Memphisin legendaarinen Sun Studio on paikka, jossa rock & roll syntyi. Tämä Sam Phillipsin vuonna 1950 nimellä Memphis Recording Service perustama studio toimi äänityspaikkana vuonna 1951, kun Jackie Brenston and his Delta Cats purkitti kappaleen Rocket 88. Kitaravahvistimen kaiutinelementti oli rikki aiheuttaen ääneen omituisen särön. Lopputulos kuulosti kuitenkin hyvältä. Levytys julkaistiin ja tästä tapahtumasta moni katsoo rockin saaneen syntynsä.

Phillipsin studio siirtyi uuteen osoitteeseen vuonna 1959. Alkuperäinen studiorakennus toimi ties missä käytössä, kunnes se 1980-luvulla palautettiin takaisin studioksi. Meidän rockin ystävien onneksi studiolle järjestetään opastettuja kierroksia. Paikka on täynnä esineistöä rockin syntyvuosilta.

Phillipsin ajatuksena oli tarjota bluesin ja muun afroamerikkalaistaustaisen musiikin esittäjille mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin. Phillips oli itse suuri bluesin ystävä. Koska studion pyörittäminen ei kuitenkaan ollut ilmaista, äänitti hän mitä tahansa mistä maksettiin. Valitettavasti studion ensimmäinen hitti, Rufus Thomasin kappale Bearcat, johti oikeudenkäyntiin. Kappale kun oli vähän turhan suora kopio Hound Dog -kappaleesta. Tämä äänitys kävi Phillipsille kalliiksi ja oli viedä koko studion vararikkoon.

Afroamerikkalaisten artistien rinnalle Phillips haki valkoista esiintyjää, jolla olisi samanlainen ääni. Tämän lokeron täytti lopulta Elvis Presley. Häneltä tosin vaadittiin kolme äänityskertaa ennen kuin Phillips vakuuttui. Kaksi ensimmäistä äänitettä Elvis teki omalla rahallaan omaan käyttöönsä. Niillä Elvis lauloi balladeja. Lopullinen läpimurto tapahtui kolmannen äänityssession aikana ihan vahingossa oikean kappaleen osuttua kohdalle.

Elvis lopulta pelasti Sun Studion taloudellisen tilanteen. Phillips näki, etteivät hänen resurssinsa riittäneet Elviksen todellisen potentiaalin hyödyntämisseen. Siksi hän myi Elviksen sopimuksen. Summa oli ennennäkemätön, etenkin kun kyseessä oli vielä suurelle yleisölle varsin tuntematon artisti. Phillips kunnostautui myöhemminkin lupaavien uusien artistien auttamisessa tielle kohti kuuluisuutta.

Opastettu kierros Sun Studiolla on todellinen aikamatka 1950-luvulle. Ainakin meidän kierroksellemme osunut opas oli nuoresta iästään huolimatta kuin tehty esittelemään rockin historiaa. Herran asenne oli juuri sopivan rock. Faktat olivat hallussa ja niitä tuli liukuhihnalta koko kierroksen ajan.

Kierroksen aikana kävi tutuksi mm. Rosco Gordon, joka esiintyi kukon kanssa. Kukolle laitettiin lasi viskiä nokittavaksi. Keikka loppui, kun kukolta lähti taju. Tämä tuomittaisiin nykyään varmasti eläinrääkkäykseksi.

Vierailu huipentuu äänitystilaan, jossa ovat aikoinaan työskennelleet Elviksen lisäksi mm. Johnny Cash, Jerry Lee Lewis ja B.B. King. Studion uuden tulemisen myötä tähän listaan voidaan lisätä U2 ja Def Leppard.

Äänitystilan lattiassa on merkki kohdassa, jossa mikrofoniteline seisoi Million Dollar Quartet – jamisession aikana. Vierailun päätteeksi jokainen voi poseerata samassa paikassa, jossa Elvis tuolloin lauloi.

Muut kirjoitukset aiheesta Memphis:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *