan uusi vuosi kiinnostaisi siellä kyllä joskus nähdä, vaikka jo etukäteen tietää sen olevan pettymys.

    Vastaa
    1. Aron 2.1.2025 at 09:28

      Tuo uudenvuoden spektaakkeli olisi kyllä periaatteessa kiva nähdä, mutta käytännössä se kuulostaa ihan liian hankalalta. Kylmässä ja vesisateessa värjöttely tuntikausia ulkona tungoksessa on ahdistava ajatus.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *