Suurkaupungin sykkeen jäätyä taakse olimme siirtyneet maissipeltojen keskelle. John Steinbeckin Vihan hedelmien sanat kaikuivat korvissa, kun matkasimme pikkukaupungista toiseen. ”66 is the mother road”. Aikakausi oli eri, mutta hetkittäin tuntui, ettei näissä paikoissa ollut tapahtunut mitään pitkään aikaan. Ihmiset ehkä olivat vanhentuneet ja huoltoasemat muuttuneet museoiksi. Edessä oli kuitenkin vielä pidempi aikamatka, aina 1800-luvulle asti, aikaan ennen Abraham Lincolnin presidenttikautta.

Valtatien 66 varrella sijaitseva Illinoisin pääkaupunki Springfield ei ole Abraham Lincolnin synnyinkaupunki, mutta tähän kaupunkiin hänet vahvimmin liitetään. Itseoppinut kouluja käymätön Lincoln saapui kaupunkiin toimiakseen lakimiehenä vuonna 1936. Springfieldissä hän tapasi tulevan vaimonsa Mary Toddin. He menivät naimisiin vuonna 1842 ja asuivat kaupungissa Lincolnin presidentiksi valintaan asti vuonna 1861.

Lincolnien Springfieldin kotitalo siirtyi Abrahamin salamurhan jälkeen hänen pojalleen Robertille, joka lopulta myi talon $1 hintaan Illinoisin osavaltiolle. Talosta oli tullut turistinähtävyys, mitä vuokralaisena asuva mieshenkilö käytti surutta hyväkseen. Tämä ei Robertia miellyttänyt. Kaupan ehtona oli, että osavaltio huolehtisi talosta ja että se olisi avoinna vierailijoille ilman pääsymaksua.

Erinäisten vaiheiden kautta talo päätyi lopulta osavaltiolta USA:n kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen haltuun. NPS hankki haltuunsa kokonaista neljä lähikorttelia. Alue taloineen kunnostettiin 1800-luvun asuunsa ja avattiin vuonna 1971 kansallisena historiallisena maamerkkinä. Alueeseen kuuluu myös turisti-info. Vierailusta ei edelleenkään tarvitse maksaa mitään.

Lincolnin naapurustoon voi tutustua vapaasti kävellen. Osaan taloista pääsee myös sisälle. Sisätiloissa on esillä näyttelyitä alueen kunnostusprojektin eri vaiheista. Paras nähtävyys on kuitenkin itse Lincolnin talo, johon pääsee vierailulle vain opastetulla kierroksella. Näitä ilmaisia kierroksia lähtee viiden minuutin välein. Mukaan päästäkseen on kuitenkin ilmoittauduttava turisti-infossa. Kullekin kierrokselle kun otetaan vain tietty määrä vierailijoita.

Kierros kulkee läpi talon. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat oleskelutilat, joissa viihdytettiin vieraita. Yläkerrasta puolestaan löytyvät yksityiset tilat, joihin vierailla ei ollut asiaa. Sisustus ei ole aivan täysin todellisuutta vastaava, koska aivan kaikesta ei ole säilynyt dokumentaatiota. Makuuhuoneen villi ranskalainen tapetti kuitenkin on samanlainen kuin Lincolneilla aikoinaan.

Talon takapihan perältä löytyy tietenkin perinteinen puucee, johon toki piti myös kurkistaa.

Alueella tuntuu tosiaan kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin. 1800-luvun asuihin pukeutuneita henkilöitä kulkee kaduilla esittäen joko todellisia tai fiiktiivisiä historian henkilöitä. Näimme mm. rouva Lincolnin ja kuulemma itse herra Lincolnkin olisi ollut paikalla myöhemmin iltapäivällä. Nämä historian elävöittäjät myös esittävät erilaisin näytöksin kuinka arkiset askareet, kuten vaikkapa pyykinpesu, hoituivat Lincolnin aikana.

Osallistuimme myös toiselle opastetulle kierrokselle, jossa 1800-luvun vaatteisiin pukeutunut herra kertoili naapuruston muissa taloissa asuneista henkilöistä ja heidän suhteestaan Lincolnin perheeseen. Kierroksen yhteydessä oppaamme kertoi myös paljon elämästä 1800-luvun Springfieldissä. Tämäkään kierros ei maksanut mitään. Osallistujina oli lisäksemme vain kolme vanhempaa jenkkirouvaa. Varsinaista turistiryntäystä alueella ei siis voi sanoa olevan, kenties itse talon opastettuja kierroksia lukuunottamatta.

Kauniina kesäisenä päivänä Lincolnin koti lähikortteleineen on mitä mainioin vierailukohde. Koska alue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja sinne on ilmainen pääsy, voi siellä käydä helposti piipahtamassa vaikka parikin kertaa samana päivänä. Näin voi kätevästi käydä esimerkiksi ensin vierailulla Lincolnin talossa ja myöhemmin osallistua jollekin muulle kierrokselle. Välissä voi vaikka käydä lounaalla.

Sekä maailmalta että Suomesta löytyy paljon tunnettujen historiallisten henkilöiden museoituja kotipaikkoja. Oletko joskus vieraillut, tai olisitko kiinnostunut vierailemaan, jossain tällaisessa?

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Springfield:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *