Autot kiehtovat amerikkalaisia. Samoin näyttää olevan erilaisten autoista tehtyjen taideteosten laita. Route 66 -reitin tunnetuin tällainen teos on Cadillac Ranch, josta kirjoittelin jo aiemmin. Vähemmän tunnettu teos Slug Bug Ranch löytyy sekin Texasista, vähän Amarillosta itään päin. Slug Bug Ranch sijaitsee siis varsin lähellä Cadillac Ranchia, joka eittämättä on tällekin installaatiolle toiminut innoittajana.

Tämä installaatio on tehty vanhoista kuplavolkkareista, jotka Cadillac Ranchin tapaan on upotettu keulastaan maahan. Pienenä erona Cadillac Ranchiin Volkkarit on aseteltu riviin eikä jonoon. Muutoin teokset ovat hyvin samanlaisia, interaktiivisuutta myöten. Myös Slug Bug Ranchin autoja saa siis koristella spraymaalilla mielensä mukaan.

Itse löysin tähän installaation Lonely Planetin Route 66 Roadtrips -kirjasta. Slug Bug Ranch mainitaan kirjan ensimmäisessä laitoksessa kahdessa kohtaa lyhyesti nimillä VW Beetle Ranch ja Bug Ranch. Maininnat ovat kuitenkin niin pieniä, ettei paikkaa ole viitsitty lisätä edes kirjan hakemistoon. Ilman kunnollista valmistautumista olisi tämä pieni nähtävyys jäänyt varmasti huomaamatta. Yrittäessäni jälkeenpäin tarkistaa kirjan antamien varsin minimaalisten tietojen paikkaansapitävyyttä, törmäsin seinään. Tästä teoksesta ei yksinkertaisesti oikein löydy tietoa. Teoksen tekijä, omistaja ja tarkoitus jäävät siis hämärän peittoon.

Slug Bug Ranchilla on yksi ehdoton etu isoveljeensä Cadillac Ranchiin verrattuna. Tähän autoinstallaatioon saa nimittäin tutustua ihan kaikessa rauhassa. Suositummalla Cadillac Ranchilla törmää huomattavasti todennäköisemmin muihin turisteihin. Varsinaista tungosta ei sielläkään vieraillessamme näkynyt, mutta Slug Bug Ranchilla ei ollut lisäksemme ketään. Paikka sijaitsee aivan Route 66 -reitin tällä kohtaa korvanneen interstate 40:n vieressä, mutta selvästi se ei houkuttele ihmisiä pysähtymään. Mitään opasteita ei tien varrelta löydy, joten kannattaa asettaa piste navigaattoriin, mikäli haluat paikkaan käydä tutustumassa.

Kulpavolkkareiden lisäksi paikalla on myös vähän vanhempi autonraato, joka sekin on päätynyt koristeltavaksi. Tyhjillään oleva rakennus näiden autojen välissä on kokenut saman kohtalon. Vaikka ihan Slug Bug Ranchin läheltä löytyykin iso huoltoasema sekä motelli, on paikassa hieman samanlainen tunnelma kuin oikeassa aavekaupungissa.

Tällainen ikään kuin muun maailman kyydistä pudonnut unelias paikka suorastaan huokuu aitoa Route 66 -tunnelmaa. Näin siitäkin huolimatta, että tämä teos on luultavasti syntynyt vasta Route 66:n lakkauttamisen jälkeen.

Muut kirjoitukset aiheesta Route 66:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *