San Diegon keskustan edustalla sijaitseva Coronadon saari muodostaa oikeastaan oman erillisen kaupunkinsa, mutta se usein mielletään isoveljensä osaksi. Ihan tarkalleen ottaen Coronado ei ole enää saari, sillä se on maayhteydessä mantereeseen kapean kannaksen kautta. Saareksi paikkaa siitä huolimatta kuitenkin kutsutaan.

Toisen maailmansodan aikaan USA:n armeija yhdisti Coronadon ja viereisen North Islandin toisiinsa peittämällä saarien välisen salmen. Yhä edelleen ison osan Coronadon alueesta haukkaa ilmavoimien tukikohta, joka sijaitsee North Islandin puoleisella osalla saarta. Aikoinaan San Diegossa kuvatun kasarileffa Top Gunin jatko-osaa on kuvattu juuri Coronadon tukikohdassa.

Coronadosta on rakennettu 1880-luvulta lähtien lomakohdetta. Ensimmäinen alueelle rakennettu hotelli oli Hodel del Coronado, joka näkyy kuvassa ylhäällä. Tämä aikoinaan yksi maailman loisteliaimmista hotelleista on majoittanut monenlaisia tunnettuja henkilöitä aina USA:n presidenteistä viihdemaailman tähtiin. Coronadon kaupunki perustettiin vuonna 1890 ja siellä asuu nykyisin vajaat 25 000 asukasta. Kaupungissa vuosittain vierailevien turistien määrä on tähän verrattuna varmasti moninkertainen. Suuret hotelliresortit ovatkin kaupungin tärkeimpiä yksittäisiä työllistäjiä heti laivastotukikohdan jälkeen. Elinkeinona turismi on varmasti suurin työllistäjä.

Coronadon ranta on useissa eri yhteyksissä valittu yhdeksi maan parhaista. Ranta näyttää nopeasti katsoen luonnolliselta hiekkadyynialueelta kumpuineen. Todellisuudessa rannan muodot ovat ihmisen rakentamia. Kummut muodostavat ilmasta katsoen kaupungin nimen. Tätä seikkaa ei todellakaan osaisi arvata maan tasalta katsoessa. Me emme käyneet rannalla kuin kääntymässä, sillä emme ole varsinaisia rantaelämän ystäviä. Lisäksi mereltä puhaltanut kylmä tuuli sai meidät palelemaan. Olimme jo ehtineet tottua sisämaassa matkatessamme yli 40 asteen lämpötiloihin, joista San Diegossa ei voinut kuin haaveilla.

Hotel del Coronadon lisäksi saaarella on muitakin isoja resortteja sekä paljon pienempiä majoitusliikkeitä. Ravintoloita löytyy myös joka lähtöön. Emme kokeilleet itse saarella majoittumista, mutta söimme siellä yhden lounaan. Sattumalta kohdalle osunut ravintola Islander oli varsin mutkaton ja tarjoili maukasta kalaruokaa. Valitettavasti ravintola on jo sulkenut ovensa pysyvästi.

San Diegon keskustasta Coronadoon pääsee kätevimmin San Diego-Coronadon siltaa pitkin. Sillan erikoisuus on suuntaa kesken päivän vaihtava viides kaista. Tällaiseen erikoiseen ratkaisuun on päädytty lentotukikohdan työmatkaliikenteen aiheuttamien ruuhkien vuoksi. Aamuruuhkan aikaan sillan viidestä kaistasta kolme vie saarelle päin, iltapäivällä kolme kaistaa johtaa mantereelle päin. Eri suuntien välissä on betoniporsaista tehty valli, jota siirretään kaksi kertaa vuorokaudessa yhden kaistan verran ihan erikseen tätä tarkoitusta varten suunnitellulla laitteella. Näimme tuon härvelin, joskaan emme työn touhussa. Kaikkea sitä insinööri keksiikin.

Sillalla oli käytössä tietullimaksu sen valmistumisesta vuonna 1969 aina vuoteen 2002 asti. Tuolloin tullimaksuilla oli saatu kerättyä sillan rakentamiseen käytetyt dollarit ja tullimaksut pystyttiin poistamaan. Viime vuosina tosin tullimaksujen palauttamisesta on ollut puhetta. Rahaa haluttaisiin kerätä tunnelin tai vastaavan uuden liikenneratkaisun rahoittamiseksi.

Coronado on ehdottomasti kiva vierailukohde, joka suorastaan huokuu rentoa eteläkalifornialaista elämänasennetta. Pitkät palmunkuikelot ja hauskannäköiset talot reunustavat katuja ja ravintolat tarjoavat maukkaita mereneläviä. Kun se rantakin löytyy semmoista kaipaavalle, ovat kaikki lupsakan loman rakennuspalikat kasassa.

Muut kirjoitukset aiheesta San Diego:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *