Tänä vuonna joulua olisi tarkoitus viettää kotosalla. Vähemmän jouluihmisenä mieluiten katoaisin tämän hössötyksen keskeltä tyystin jonnekin lämpimään maahan ja nauttisin vain vapaa-ajasta ja tietenkin lämmöstä. Tällaiseen tarkoitukseen sopii vaikka Teneriffa.

Olemme viettäneet Teneriffalla, tuolla Espanjaan kuuluvista Kanariansaarista suurimmalla, joulua oikeastaan vain kerran. Uusivuosi ja loppiainen puolestaan on tullut vietettyä saarella kaksi kertaa. Näin aiheen ollessa kohta taas ajankohtainen ajattelin muutaman muistikuvan aiheesta kirjata ylös vastaisuuden varalle. Ehkä sitten vuoden päästä olisi taas Teneriffan vuoro…

Espanjalaisille loppiainen on vähän sama asia kuin jouluaatto suomalaisille. Kun meillä lahjat tuo joulupukki jouluaattona, joutuvat espanjalaislapset odottamaan loppiaiseen, jolloin itämaan tietäjät ovat liikkeellä lahjakirstuineen. Kirstuista tosin usein riittää jaettavaa vähän vähemmän kuin kotoisen joulupukkimme kontista. Loppiaisaaton ohjelmaan kuuluu kulkue, jossa tietäjät saapuvat kameleineen kaupunkiin. Kulkue on pitkä ja siinä on monenmoista esiintyjää mukana.

Paikallisten jouluhässäkkä on parhaimmillaan vasta varsinaisen joulun jälkeen. Kaupoissa on siis jonkin verran tavallista enemmän menoa ja meininkiä ihmisten etsiessä lahjoja läheisilleen. Joulun pyhinä kannatta huomioida, että osa ravintoloista voi olla kiinni. Onneksi kiinniolopäivät vähän vaihtelevat ravintolasta toiseen, joten joka päivä kuitenkin saa jostain ruokaa. Etenkin illalla ravintolat kuitenkin täyttyvät nopeasti, eli kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin. Sama huomautus koskee myös loppiaista sekä uudenvuoden aattoa.

Joulun viettoa Kanarialla voi oikeastaan lähestyä kahdelta kantilta. Ensimmäinen vaihtoehto on viettää suomalaista joulua. Tällöin saa nauttia lämmöstä, paikallisista meren antimista ja vähän kotoisaa jouluhössötystä rauhallisemmasta menosta. Toinen vaihtoehto on saapua vasta loppiaiseksi seuraamaan paikallista joulunviettoa. Kummassakin lähetymistavassa on toki puolensa.

Kotoiset joulunpyhät tarjoavat useina vuosina töissä käyvälle kivasti ilmaisia vapaapäiviä. Toisaalta matkojen hinnoissa on aina roima joulukuorrutus mukana. Loppiaisen aikaan matkat ovat huomattavasti edullisempia, mutta tunnelma paikan päällä on kenties jopa enemmän jouluinen kuin itse jouluna. Pidemmän vapaan saaminen tähän saumaan voi kuitenkin olla joskus haastavaa.

Muita kirjoituksia aiheesta Teneriffa:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *