Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitseva kuninkaallinen palatsi on osin avoin vierailijoille. Paikka on niin upea, että siellä kannattaa ehdottomasti vierailla. Muutamalla dollarilla mukaan saa englanninkielisen oppaan, jonka avulla paikasta saa irti enemmän kuin itsekseen haahuillen.

Palatsialueen rakennukset on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Kuninkaan palatsi on sijainnut tällä paikalla kuitenkin jo vuodesta 1866. Tuolloin maa oli Ranskan siirtomaa. Kambodža itsenäistyi vuonna 1953. Sittemmin kuningas on välillä ollut pois vallasta, mutta vuodesta 1993 lähtien maa on ollut virallisesti monarkia.
Alueen keskellä sijaitsee valtaistuinsali. Kyseisessä rakennuksessa hoidetaan tärkeitä seremonioita, kuten kruunauksia ja ulkomaisten diplomaattien virallisia esittäytymisiä. Valtaistuinsalin katon keskimmäisessä tornissa on kaikilla neljällä sivulla hymyilevät kasvot. Tässä on otettu mallia khmerien muinaisen pääkaupungin Angkor Thomin Bayon-temppelistä, jossa vastaavia torneja on lukuisia.

Rakennuksia vartioimassa on yleensä erilaisia eläinhahmoja. Seitsenpäinen käärme nãga sekä leijona on usein käytössä tässä tarkoituksessa.

Kuninkaallisen palatsin puutarha on upea. Pensaat on leikattu hienosti geometrisiin muotoihin. Myös rakennukset ovat upeita. Arkkitehtuurissa on paljon samaa naapurimaa Thaimaan kanssa. Alueella on nähtävillä myös hienoja seinämaalauksia. Näistä tunnetuin kertoo kuvallisesti intialaisen Ramayana-tarinan. Vierailumme aikana tämän teoksen restaurointi oli kesken.

Alueen laidalla sijaitseva avonainen Kuunvalon paviljonki (Chanchhaya Pavilion) on rakennettu perinteisten tanssiesitysten näyttämöksi. Bronssipaviljongissa (Hor Samrith Primean) on esillä kaikenlaisen kuninkaallisen esineistön lisäksi myös perinteisiä khmerien hoviasuja. Yksi erikoisuus pukeutumisessa on naisten asuissa käytettävät viikonpäivän mukaiset värit. Punainen on sunnuntain väri, oranssi maanantain ja niin edelleen. Erilaisia asuja on esillä useita ja kaikista on jokainen väriversio.

Palatsin alueella sijaitsee myös kuninkaallisten viimeisinä leposijoina toimivia tornimaisia stupia. Nämä eivät ole yhtä värikkäitä kuin vaikkapa Bangkokin Wat Phon temppelin alueella sijaitsevat stupat, mutta koristelut ovat upeita joka tapauksessa.

Hopeapagodassa (Wat Preah Keo) ovat esillä Kambodžan merkittävimmät jäljellä olevat kulttuuriaarteet. Pääosa aarteista on päätynyt teille tietymättömille myrskyisten viime vuosikymmenten tuiskeessa, mutta onneksi sentään osa on säästynyt. Jopa punakhmerit pyrkivät säästämään osan aarteista esitelläkseen ulkomaailmalle kuinka hienosti he vaalivat maan kulttuuriperintöä. Ei kai se haittaa, jos siinä sivussa lahdataan kolmasosa väestöstä?

Hopeapagodan sisällä on valokuvaaminen kielletty. Paikan nimi tulee lattiasta, jonka pintamateriaalina on käytetty 1 kg painoisia hopeatiiliä. Näitä on kaikkiaan 5000 kappaletta, eli hopeaa on lattiassa viiden tonnin verran. Lattia on suojattu matoilla, mutta ovensuussa hopeasta voi nähdä vilahduksen. Rakennuksen sisällä on kaksi merkittävää Buddha-patsasta. Toinen on paikallinen Smaragdi-Buddha (Bangkokista löytyy myös Smaragdi-Buddha) ja toinen kullattu aidon kokoinen Maitreya Buddha. Jälkimmäinen on koristeltu kaikkiaan 9584 timantilla, joista suurin on 25 karaatin painoinen.

Phnom Penh jää usein maan ykköskohteen Siem Reapin varjoon, mutta pääkaupunki on silti ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Kuninkaallinen palatsi on tästä hieno osoitus. Alueen kiertelemiseen saa helposti käytettyä useamman tunnin aikaa. Upeaa puutarhaa ja hienoja rakennuksia olisi ihaillut pidempäänkin, mutta tätä ei valitettavasti aikataulumme sallinut.

Muut kirjoitukset aiheesta Phnom Penh:

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *