Enemmänkin pitkästä hiekkarannastaan tunnetussa Riminin kaupungissa me löysimme paljon rantaelämää mielekkäämpää tekemistä ja näkemistä satamakanavan varrelta. Lähellä kanavan päätepistettä sijaitsee tämä roomalaiselta ajalta peräisin oleva silta, jota pitkin pääsee kätevästi kävelemään kanavan yli värikkäästä Borgo San Giulianon kalastajakorttelista vanhaankaupunkiin.

Tiberiuksen silta on saanut nimensä keisari Tiberiukselta, jonka kaudella vuonna 21 ajanlaskun jälkeen se valmistui. Työt kuitenkin alkoivat jo seitsemän vuotta aiemmin Augustuksen ollessa vallan kahvassa Roomassa. Silta on rakennettu istrialaisesta kivestä doorilaisen tyylin mukaisesti. Rehellisyyden nimissä joudun tunnustamaan, että minulta nämä doorilaiset ja joonialaiset tyylit menevät sujuvasti sekaisin jo pylväissä silloista puhumattakaan. Silta oli osa suurempaa Riminin jälleenrakennusprojektia, joka oli tarpeen Rooman valtakunnassa ennen ajanlaskun alkua riehuneiden sisällissotien jäljiltä.

Silta on ajan saatossa kärsinyt vahinkoja useissa konflikteissa. Vuonna 552 gootit katkaisivat sen estääkseen bysantin armeijan etenemisen ja vielä toisessa mailmansodassakin silta sai vähän osumaa. Vauriot on kuitenkin aina saatu korjattua. Sillassa on vielä paljon alkuperäistäkin kiveä jäljellä ja se kyllä näkyy. Rakennelma näyttää aidosti vanhalta. Riminin Tiberiuksen silta onkin yksi vanhimmista meidän päiviimme asti säilyneistä roomalaisen ajan silloista.

Tiberiuksen silta on edelleen ahkerassa käytössä. Autolla sille ei saa ajaa, mutta jalankulkijoita ja pyöräilijöitä näkyi liikkeellä jatkuvasti. Kuten kuvista näkyy, en kärsivällisestä odottelusta huolimatta onnistunut löytämään täysin autiota hetkeä sillan kuvaamiseen.

Kesäisin sillalla ja sen ympäristössä järjestetään myös monenlaisia tapahtumia. Aivan Riminin vierailumme lopulla yksi tällainen tapahtuma oli juuri alkamassa, sillä sillalle oli tuotu monenlaista rekvisiittaa, kuten viiniköynnöksiä ja heinäpaaleja. Kyseessä oli paikallisen viinin ja gastronomian juhla P.assaggi di Vino. Tapahtuman päänäyttömänä toimi sillan viereinen aukio Piazza sull’Acqua, mutta itse siltakin oli koristeltu tapahtumaan sopivasti. Tapahtuma kuulosti todella kivalta, mutta valitettavasti emme viipyneet kaupungissa niin pitkään, että olisimme päässeet varsinaista tapahtumaa itse todistamaan. Jos kuitenkin italialainen viini ja ruoka maistuvat ja satut sopivasti Riminiin heinäkuun alkupuoliskolla, kannattaa tapahtuma laittaa korvan taakse. Vuonna 2022 tapahtuma alkoi heinäkuun 8. päivänä, jolloin me jo köröttelimme kohti Ravennaa.

Meille tarjoutui mainio tilaisuus nähdä Tiberiuksen silta myös hieman toisenlaisessa valossa Riminin vierailumme viimeisenä kokonaisena päivänä. Iltapäivälle ja illalle oli luvattu kunnon ukkosmyrskyä, josta saimme esimakua jo hieman aiemmin päiväretkikohteessamme San Marinossa. Pilvien vyöryessä kohti päätimme ottaa hatkat kääpiövaltiosta ja palata tukikohtaamme Riminillä. Matkalla piipahdimme vielä pikavisiitillä vanhankaupungin nurkilla. Rannikkoa kohti vyöryvät tummat pilvet täyttivät jo taivaan mantereen suunnalla, mutta mereltä päin paistoi edelleen aurinko. Näkymässä oli melkoinen kontrasti. Pääsimme majapaikkaamme kuivin jaloin, mutta hetken kuluttua tuuli jo ulvoi ja rankkasade rummutti katuja. Tämän tästä salama valaisi taivaan ja heti perään kuului kumea ukkosen jyrähdys. Rajuilma kulki todella läheltä. Illan mittaan rantakadun ravintoloissa oli hyvin hiljaista ja lähitienoilta kuului uutisia myös erilaisten ulkoilmatapahtumien perumisesta huonon sään takia.


Vaikka olisitkin saapunut Riminille juuri sen kuuluisan rannan vuoksi, kannattaa jalkautua hetkeksi myös vähän edemmäs kaupungin kaduille. Hyvä reitti rannalta kohti vanhaakaupunkia kulkee satamakanavan vartta pitkin ja tälle samaiselle reitille osuu myös kaunis historiallinen Tiberiuksen silta. Vaikka kaupungin rantakatu onkin kovin samanlainen kuin vastaavat hotelleja ja ravintoloita pursuavat kulkuväylät kaikkialla turistien suosimissa rantakaupungeissa, on Riminillä myös paljon muutakin tarjottavaa hieman kauemmas rannasta uskaltautuville vierailjoille.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.4.2025 at 19:55

    Itse muuten olen viime vuosien aikana oikeastaan oppinut tuntemaan noiden pylväileiden tyylilajeja, kuten doorilaiset ja joonialaiset pylväät. Ehkä niiden avulla pystyy laajemminkin päättelemään, kuten rakentamistyyleistä yleisestikin. Onpa näyttävä tuo Tiberiuksen silta, itsekin keskittyisin varmaan muihin kuin rantaelämään.

    Vastaa
    1. Aron 30.4.2025 at 21:21

      Minä pidän kaikista tällaisista vanhoista rakennuksista ja silloista. Tutustuessani uuden kohteen nähtävyyksiin yleensä luen näistä erilaisista pylväistä, mutta ne eivät tunnu pysyvän päässä.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *