Legendaarisen valtatien Route 66 varrelta löytyy suurkaupunkeja ja luonnonihmeitä. Silti ainakin meille roadtripin todellisia helmiä olivat ne kaikki pienet omituiset nähtävyydet, jotka menneinä vuosikymmeninä houkuttelivat ihmisiä pysähtymään erilaisten palvelujen äärelle. Tähän joukkoon kuuluvat tienvarren jättiläiset, englanniksi muffler men.

Käännös ”jättiläiset” on vähän ontuva, myönnän, mutta suora käännös äänenvaimenninmies ei kuulosta kovin hyvältä sekään. Alkuperäinen nimi tulee siitä, että monet ensimmäisistä tienvarren jättiläisistä mainostivat autokorjaamoita äänenvaimenninta kantaen. Tosin ihan ensimmäiset jättiläiset suunniteltiin pitelemään kirvestä, sillä ne esittivät amerikkalaisten kansantarujen myyttistä supermetsuria Paul Bunya. Kyseisen hahmon mukaan nimettyjä kahviloita ja ravintoloita on USA väärällään. Sittemmin jättiläiset ovat saaneet uusia tehtäviä ja uusia esineitä käsissään pideltäväksi. Kaikki meidän näkemämme jättiläiset olivat Bunyan-klooneja. Kuvia tarkemmin katsoessa käsien asento paljastaa kirvesotteen, vaikka käsissä ei kirvestä olisikaan.

Route 66:n ensimmäinen jättiläinen Gemini Giant löytyy Wilmingtonin pikkkukaupungista Illinoisin osavaltiosta. Tämä on kenties se tunnetuin jättiläinen, jonka olin ennen matkaa nähnyt useissa tv-ohjelmissa. Ensimmäinen kerta näistä taisi olla skottikoomikko Billy Connollyn Route 66 -dokumenttisarjassa, joka Suomessa esitettiin Ylen Kiehtova maailma -sarjassa nimellä Amerikan valtatie 66 (alunperin Billy Connolly’s Route 66) vuonna 2013. Gemini Giant mainosti Launching Pad -ravintolaa, jota valitettavasti ei enää ole olemassa.

Lisäys 14.10.2021: Launching Pad avattiin uudelleen vuonna 2019 ja on edelleen toiminnassa. Lisätietoja löytyy ravintolan nettisivuilta täältä.

Seuraava jättiläinen tulee vastaan jo varsin pian, sillä se löytyy niin ikään Illinoisin osavaltiosta. Kaupunki on tällä kertaa Atlanta ja tämä jättiläinen tunnetaan yleisesti nimellä Tall Paul. Hodaria kantava Paul pystytettiin tien varteen ensimmäisen kerran vuonna 1966 lähellä Chicagoa Ciceron kaupungissa. Nykyiselle paikalleen se siirtyi vuonna 2004. Cicerossa Tall Paulin mainostama ravintola oli lopettanut toimintansa vuonna 2003 ja siksi joutilas Paul pääsi etelämmäs viettämään eläkepäiviä.

Illinoisista Route 66:n varrelta löytyy myös reitin kolmas jättiläinen, Lauterbach Giant, joka mainostaa rengasliikettä osavaltion pääkaupungissa Springfieldissä. Tämä jättiläinen on kantanut aiemmin autonrenkaita, mutta meidän vierailumme aikaan kesällä 2016 hänellä oli käsissään USA:n lippu.

Illinoisin piskuisessa Livingstonissa sijaitsevan krääsäkirppari Pink Elephant Antique Mallin takaa interstate 55:n varrelta löytyy yksi Paul Bunyan -klooni. Meillä ei tästä jättiläisestä ole kuvaa, sillä huomasimme sen vasta ohi ajaessamme ja silloin kamera ei ehtinyt mukaan. Sen sijaan pinkki elefantti tuli kuvattua. Paikan nimikyltti peittää jättiläisen kuvassa.

Viides näkemämme jättiläinen olikin jännä tapaus. En nimittäin tiennyt sitä nähneeni ennen kuin katson tarkemmin sattumalta ottamaani valokuvaa. Alla on ensin tiukasti rajattu kuva, josta keltapaitaisen jättiläisen erottaa kohtalaisen hyvin antiikkisen traktorin vierestä seisomasta. Tämä jättiläinen ei ole enää samaa mallia kuin aiemmat Bunyanit.

Ja tässä alla vielä alkuperäinen kuva, jonka oikeasti otin vain tuon kahvikiskan takia. Paikka on Flagstaff Arizonassa ja kyseisellä kiskalla oli hauskasti kaksi luukkua. Toisesta myytiin pyörätielle päin kahvia fillaristeille ja toisesta pihan puolelle autoilijoille. Vasemman reunan rakennuksessa sijaitsi paahtimo, josta kahvi kiskaan saapui. Oli muuten mainiota kahvia.

Jenkit tykkäävät selvästi näistä isokokoisista hahmoista. Sen verran paljon näitä löytyy eri puolilta maata. Route 66 ei siis ole erikoistapaus, jättiläisiä voi bongata muuallakin päin Jenkkilää. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa poiketa American Giants -blogiin, siellä on paljon asiaa aiheesta. Tässä tarkemmat linkit postauksessani mainituista jättiläisistä kertoviin juttuihin kyseisessä blogissa:

Flagstaffin jättiläistä en tuosta jättiläisblogista löytänyt, mutta sieltä lukemalla selvisi, että jättiläisiä on Flagstaffissa kaksi muutakin. Tiesin paikallisen yliopiston urheiluseura Northern Arizona Lumberjacksin maskotista Louie the Lumberjackista, joka on nähtävillä yliopiston urheiluareenan sisätiloissa. Sen sijaan uutta tietoa oli se, että näitä kavereita onkin kaksi, joista toinen on ulkona areenan edustalla. Jos olisin tämän tiennyt, olisimme toki käyneet tätäkin jättiläistä katsomassa lähempää.

Flagstaffin Louie muuten lienee ihan ensimmäinen jättiläinen. Se mainosti aikoinaan Lumberjack Cafe -nimistä kahvilaa ja vilahtaa myös kulttielokuvassa Easy Rider. Louie sai myöhemmin seuraa toisesta jättiläisestä ja nämä molemmat lahjoitettiin kahvilan omistajanvaihdoksen yhteydessä edellä mainitulle yliopiston urheiluseuralle.

Tuossa alla on vielä kartta, johon nämä tässä mainitut muutama jättiläinen on merkittynä.

Saavatko tienvarren jättiläiset sinullakin roadtrip-kuumeen kohoamaan?

Muut kirjoitukset aiheesta Route 66:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *