New York on kaupunki täynnä yllättävänkin paljon toisistaan poikkeavia alueita. Me olemme ehtineet tutustua lähinnä Manhattanin saarelle, jossa sielläkin näytävää on valtavasti. Tulevan Nycin matkan innoittamana olen penkonut valokuvakokoelmaani ja siinä ohessa syntyi ajatus esitellä kolme toisistaan vahvasti poikkeavaa aluetta.

Lähden liikkeelle Manhattanin eteläosasta, ensimmäiset kaksi aluetta kuuluvat Downtowniin. Kolmas löytyy Manhattanin pohjoisosasta.

1. Financial District

Manhattanilla on kaksi selkeää pilvenpiirtäjien keskittymää. Tunnetuimmat rakennukset, kuten Empire State Building ja Chrysler Building löytyvät Midtownista, pohjois-eteläsuunnassa Manhattanin keskivaiheilta. Kuitenkin kaupungin ensimmäiset pilvenpiirtäjät kohosivat 1800-luvun lopulla Financial Districtin alueelle Manhattanin eteläkärkeen. Tämä lukuisista rahoituslaitoksistaan nimensä saanut alue käsittää Manhattanin eteläisimmän osan Chambers Streetille asti. Alueen sydämenä pidetään yleisesti Wall Streetin ja Broad Streetin risteystä.

Tokihan Financial Districtillä on myös moderneja pilvenpiirtäjiä, uusimpina WTC:n alueen uudet lasiseinäiset tornit. Pilvenpiirtäjien lisäksi alueella on ikonisia nähtävyyksiä useita, kuten vaikka usein televisiossakin vilahteleva härkäpatsas Charging Bull. Härkää voi ihailla livenä web-kameran välityksellä täällä.

Tällekin tiheään rakennetulle alueelle mahtuu myös useita puistoja. Etenkin kesällä nämä pienet viheralueet ovat oivallisia levähdyspaikkoja niin turisteille kuin alueen toimistotyöläisillekin.

Financial District oli pitkään puhtaasti toimistoaluetta, jossa ei iltaisin ja viikonloppuisin tapahtunut mitään. Nyt jo useamman vuoden ajan on kuitenkin puhuttu alueen kehittymisestä viihtyisämpään suuntaan. Alueelle on muuttanut varakasta väkeä asumaan ja myös turistit ovat sen löytäneet. Olemme itsekin katselleet pariakin hotellia tältä alueelta, mutta toistaiseksi emme vielä ole Financial Districtillä majoittuneet. Seuraamme kuitenkin tilanteen kehittymistä mielenkiinnolla.

Manhattanin eteläkärki on vanhinta osaa New Yorkista. Useamman tuhoisan tulipalon vuoksi kaupungin vanhimmat edelleen pystyssä olevat rakennukset löytyvät kuitenkin muualta. Silti myös Financial Districtillä on edelleen useita ennen pilvenpiirtäjien aikaa valmistuneita taloja. Näitä matalia rakennuksia onkin hauska etsiä korkeiden talojen välistä. Ne ikään kuin alleviivaavat pilvenpiirtäjien huimaa kerrosmäärää. Näiden kontrastien bongailu on yksi mielestäni parhaita juttuja Financial Districtillä.

Financial Districtin pohjoislaidalta löytyy kaupungintalon puisto. Puistossa ja sen ympäristössä on useampiakin hienoja hallintorakennuksia, näistä upeimpana kuin kohti korkeuksia kohoava kermakakku Municipal Building.

Financial Districtin ehdoton keskus on tietenkin Wall Street pörssitaloineen. Samoilta nurkilta voi myös bongata maan nykyisin presidentin kodin, Trump Building. Tämä osoitteessa 40 Wall Street sijaitseva 71-kerroksinen entinen pankkirakennus päätyi vuosia tyhjillään oltuaan nykyiselle omistajalleen vuonna 1995. Herra presidentin itsensä kertoman mukaan hintalapussa luki tuolloin vain miljoona dollaria.

Financial Districtin pilvenpiirtäjistä yksi omista suosikeistani on 1910-luvulla rakennettu Woolworth Building. Tämä rakennus edustaa koristeellista neo-goottilaista tyyliä, hieman vain korkeammalle kurkottavana kuin moni muu tyylinsä edustaja. Aluksi Woolworth Building saattaa näyttää hieman venyteltyltä, mutta tarkempi silmäily paljastaa hurjasti upeita yksityiskohtia.

Uudempaa upeaa rakennuskantaa edustaa Frank Gehryn osoitteeseen 8 Spruce Street piirtämä torni.

Financial Districtin eteläisimmästä nurkasta löytyy lauttaterminaali, josta käsin kulkee lauttoja ympäri vuorokauden Staten Islandille ja takaisin. Vaikka itse lähiösaari ei kiinnostaisikaan, on lauttamatka upea kokemus jo pelkkien maisemien takia. Matka ei myöskään maksa mitään. Lautalta on hyvä ihailla Manhattanin eteläosan siluettia mereltä käsin. Myös Vapaudenpatsas näkyy upeasti.

2. East Village

East Village sijaitsee Manhattanin itälaidalla Chinatownin pohjoispuolella. Tämä on sitä Manhattanin osaa, jossa ei pilvenpiirtäjiä näy. Alue rajoittuu lännessä Bowery-katuun, etelässä East Houston Streetiin (tämän kadun nimessä Houston lausutaan muuten poikkeuksellisesti ”Hauston” jostain kumman syystä) ja pohjoisessa 14. katuun. Itäpuolella rajana on East River. Alue oli aiemmin osa eteläisempää Lower East Sidea, mutta 1960-luvulta alkaen se alkoi erottua omaksi alueekseen Beatnikkien, taitelijoiden ja hippien otettua alueen omakseen. Muutoksen myötä alue sai pikkuhiljaa oman identiteetin.

East Village on mielenkiintoinen alue, joka on värikkään historiansa vuoksi kovin erilainen kuin moni muu alue Manhattanilla. Talojen seiniä koristavat enemmän tai vähemmän tyylikkäät seinämaalaukset ja siellä täällä on pieniä kaupunkipuutarhoja, joihin tosin ei turisteilla ole asiaa. Alueen asukkaista aiemmin enemmistön muodostaneet puertoricolaiset ovat saaneet osin väistyä Aasiasta tulleiden tieltä. Puertoricolaisten vaikutus näkyy kuitenkin edelleen katukuvassa. Avenue C:n vaihtoehtoinen nimi Loisaida Avenue on näkyvillä virallisissa kylteissäkin. Espanjankielisten suussa kun Lower East Side vääntyi muotoon Loisaida.

Kaupunkipuutarhat saivat alkunsa kaupungin säästötoimista 1970-luvulla. Paloasemien lakkautukset johtivat tuhoisiin tulipaloihin, joissa kokonaisia kortteleita paloi maan tasalle. Kekseliäät asukkaat ottivat tuhoutuneiden talojen paikalle jääneet tyhjät tilat käyttöönsä ja perustivat niihin kaupunkipuutarhoja. Kun nämä tyhjät tontit haluttiin vuodesta 1998 alkaen ottaa takaisin hyötykäyttöön, ryhtyivät asukkaat vastarintaan. Työ tuotti tulosta, sillä lopulta muutamat pikkupuutarhoista saivat jäädä. Vaikka portit pysyvät turisteilta suljettuina, voi puutarhoihin kuitenkin kurkistella aitojen takaa.

East Village on edelleen boheemi, joskin nykyisin jo vähän hipsterillä tavalla. Vuokrahinnat ovat aikoja sitten kohonneet yli nuorten taiteilijoiden kipukynnyksen. Alueelta löytyy kuulemma hyvin tarjontaa Airbnb-kämpistä ja myös iltaelämä on vilkasta. Sellaista kaipaavalle turistille alue sopii siis hyvin. Alueen ravintolatarjonta on rennonpuoleista.

 

Mikäli päädyt East Villageen, kannattaa ehdottomasti käydä syömässä legendaarisessa Katz’s Delissä, joka löytyy East Houston Streetin eteläpuolelta Ludlow Streetin kohdalta. Tämä taivaallisen hyvää pastramia ja muita amerikanjuutalaisen keittiön herkkuja tarjoava ravintola on tuttu mm. elokuvasta Kun Harry tapasi Sallyn. Itse en ole tuota elokuvaa nähnyt, mutta Katz’s Delissä olen käynyt useammankin kerran. Aivan mahtava paikka, joskin hieman meluinen.

3. Harlem

Manhattanin pohjoisosasta löytyvä Harlem on mainettaan lupsakampaa aluetta. Tosin varmaan Harlemista edelleen löytyy alueita, jotka voivat pimeän tullen osoittautua satunnaiselle matkalaiselle tunnelmaltaan epämiellyttäviksi.

Harlem on kokenut monenlaisia vaiheita sitten 1600-luvun, jolloin hollantilaiset ensimmäisinä eurooppalaisina asettuivat alueelle asumaan. Alue on poltettu maan tasalle ja rakennettu uudelleen. 1800-luvun lopulla vallinnut hienoinen nousukausi ei kestänyt kauaa. 1900-luvulla Harlemista tuli lähinnä afroamerikkalaisten asuttama köyhä alue. Rotukysymykset ja köyhyys aiheuttivat ajoittain mellakoita.

Nykyisin pääosa Harlemista on kuitenkin jo varsin viihtyisää aluetta. 1800-luvun lopun talot ovat upean näköisiä, joskin osa niistä on jonkin verran rapistuneita. Toisaalta ainakin minun silmääni tällainen rosoisuus sopii, se tekee alueesta jotenkin aidomman ja mielenkiintoisemman näköisen. Katutaidetta on näkyvissä jonkin verran.

Harlemista löytyy mielenkiintoisia ravintoloita, etenkin afroamerikkalaisia soul food -paikkoja. Me olemme kokeilleet näistä sitä kenties tunnetuinta, ravintolaa nimeltään Sylvia’s. Vaikka paikkaa usein haukutaan turistirysäksi, emme me löytäneet kauheasti moitittavaa. Ruoka oli juuri sellaista kuin kuvittelimmekin sen olevan. Ulkomaalaisen näköisiä asiakkaita ei meidän lisäksemme paikalle ollut osunut, joskin kenties osa yleisöstä oli turisteja muualta USA:sta.

Nämä kolme aluetta ovat vain pikainen pintaraapaisu New Yorkista. Ne kuitenkin toivottavasti antavat jonkinlaisen kuvan siitä, miten monimuotoinen kaupunki on kyseessä. Ainakin minulla oli ennen ensimmäistä vierailua täysin vääränlainen kuva New Yorkista. Televisiossa useimmin näkyvät pilvenpiirtäjät ovat loppujen lopuksi selvänä vähemmistönä kaupungin rakennuskannassa.

Mitkä ovat sinun suosikkipaikkojasi New Yorkissa?

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

10 kommenttia

  1. Sonja | FIFTYFIFTY 27.3.2018 at 15:59

    Tää oli mainio tiivistys näistä kolmesta paikasta, itsekin aion kirjoittaa Financial Districtistä – tosin arkkitehtuurista mulla ei olekaan yhtä paljon sanottavaa kuin sulla. 🙂 Oli hauska saada vhän käsitystä East Villagesta, koska siellä me ei käytykään. Oli kerran tarkoitus, mutta jotenkin lähdettiin kävelemään ihan päinvastaiseen suuntaan ja kappas kummaa, taas oltiin Greenwich Villagessa, vaikkei sekään huono juttu ole. 😀 Harlemissakaan ei ehditty käydä! Nykissä on todellakin paljon erilaisia kaupuginosia, joihin haluaisin ehdottomasti tutustua vielä lisää.

    Vastaa
    1. Aron 27.3.2018 at 19:47

      Kiitos. En minäkään arkkitehtuurista mitään ymmärrä. Luen vain ennen matkaa aina läjän opaskirjoja, joista sitten papukaijana lukemaani toistelen. 🙂 Greenwich Village ei ole lainkaan pöllömpi alue sekään. Ehkä vähän East Village fiinimpi tosin. Siellä on ainakin ne yhdet portaat, joita pitää päästä katsomaan lähempää. 🙂 Alueita tosiaan Nycissä on niin paljon, ettei yhdellä vierailulla mitenkään ehdi kaikkea näkemään. Mutta hyvä niin, aina on kiva jättää jotain seuraavan kerran varalle.

      Meinasin muuten Financial Districtin sijaan valita ensimmäiseksi Midtownin, mutta vaihdoin sen viime tipassa, kun sinulla oli jo niin hyvä postaus Midtownista.

      Vastaa
  2. Ne Tammelat 27.3.2018 at 18:18

    Me majoituimme Financial Districtin alueella tuossa reilu kuukausi sitten. Hotelli oli Aloft Manhattan Ann Streetilla ja se oli kyllä oikein passeli sijainniltaan. Saimme huoneen ylimmästä, 17. kerroksesta, jossa sai kyllä nukkua rauhassa melulta. Pieni viinikaappi tarjosi tilat aamupalatarvikkeille, joka oli iso plussa. Ann Street oli vähän hämyinen kuja, joka ei oikein tuntunut kuuluvan joukkoon alueella, mutta metroasema lähellä ja lyhyt matka joka suuntaan olivat ehdottomasti plussaa.

    Vastaa
    1. Aron 27.3.2018 at 19:48

      Kiitos hotellivinkistä. Kuulostaa mainiolta paikalta. En olekaan tuohon hotelliin aiemmin törmännyt. Täytynee tutustua ja laittaa nimi korvan taakse. Ehkä sitten seuraavalla kerralla on viimein Financial Districtin vuoro.

      Vastaa
  3. Sofia 30.3.2018 at 09:03

    Mulla on hirveä New York-ikävä, eikä tämä postaus sitä ainakaan lievittänyt! 🙂 New York on mun lempikaupunki maailmassa, johon tulee palattua aina parin vuoden välein. Onneksi lentolippu syyskuussa polttelee jo sähköpostissa, niin sekin helpottaa jo vähän ikävää.

    Vastaa
    1. Aron 1.4.2018 at 14:51

      Hienoa, kyllä se syyskuu sieltä pian tulee. Mahtavaa matkaa! Valitettavasti täällä blogissa on luvassa vielä paljon lisää New York -hehkutusta ennen syyskuuta. 🙂

      Vastaa
  4. Kohteena maailma./ Rami 31.3.2018 at 15:26

    Tuo sinun loppuhuomiosi pilvenpiirtäjistä on aika osuva. Itse menin ensimmäisen kerran vuonna 1994 New Yorkiin, niin juuri nuo elokuvista tutut pilvenpiirtäjät onnistui yllättämään siinä, että niitä oli vain parissa keskittymässä. Muistan muuten kaverini kanssa WTC:n kaksoistornissa 104. kerroksessa pohtineen sitä, että täältä kävelisi varmaan tunnin alas, jos hissit eivät toimisi. Myös omakohtaisen käynnin kautta WTC-isku kosketti kovasti.

    Silloin muuten Harlemissa ei nähty moneen kilometriin yhtään valkoihoista Harlemissa, nykyään siellä voi törmätä lomareissulla jopa tuttuunsa.

    Näistä kolmesta East Village on omalla tavallaan mielenkiintoisin, eikä missään nimessä KISSin ison seinämaalauksen takia. Oletko nähnyt sitä, muistaakseni East Houston Streetillä?

    Itse tykkään tosi paljon Greenwich villagesta ja SoHosta. Myös joku NoLiTa toimii erinomaisesti majoitusalueena,mutta toki viihdyn ympäri Manhattania.

    Vastaa
    1. Aron 1.4.2018 at 15:01

      Tuosta WTC-vierailusta olen vähän kade. Minun ensivierailullani siinä oli vain iso monttu.

      Tuosta Kiss-maalauksesta minulla taitaa olla kuvakin jossain, mutta en muista tarkempaa sijaintia. Tosin muistelen, että törmäsimme siihen ihan vahingossa kävellessämme kohti Katz's Deliä. Houstonilla se siis voi hyvinkin olla.

      Mielenkiintoisia alueita Nycissä on kyllä valtavasti. Parin päivän jälkeen on jo sellainen olo, ettei viikossa ehdi nähdä juuri mitään. Testattavia ruokapaikkojakin on jonoksi asti. 🙂

      Vastaa
  5. Johanna / Fin Nomads 1.4.2018 at 08:32

    Tosi kiva kuvamatka New Yorkin tunnelmiin, vaikkei sinne olekaan reissua suunnitteilla ihan lähitulevaisuudessa. Tää kaupunki kuuluu kyllä ehdottomasti bucket list -kohteisiin 🙂 Ei taida kyllä yksi reissu riittää näkemään kaikkea kiinnostavaa…

    Vastaa
    1. Aron 1.4.2018 at 15:05

      Kiitos. New York taitaa olla bucket listien vakiokamaa. Kaikki siitä eivät tietenkään innostu, mutta kannattaa antaa silti tilaisuus. Vasta toisella kerralla itsekin kaupunkiin ihastuin. Toisaalta New York ei katoa mihinkään, sen puoleen ei ole kiirettä. 🙂

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *