Las Vegas on paljon muutakin kuin jatkuvaa pelikoneiden kilinää ja ilmaisia juomia. Toki se on sitäkin, mutta meille vähemmän rahapeleistä pitäville löytyy ihan oikeaakin näkemistä. Kaupungin museot ovat huippuluokkaa ja joukosta löytyy myös alueen historiaan vahvasti linkittyviä hieman erikoisempia tapauksia. Aiemmin jo kirjoitin Ydinkoemuseosta, nyt on vuorossa Mafiamuseo.

Museo sopii Las Vegasiin erinomaisesti, sillä järjestäytyneellä rikollisuudella on ollut suuri merkitys Stripin alueen kehityksessä. Alueen ensimmäinen tyylikäs peliluola Flamingo rakennettiin osin mafioso Bugsy Siegelin rahoilla. Museo sijaitsee Las Vegasin keskustassa, eli jonkin matkaa Stripiltä pohjoiseen. Pääsymaksu museoon on $26,95 per henkilö. Osa erikoisnäyttelyistä ei sisälly tähän halvimpaan lippuun. Erikoisnäyttelyt ja ajankohtaiset hinnat kannattaa tarkistaa museon virallisilta sivuilta täältä.

Museo sijaitsee vanhassa posti- ja oikeustalossa, joka liittyy olennaisesti mafianvastaiseen työhön. Osana näyttelyä esitetään mafiosojen kuulusteluista kertova dokumenttielokuva. Elokuvateatterina toimii sali, jossa kyseisiä kuulusteluja on aikoinaan pidetty. Muutoinkin näyttelyssä on oma osionsa Las Vegasin osuudelle amerikkalaisen järjestäytyneen rikollisuuden historiassa.

Museon näyttely jakautuu kahteen osioon. Ensin esitellään järjestäytyneen rikollisuuden nousua USA:ssa. Pohjan loivat sisilialaiset siirtolaiset, jotka toivat mukanaan omat tapansa, Sisiliassahan mafialla on pitkät perinteet. Kieltolaki loi oivan tilaisuuden rikollisille laajentaa laitonta liiketoimintaansa ja verkostoitua. Pian mafia olikin onnistunut soluttautumaan kaikkialle yhteiskuntaan.

Museo esittelee myös järjestäytyneen rikollisuuden nousua esille kirjallisuudessa ja muilla viihteen aloilla. Aihe löysi tiensä myös lasten leikkeihin. Lelupyssyjäkin valmistettiin oikeiden konepistoolien muotoisina.

Toinen osuus näyttelystä kertoo taistelusta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Kun ongelman laajuus lopulta ymmärrettiin ja asialle päätettiin tehdä jotain valtiollisella tasolla, oli rikollisilla jo hyvä etumatka. He olivat ehtineet rakentaa koko maan käsittävän verkoston. Järjestäytyneen rikollisuuden vastainen työ annettiin 1950-luvulla liittovaltion poliisi FBI:n vastuulle.

 

Todisteiden kerääminen mafian johtohenkilöitä vastaan osoittautui haastavaksi. Lankoja käsissään pitävät henkilöt kun eivät itse omin käsin osallistuneet laittomuuksiin. Ratkaisu tähän ongelmaan löytyi verovilpeistä. Oikeuden päätöksellä laittomasti hankittu omaisuuskaan ei ollut verovapaata. Näin poliisit pystyivät rahavirtoja seurailemalla narauttamaan pyramidin huipulla istuvat kaverit. Tällä tavoin myös Al Capone päätyi vankilaan.

Museossa esitellään niin rikollisten kuin poliisienkin työtapoja ja -välineitä. Poliisit olivat varustautumisen asteessa usein altavastaajia. Järeimmät aseet löytyivät pitkään rikollisten leiristä.

Mafiamuseo on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, ainakin jos TV:n poliisisarjoja tai Kummisetä-elokuvia on tullut seurattua. Museon tositarinat ovat paikoin taruakin ihmeellisempiä.

Mafiamuseon myötä Las Vegasin museot on nyt tältä erää käsitelty. Seuraavaa vierailua varten on kuitenkin lisää tiedusteltuna, joten palaan kyllä vielä aiheeseen. Eli siis kyllä, kaksi vierailua Las Vegasiin ei vielä riitä. Vasta toisella vierailulla ymmärsin kuinka kaupungissa voi selvitä selväjärkisenä. Siinä sivussa vähän ihastuinkin Las Vegasiin. Olen sittemmin huomannut, etten ole ainoa.

Muut kirjoitukset aiheesta Las Vegas:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *