Ranskan pääkaupungin Pariisin vanhimmasta osasta Citén saarelta löytyvä Conciergerie on ainakin historiasta kiinnostuneille sopiva vierailukohde. Tämä nykyisin osittain museona toimiva entinen vankila on parhaiten tunnettu Ranskan vallankumouksen ajan tapahtumista. Conciergerie toimi tuolloin giljotiinin asiakkaiden viimeisenä asuinsijana.
900-luvulta 1300-luvulle asti paikalla sijaitsi kuninkaan palatsi. Keskiaikaisesta palatsista on edelleen jäljellä yksi pylvässali. Palatsia laajennettiin eri kuninkaiden toimesta, kunnes 1358 hovi muutti sieltä Louvreen. Tällöin Conciergerie yhtenä palatsin osana jäi muuhun hallinnolliseen käyttöön. 1400-luvulla osasta rakennusta tehtiin vankila.
Ranskan vallankumouksen aikana 1700-luvun lopulla Conciergerie toimi vankilana, jossa oikeudenkäyntiä ja sen jälkeen suoritettavaa teloitusta giljotiinilla ehti odotella vuorollaan kaikkiaan yli 2700 ihmistä. Joukossa oli mukana myös kuningatar Marie Antoinette. Lopulta vallankumous kääntyi itseään vastaan ja pian Conciergerien kautta pääsivät kulkemaan myös osa alkuperäisistä vallankumouksen johtohahmoista sekä oikeudenkäyntien tuomareista.
Vuodesta 1914 Conciergerie on ollut avoinna yleisölle. Tosin vain pieneen osaan rakennusta on vapaa pääsy. Muu osa toimii edelleen tuomioistuimena.
Suurin osa yleisölle avointa Conciergerieta esittelee nimenomaan vallankumouksen aikaa. Eritasoisille vangeille varattuja sellejä on nähtävillä. Tärkein nähtävyys on Marie Antoinetten selli, jossa kuningatarta esittää huivipäinen nukke.
Conciergerie ei ole kovin suuri, eikä sen kiertämiseen mene kauaa aikaa. Samaan palatsiin kuuluva toinen kohde, upea goottilainen kappeli Sainte-Chapelle, on huomattavasti suositumpi ja sinne on pidempi jono. Jonon voi kuitenkin ohittaa, mikäli ostaa Conciergeriestä molempiin kohteisiin kelpaavan tuplalipun. Tämän lipun kanssa Sainte-Chapelleen pääsee jonon ohi.
Muut kirjoitukset aiheesta Pariisi: