Tampereen Vapriikin museokeskuksesta löytyvä Suomen pelimuseo esittelee video- ja tietokonepelejä sekä niiden ympärille Suomessa rakentunutta pelikulttuuria. Ykkösten ja nollien lisäksi tilaa museossa ovat saaneet myös lauta- ja roolipelit. Kaikki Vapriikin museot avautuvat yhdellä pääsymaksulla, jonka voi luonnollisesti kuitata myös Museokortilla.

Suomen pelimuseon 400 neliömetriä ovat täynnä pelien historiaa. Vuonna 2017 avautunut museo on Suomen ensimmäinen peleihin keskittyvä museo. Sen kokoelma koostuu sadasta pelistä, joista peräti kuuttakymmentä on mahdollista myös pelata. Pelattavissa olevien pelien kirjo käsittää niin konsoli- kuin tietokonepelejäkin kolikkoautomaattejakaan unohtamatta.

Pelimuseoon on rakennettu useita eri aikakausien peliluolia eli kokonaisia huoneita, joissa tarjolla olevat pelikoneet ja huonekalut kuvastavat hyvin omaa aikaansa. Huoneiden rakentamisessa on todella kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin kirjahyllyn lomatuliaisista lähtien. Huoneita ei ole tehty vain silmin ihailtavaksi, vaan sohville ja nojatuoleihin saa istua ja antautua klassikkopelien vietäväksi.

Löysin museosta monia itselleni tuttuja pelejä vuosien takaa. Deluxe Ski Jumpia tuli aikoinaan tahkottua bändikavereiden kanssa iltaa istuessa ja Boulderdashia puolestaan pikkunappulana kavereiden kotona legendaarisella kuusnepalla. Löytyipä museosta myös Speden Speleistä tuttu nopeustesti, jota piti kokeilla aina Lintsillä käydessä. Vähän olivat taidot ruosteessa, mutta ei sadan pisteen rikkomiseen silti tarvittu kuin kaksi yritystä.

Vapriikin museoihin pääsee tutustumaan 15€ hintaan (lapset 7€). Kätevimmin pääsymaksun voi kuitata Museokortilla. Museokeskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18 muutamia poikkeuspäiviä lukuunottamatta. Ajantasaiset tiedot lippujen hinnoista ja aikatauluista kannattaa aina tarkistaa ennen vierailua museokeskuksen virallisilta nettisivuilta täältä.


Suomen pelimuseo yllätti mielenkiintoisuudellaan. Tarkoituksenamme oli käydä samalla kertaa jossain toisessakin Vapriikin museossa, mutta lopulta pelimuseovierailu haukkasi niin paljon aikaa, että muut museot oli jätettävä tärpeiksi seuraavalle Tampereen visiitille. Jopa vähemmän peleistä kiinnostunut vaimoni viihtyi pelimuseossa mainiosti.

2 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20.7.2023 at 02:18

  Tästä olinkin kuullut aiemmin. En ole pelannut pariinkymmeneen vuoteen mitään, mutta aikoinaan tuli kyllä pelattua todella paljon, niin siksi tämä kiinnostaisi kovasti. Saa nähdä, onko Marika ihan yhtä innoissaan, vai joudunko vierailemaan tuolla yksin.

  Vastaa
  1. Aron 31.7.2023 at 21:21

   Pelimuseo on ihan kiva kohde, vaikka ei niin suuri pelifani olisikaan. Jos ei muu, niin ainakin nuo kivasti sisustetut peliluolat tuovat mieleen muistoja.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *