Kanariansaarista suurimmalla, Teneriffalla, sijaitsee Espanjan korkein vuori Teide. Tämä suurimman osan vuodesta lumihuippuisena pysyttelevä aktiivinen tulivuori on vähän reilut 3700 metriä korkea. Vuori sijaitsee likimain 19000 hehtaarin kokoisen Teiden kansallispuiston alueella. Kansallispuisto kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle.

Alhaalta rannikolta kohti Teideä ajellessa kasvillisuus muuttuu korkeuden kasvaessa. Rannikon palmut vaihtuvat kanarianmäntyihin ja lopulta jäljellä on vain aluskasvillisuutta. Tiet ovat todella mutkaisia ja vaativat kuljettajalta keskittymistä. Samoja teitä pitkin ajelee turistibusseja, joten mutkissa on syytä olla tarkkana ja antaa tietä isommilleen.

Matkalla huipulle tarjolla on kaikenlaista hämmästeltävää ja kummasteltavaa. Paikoin kallionseinämissä on nähtävissä erivärisiä kerroksia kuin hienossa leivoksessa.

Jossain vaiheessa myös pilvet jäävät alapuolelle. Jos merellä on kirkasta, voi helposti nähdä naapurisaari Gran Canarian. Pilvenhattarat voivat myös leijailla tuulessa alhaalta ylöspäin ja ohittaa autolla matkaavan. Olo on kuin lentokoneessa konsanaan.

Ylhäällä yli 2200 metrissä maisema näyttää varsin karulta. Omituiset kivimuodostelmat tuovat mieleen vanhat lännenelokuvat. Muutoin maisema on kuin suoraan kuusta.

Vuoren huipulle on mahdollista päästä köysiradan avulla. Erikoisluvalla ilmeisesti myös patikointi on sallittua, joskin reitti on varsin vaativa.

Korkeuksissa ilma on yleensä kirkas, koska sadepilvet roikkuvat matalammalla vuoren rinteillä. Rantakeleistä on kuitenkin turha haaveilla. Päälle kannattaa laittaa parikin kerrosta lämmintä vaatetta. Talvikuukausina, jolloin suomalaiset yleensä Kanarialla lomailevat, voi Teiden kansallispuistossa olla jopa pakkasta.

Ilmeisesti tienoo on kovin erinäköistä loppukeväästä ja alkukesästä, kun kasvillisuus on vehreimmillään ja kukat kukkivat. Valitettavasti tällöin ei Suomesta enää ole tarjolla suoria lentoyhteyksiä Teneriffalle.

Etäisyyksiä Teiden kansallispuistoon:

  • Puerto de la Cruz: 41 km
  • Los Gigantes: 40 km
  • Playa de la Americas: 45 km

Huomaa, että Costa Adeje ja Los Cristianos ovat ihan kiinni Playa de la Americasin kyljessä. Etäisyys näistä kaikista on likimain sama. Pelkkään ajamiseen kannattaa kaikista mainituista paikoista varata vähän reilu tunti aikaa. Lisäksi kannattaa varata jonkin verran lisäaikaa pysähtymisiin näköalapaikoilla ja maisemien ihailuun.

Muita kirjoituksia aiheesta Teneriffa:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *