Thaimaan suurin saari Phuket on melkoinen massaturismin tyyppikohde. Autioita rantoja ja todellista rauhaa etsivät varmasti kiertävät paikan kaukaa. Toisaalta hyviä palveluja toivoville matkaajille kohde voi olla passeli. Kannattaa kuitenkin varautua muuta Thaimaata korkeampaan hintatasoon.

Pienellä vaivalla on Phuketissakin mahdollista päästä rannalle, jossa saa olla likimain yksin. Muutenkin kivaa nähtävää löytyy, jos viitsii vähän poistua majapaikan välittömästä läheisyydestä.

Vaan tällä kertaa en kerrokaan autioista rannoista, ehei. Rauhaa etsivät ovat nyt väärässä paikassa. James Bond -elokuvasta 007 ja kultainen ase tunnetuksi tullut saari Khao Ping Kan ei todellakaan ole mikään rauhan tyyssija. Silti retki tälle karstikallioistaan tunnetulla Phang Ngan lahdella sijaitsevalle saarelle on hieno kokemus. Lahti löytyy Phuketin ja mantereen välistä, luoteen suunnasta Phuketista nähden. Erityisen tunnettu ja etenkin kuvattu paikka Khao Ping Kanilla on merestä kohoava kapea ja korkea kallio Ko Ta Pu. Kallio on erikoisen muotoinen, sillä se levenee ylöspäin.

Tuhannet turistit vierailevat James Bond -saarella päivittäin. Saarelle järjestetään retkiä varmaankin kaikista Phuketin rantakohteista. Retkiä on tarjolla myös mantereen puolelta Krabista. Vierailut on järjestetty tehokkaasti, jotta kaikki nämä turistit ehtivät päivän aikana käydä saarella. Paikka on nimittäin melkoisen pieni. Saari on myös kallioinen, eikä lättänää kävelykelpoista maata ole kuin nimeksi.

Saarelle lähteville pitkähäntäveneretkille on oma laiturinsa Surakul Pier mantereen puolella noin puolentoista tunnin automatkan päässä Phuketista. Laiturin lähelle on turisteille laitettu silmänruoaksi Bond-aiheista rekvisiittaa. Tässä kohtaa homma on kyllä mennyt vähän överiksi. Ehkä jollekin tuo saari on tärkeä nimenomaan elokuvan kuvauspaikkana, mutta veikkaan silti suurimman osan turisteista haluavan nähdä saaren ihan vain sen kauneuden vuoksi, tai nähdäkseen Ko Ta Pun omin silmin. Aika moni halusi myös ikuistaa itseänsä samaan kuvaan kallion kanssa.

Matkalla saarelle merestä kohoavia kalliosaaria näkyy joka puolella. Nähtävänä on myös mangrovemetsää. Maisemat matkalla voivatkin helposti olla lopulta isompi juttu kuin itse päämäärä, näin myös meillä. Phang Ngan karstikallioita pidetään maailman upeimpina yhdessä Vietnamin Halonginlahden kallioiden kanssa. Jälkimmäiset ovat ehkä vielä upeampia, joskaan näistä meillä ei vielä ole omakohtaista kokemusta. Phang Ngan lahti on ekologisesti merkittävä alue ja iso osa siitä suojeltiinkin kansallispuistoksi vuonna 1981. Lahti on myös listattu suojeltavana merkittävänä vesialueena Ramsar-alueeksi.

Perillä saarella pitkähäntävene jättää turistit nopeasti rannalle ja poistuu odottamaan etäämmälle ankkuriin. Paluuaika on etukäteen kiinnitetty, vene saapuu poimimaan ihmiset takaisin kyytiin ja poistuu taas antaen tilaa seuraaville veneille. Rantaan kun mahtuu kerrallaan vain muutama vene.

Perillä on mahdollista ihailla Ko Ta Pu -kalliota, joka näkyy jo ihan muutaman askeleen päästä rantautumispaikasta. Myös saaren toiselle puolelle voi kiertää. Kalliopolku kiipeää ensin ylöspäin ja laskeutuu sitten toisen puolen rannalle.

Toisen puolen rannalta näkyy lisää kallioita kauempana merellä. Ilmeisesti myös tälle puolelle on mahdollista rantautua, koska sielläkin näkyi pitkähäntäveneitä.

James Bond -saari on kiva nähdä kerran, joskin kannattaa miettiä tarkasti, jaksaako varmasti turistilaumoja, joita ei retkellä voi välttää. Olihan tuo Ko Ta Pu hauska käydä valokuvaamassa, mutta silti isoin juttu meille oli ehdottomasti koko merimatka Phang Ngan lahden kallioiden lomassa. Lahdella on myös muita mielenkiintoisia kohteita, joissa vierailun voi helposti saada sovitettua samalle retkelle.

Retkitarjontaa löytyy Phuketista paljon. Sopivan retken voi varata itse suoraan paikalliselta matkanjärjestäjältä, joiden tiskejä tulee väkisinkin vastaan kaduilla kävellessä. Hotellissa myös mielellään autetaan käytännön järjestelyissä. Myös suomalainen Raya Divers järjestää retkiä James Bond -saarelle.

Muut kirjoitukset aiheesta Phuket:

8 kommenttia

 1. Unknown 26.11.2017 at 19:13

  Tuo James Bond saari on upea! Te olettekin saarelle lähteneet mielenkiintoisesta paikasta. Me aikoinaan lähdettiin Png Nga lahden jokisuusta. Mutta anyway upeat on nuo lahden maisemat!

  Vastaa
  1. Aron 26.11.2017 at 20:23

   Kiitos kommentista! Maisemat olivat kyllä hienot. Tuo lähtöpaikka oli juurikin tuollaisen joen varrella. Noita kiemuraisia jokia on tuolla melkoisesti. Olin vähän puolikuntoisena särkylääkkeen voimin liikkeellä, joten piti kartasta haarukoida jälkeenpäin tuon laiturin sijainti. Muistikuvat jäivät tuolta osin vähän hatariksi. 🙂

   Vastaa
  1. Aron 27.11.2017 at 15:34

   Kiitos kommentista ja linkistä. En varsinaisesti juokse minkään kuvauspaikkojen perässä, mutta käyn kyllä kivoja paikkoja vilkaisemassa jos nurkille osun. Täytynee käydä lukaisemassa vinkkejä. 🙂

   Vastaa
 2. Tämä matka -blogi 2.12.2017 at 17:40

  Heh, me käytiin tuolla joskus vuonna miekka ja kirves, kun pojat oli pieniä. Jos illoin meno oli iahn järkyttävää. Olen kanssasi samaa mieltä, että matkan parasta antia olivat merimatkalla näkyvät kalliot, joita onneksi seilailtiin katsomassa ihan kunnolla.

  Vastaa
  1. Aron 2.12.2017 at 21:05

   Tuo merimatka on kyllä hieno. Kyllä minusta oli kiva nähdä se saarikin, mutta melkoista liukuhihnameininkiä tuo oli. Varmasti moni ärsyyntyy moisesta menosta minua enemmän.

   Vastaa
 3. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 2.12.2017 at 20:16

  Thaimaassa taitaa lähes kaikkialla olla turisteja välillä liiaksikin asti – harmi sinänsä, sillä nuo paikat on kyllä upeita. Itse olin vuosia sitten saarihyppelyllä Thaimaassa, ja pidin siitä yllättävän paljon, vaikka toki turisteja joka puolella olikin, ei se onneksi ollut liian häiritsevää.

  Vastaa
  1. Aron 2.12.2017 at 21:11

   Tuo reagointi turistien määrään selvästi jakaa ihmisiä. Minä olen tässä(kin) asiassa sieltä asteikon keskivaiheilta. Ihan kiva, jos on vähemmän tungosta, mutta en silti ihan heti vedä hernettä nenääni. Kun on lämmintä ja kivaa katsottavaa, ei sitä viitsi mieltään pahoittaa. Kyllä minä ihan vapaaehtoisesti tällekin retkelle lähdin mukaan. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *