Seattlesta löytyy USA:n pisimpään yhtäjaksoisesti käytössä ollut kauppahalli Pike Place Market, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1907. Paikka on nähnyt hyviä ja huonoja aikoja. Tällä hetkellä sillä menee ilmeisen hyvin. Asiakkaita tuntui ainakin riittävän.

Ja mikäs tällaisessa paikassa olisi ostoksia tehdessä, jos sellainen lähellä sijaitsisi. Merenelävät olivat erinomaisen herkullisen näköisiä. Niitä myyviä paikkoja oli useampiakin, mutta tunnetuin lienee Pike Place Fish Market, jonka tiskillä voi ihmetellä pitkin päivää hassua lohen heittelyä. Tiskin toisesta päästä huudetaan ensin jotain, mistä minä en ainakaan saanut selvää, ja sitten heitetään lohi toiseen päähän, jossa kaveri nappaa sen hienosti kiinni. Tämä toimenpide näytti kiinnostavan turisteja kovasti. Välillä lohi heitettiin myös takaisin päin.

Kalamyyjillä oli isojen vonkaleiden lisäksi myynnissä myös todella hyvän näköisiä valtavia äyriäisiä. Jos kalansa haluaa suoraan lautaselle, löytyy tätä varten myös ravintoloita. Kokeilimme pienessä Market Grill -ravintolassa ruijanpallasta ja hyvää oli. Onneksi hyvällä säällä oli mahdollista syödä ulkopöydässä, sillä ravintolassa oli todella vähän asiakaspaikkoja hallin sisäpuolella.

Myös myytävänä olevat kasvikset näyttivät erittäin houkuttelevilta.

Jos taskun pohjalle on jäänyt kolikoita pyörimään, kannattaa ne pudottaa Pike Placen säästöpossuun, jonka keräämät rahat menevät hyväntekeväisyyteen. Possu löytyy hallin pääsisäänkäynniltä.

Pike Place Marketilla on tiukat säännöt, jotka liikkeen on täytettävä, jotta se voi vuokrata liiketilan alueelta. Yksi säännöistä kieltää jyrkästi kaikenlaiset ketjuliikkeet. Siksipä onkin erikoista, että kaupungin oma kasvatti kahvilaketju Starbucks pitää kahvilaansa alueella. Tämäkin tila on kuitenkin vuokrattu sääntöjen puitteissa. Kyseessä on Starbucksin ensimmäinen kahvila. Se sijaitsi aluksi vähän etäämmällä, mutta siirtyi nykyiseen tilaansa ennen kuin laajeneminen lähti liikkeelle. Paikka on niin suosittu, että sinne joutuu jonottamaan pidemmän aikaa. Meille riitti pieni vilkaisu ulkoa päin. Kaupunki on täynnä kahviloita, joista saa paljon Starbucksia mielenkiintoisempaa kahvia.

Seattlen hieman äkkiväärästä luoteensta kertoo yksi Pike Placen turistinähtävyyksistä. Tämä on ehkä sieltä vähän ällömmästä päästä nähtävyyksiä. Kyseessä on Post Alley -kujalta löytyvä käytetyillä purukumeilla koristeltu seinän pätkä, joka on nimetty Gum Walliksi eli purukumiseinäksi. Ihan koko seinä ei vielä ole purukumien peitossa, joten tähän taideteokseen pääsee vielä helposti osallistumaan.

Huonommista ajoista muistuttaa osa hallin lattiasta. Aikoinaan lattia oli huonossa kunnossa ja se olisi pitänyt remontoida, mutta rahat olivat tiukilla. Kaupungin asukkaat halusivat auttaa ja keräsivät tarvittavat rahat kokoon. Näin lattia saatiin korjatuksi. Muistoksi osallisuudestaan rahaa lahjoittaneet kaupunkilaiset saivat oman nimikkolaatan. Sattumalta nappaamaani kuvaan osui muisto koto-Suomesta: Dolores & Onni Makela (vähän kuvan keskeltä alaoikealle päin). Lienee herra kotoisin näiltä nurkilta.

Muita kirjoituksia Seattlesta:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *