Noin tunnin ajomatkan päässä Tromssasta sijaitsevaa syrjäistä Sommarøyn kalastajakylää kuulee joskus kutsuttavan pohjolan Karibiaksi. Eikä suotta, sillä tämän kahdelle saarelle levittäytyvän kylän valkohiekkaiset rannat ja turkoosit vedet tuovat helposti mieleen jonkin kaukaisen etelämeren paratiisisaaren. Suomeksi nimi Sommarøy tarkoittaa kesäsaarta ja paikka onkin kohtalaisen suosittu turistikohde.

Sommarøyn kylä levittäytyy kahdelle vierekkäiselle saarelle Store Sommarøylle ja Hillesøyalle. Asukkaita kylässä on reilut 300 ja palveluja jonkin verran. Kylään saavutaan yksisuuntaista valo-ohjattua siltaa pitkin, joka johtaa Kvaløyan saarelta Store Sommarøylle. Sillalla tosiaan on vain yksi kaista, joten liikenne voi edetä vain yhteen suuntaan kerrallaan. Toinen samanlainen silta on edessä Hillesøyalle jatkettaessa, mutta tällä sillalla ei ole liikennevaloja. Ainakaan elokuussa 2020 liikenne ei ollut erityisen vilkasta, mutta silti pari peruuttelutilannetta osui kohdallemme. Hillesøyan sillalle ajaessa ei voi vielä oikein olla varma, onko joku tulossa vastaan, sillä silta kohoaa ylöspäin peittäen näkyvyyden vastarannalle. Konfliktitilanteissa juuri sillalle noussut saa luvan peruuttaa ja antaa pidemmälle ehtineen ylittää sillan ensin. Sillan keskellä on pieni levennys, joka saattaa mahdollistaa turvallisen sivuuttamisen, mutta tilaa on silti niukanlaisesti.

Netistä löytyi jotain vuosia vanha lehtijuttu, jossa Sommarøylla aiottiin lopettaa kellojen kyttääminen kokonaan. Pohjoisessa kesällä on läpi vuorokauden valoisaa ja talvella pimeää, joten mitäpä väliä sillä kellonajalla oikeastaan on. Tämän merkiksi kyläläiset olivat luopuneet rannekelloistaan ja kiinnittäneet ne sillankaiteeseen. Paikan päällä en osannut sanoa, oliko tavoitteesta luovuttu, vai olivatko kellot kenties päätyneet vierailijoiden taskuihin. Tai sitten koko tempaus oli vain pelkkä uutisankka. Emme kuulleet kenenkään puhuvan aiheesta ja ainakin hotellimme noudatti sisään- ja uloskirjautumisessa sekä ruoka-ajoissa ilmoittamiaan kellonaikoja tarkasti. Muutoin elämä kyllä vaikutti kesäsaarella varsin leppoisalta.

Asutus Sommarøyn alueella sai alkunsa Hillesøyan puolelta. Kylä sai oman kirkkonsa jo keskiajalla, mutta 1800-luvun lopulla se siirrettiin Kvaløyan saarelle Brensholmenin kylään. Viimeisin kirkko ei ollut ihan se alkuperäinen, sillä kirkko rakennettiin useita kertoja uudelleen vuosisatojen kuluessa. Kävimme tätä viimeisintä siirrettyä kirkkoa vilkaisemassa Brensholmenissa. Sommarøyn keskus siirtyi 1900-luvulle tultaessa Store Sommarøyn puolelle, josta löytyvät nykyisin kylän tärkeimmät palvelut. Bongasimme kylään tutustuessamme varsin modernin näköisen pienen kirkon, joka ainakin Googlen kartan mukaan on baptistien paikallinen pääpaikka. Tarkempaa varmistusta asialle en löytänyt ja oveakaan emme käyneet kokeilemassa.

Maisemien puolesta Sommarøyta ei voi kyllä moittia. Meille osui kohdalle pääosin varsin upea sää, jota eivät häirinneet kuin muutama lähinnä yöaikaan osunut sadekuuro. Suurimman osan ajasta aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja lämpötilakin kohosi päivisin 20 asteen paremmalle puolelle. Meri oli etenkin iltaisin hyvin tyyni tarjoten valokuviin upean heijastuspinnan. Upeat valkoiset hiekkarannat houkuttelivat kahlaamaan melko viileään veteen ja taustalla siintävät vuoret loivat maisemalle hienon taustan. Jos Sommarøylla olisi aina tällainen kesäsää, voisin hyvinkin kuvitella viettäväni kylässä aikaa pidempäänkin rannoilla simpukankuoria keräillen. Tällaiselle valokuvaamisesta kiinnostuneelle kylässä riittäisi kuvattavaa. Merimaisemien lisäksi tykästyin värikkäiksi maalattuihin venevajoihin. Ne näyttivät todella upeilta värien hehkuessa ilta-auringon valossa.

Kesällä Sommarøyn pitkät päivät tarjoavat niin valokuvaajille kuin muuten vain maisemia ihailemaan saapuneille paljon valoa. Kun aurinko nousee toukokuun 18. päivänä, laskee se seuraavan kerran vasta 69 päivän päästä heinäkuun 26. päivän iltana. Me vierailimme kylässä elokuun alkupuolella, jolloin päivä oli ehtinyt jo vähän lyhentyä maksimipituudestaan. Valoisaa riitti kuitenkin 20 tunnin verran. Aurinko laski vähän ennen yhtätoista illalla ja nousi uudestaan ennen aamukolmea. Hotellihuoneen pimennysverhot tulivat tarpeeseen.

Majoituskapasiteettia Sommarøylla on varsin rajallisesti. Me majoituimme kylän ainoassa hotellissa Sommarøy Arctic Hotelissa, joka sijaitsi Hillesøyan puolella. Tämä kesällä 2020 varsin tuoreelta näyttänyt hotelli tarjosi päärakennuksessa sijainneiden perinteisten hotellihuoneiden lisäksi myös erillisiä mökkejä. Jo hotellihuoneiden hintojen ollessa varsin korkealla emme edes harkinneet vielä kalliimpaa mökkimajoitusta. Edullisemmalla hinnalla päänsä voi painaa tyynyyn kylän leirintäalueella. Ravintoloita kylästä löysimme kaksin kappalein. Toinen näistä sijaitsi majapaikassamme. Näiden lisäksi löytyi yksi ruokakauppa, vaatekauppa sekä erilaisia retkipalveluja tarjoavia yrityksiä.


Sommarøy on mainio retkikohde. Meidän oli aluksi tarkoitus viettää Tromssassa neljä päivää, mutta sitten löysimme Sommarøyn. Päätimme oitis lyhentää Tromssan vierailuamme kahdella päivällä ja jatkaa matkaa kesäsaarelle. Tämä osoittautuikin erinomaiseksi ratkaisuksi.

2 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.5.2024 at 21:13

    Näyttääpä maisemat upealta. Meri ja hiekkarannat näyttävät hienolta, yhdistettynä värikkäät talot kieltämättä tuovat Karibian jossain määrin mieleen. Onkohan tuolla kesäisin paljon aurinkoisia päivä, kun mielikuvissa Norjan sää on usein vähän sateinen.

    Vastaa
    1. Aron 25.5.2024 at 18:28

      Tuota säätä vähän pohdin itsekin. Ei varmaan ihan joka kesä ole kaiken aikaa tuollaista hienoa lämmintä auringonpaistetta kuin mitä meille osui kohdalle. Nätillä säällä saari on kyllä kaunis.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *