Hongkongin saarella sijaitseva Man Mon temppeli, yksi kaupungin vanhimpia lajissaan, on omistettu kahdelle jumalalle, kirjallisuuden jumala Man Taille ja sodan jumala Mo Taille. Temppeli on hauska pieni rakennus valtavien kolossien kainalossa. Se on myös hyvä paikka hengähtää kaoottisen kaupunkielämän keskellä. Ken nyt suitsukkeiden käryltä hengähdettyä saa.
Man Mon temppeli on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Jumalat, joille temppeli on omistettu, ovat olleet oikeita eläviä ihmisiä, jotka ovat teoillaan ansainneet tällaisen kunnioituksen. Paikallisten uskontojen ymmärryksessäni on pikkuisen aukkoja, joten homman yksityiskohdat ovat jääneet vähän hämärän peittoon. Mutta jotenkin näin se menee. Tästä johtuen jumalien niminä voidaan käyttää myös henkilöiden ihmisnimiä Man Cheung ja Kwan Tai.
Temppeli sijaitsee Hongkongin saarella Sheung Wanin alueella Hollywood Road -kadulla. Maasto nousee saaren rannasta lähtien melko nopeasti ja korkeuseroa Man Molle asti onkin jo kohtalaisen paljon. Osan matkasta voi kivuta käyttäen maailman pisintä ulkotiloissa sijaitsevaa liukuporrassysteemiä, jonka alapää löytyy Queen’s Roadilta. Liukuportaat johtavat kuitenkin osittain vikasuuntaan, joten niiltä poistumisen jälkeen kävelemistä on vielä kymmenisen minuuttia temppelille.
Tiiviisti ja kohti taivaita rakennetussa Hongkongissa Man Mon Temppelin kaltainen matala rakennus on varsinainen outolintu.
Temppelin pihalla on uuni, jossa poltetaan ihmisten tuomia uhrilahjoja. Uhrilahjoina olemme nähneet muissa Aasian maissa käytettävän paperisia jäljitelmiä esineistä, joita halutaan lahjoittaa menneille sukupolville helpottamaan heidän kuolemanjälkeistä elämäänsä. Esimerkiksi leikkirahaa ja paperista tehtyjä katumaastureita on tällaisina käytetty. Emme valitettavasti nähneet tarkemmin mitä Man Mon uunissa poltettiin.
Myös sisällä temppelissä on jatkuva kärytys käynnissä. Ihmiset käyvät sytyttämässä suitsuketikkuja. Katosta roikkuu myös isoja korimaisia suitsukekiekuroita.
Vilkkaalta kadulta hämyiseen temppeliin astuminen tarjoaa mukavan hengähdyshetken myös turistille. Vaikka paikallinen uskonnontuntemus ei ehkä olekaan kovin hyvällä tasolla, auttaa ihmisten arkisten askareiden seuraaminen myös uskonmenojen muodossa ymmärtämään paremmin paikallista elämänmenoa.
Muut kirjoitukset aiheesta Hongkong: