Alkukevään Lontoon vierailullamme kävimme tutustumassa viktoriaaniseen Highgaten hautausmaahan. Edelleen käytössä olevan hautausmaan itäinen puoli on vapaasti tutustuttavissa, mutta läntinen puoli on todettu tällaiseen liian vaarallisen huonokuntoiseksi ja siksi sinne pääseekin vain opastetuilla kierroksilla. Myös itäiselle puolelle on tarjolla opastettuja kierroksia. Läntisen puolen kierros maksaa aikuisilta £12 ja lapsilta £6. Alle 8-vuotiaita lapsia ei kierroksille oteta. Itäiselle puolelle aikuiset pääsevät kierrokselle mukaan £8 ja lapset £4 hinnalla. Ikärajoitusta ei tälle puolelle ole.

Olimme perillä vähän etuajassa ennen etukäteen netistä varattua opastettua kierrosta, joten ehdimme kävellä itäisellä puolella ennen kierrosta. Ihan sattumalta bongasimme pääkäytävän varrelta Douglas Adamsin haudan. Linnunradan käsikirja liftareille -sarjan luojana tunnettu kirjailija on yksi suurimpia suosikkejani, joten jätin laukustani yhden hyväksi osoittautuneen kynän muiden kaveriksi yksinkertaisen hautakiven edessä olevaan astiaan. Hienosti keksitty kunnianosoitus kirjailijalle.

Hautausmaalla on lukuisia muitakin kuuluisuuksian hautoja ja osa näistä oli meillä etukäteenkin tiedossa. Yksi näistä oli Karl Marxin kohtalaisen pompöösillä muistomerkillä varustettu hauta.

Highgaten itäisellä puolella oli paljon uusia hautoja. Kuitenkin suurin osa alueesta on vanhaa. Kivet ovat pahasti kallellaan ja kaikki on muratin peitossa. Aluetta kierrellessämme tapasimme esi-isänsä hautaa etsiskelleen sukututkimusta harrastavan brittiherran, joka puhutteli meitä tunnistaessaan käyttämämme kielen. Hänellä oli suomalaisia tuttavia, mikä selitti tunnistuksen. Herra suositteli meille kohtalaisen läheltä löytyvää Kenwood Housen kartanoa ja antoipa hän meille sattumalta mukanaan olleen paikan esitteenkin laukustaan. Vaikka kartano jäi tällä reissulla tutustumatta, otimme mieluusti vinkin talteen tulevaisuuden varalle. Paikan taideaarteet ovat kuulemma upeita ja paikka muutoinkin kaunis. Näimme herran hetkeä myöhemmin uudelleen ja hän kertoi onneksi löytäneensä etsimänsä haudan.

Highgaten hautausmaa on avattu vuonna 1839 Lontoon kasvaessa ja kaupungin keskustan pienten, kirkkojen yhteydessä sijainneiden, hautausmaiden käydessä pieniksi ja epähygieenisiksi. Samaan aikaan suunniteltiin myös kuusi muuta vastaavaa isoa hautausmaata kaupungin laidalle. Highgateen on haudattu kaikkiaan yli 170000 ihmistä. Hautausmaan lisäksi paikka on myös puisto ja merkittävä luonnonsuojelualue. Itäinen osa otettiin käyttöön 1854.

Puistomaisesta Highgatesta tuli pian suosittu sekä hautausmaana että ulkoilualueena. Viktoriaaniselle ajalle tyypillisesti varakkaammat henkilöt panostivat näyttäviin hautakiviin ja yksityisiin mauseleumeihin. Köyhempää väkeä haudattiin samoihin hautoihin useampaan kerrokseen. Hautapaikka oli mahdollista hankkia joko määräajaksi tai ainiaaksi. Määräaikaiset hautapaikat olivat toki edullisempia kuin ikuiset.

Myös Highgaten läntiselle puolelle haudataan ihmisiä edelleen. Opastetun kierroksen varrelle osui yksi uudempi hauta, jossa makaa poloniumilla Lontoossa murhattu venäläinen agentti Alexander Litvinenko.

Aikanaan 1800-luvulla egyptiläiset teemat olivat kovasti muodikkaita ja siksipä hautausmaallekin tarvittiin egyptiläinen avenue. Pylväin koristeltua porttia vartioivat molemmin puolin obeliskit.

Oppaamme oli asiansa hyvin osaava vanhempi herrasmies. Hän osasi kertoa hauskoja tarinoita elämästä viktoriaanisella ajalla. Myös kertomukset mielenkiintoisista hautausmaalle haudatuista henkilöistä olivat hauskoja. Tosin loppua kohti keskittyminen oli jo vähän herpaantumaan päin. Kierros kesti vähän yli 1,5 tuntia, mikä oli ehkä hieman liikaa. Siitä huolimatta vierailu oli varsin mielenkiintoinen ja kauniina keväisen aurinkoisena päivänä kävely ulkona maistui oikein miellyttävältä.

Erityisesti viktoriaanisesta ajasta kiinnostuneille Highgate on mitä mainioin vierailukohde. Meidän seurueestamme yksi oli paikasta nimenomaan tästä lähtökohdasta kiinnostunut. Me olemme usein vierailleet hautausmailla eri puolilla maailmaa reissatessamme ihan vain yleisestä mielenkiinnosta. Paikallista kulttuuria ja elämänmenoa kun on hyvä lähestyä useammastakin eri kulmasta.

Linkkejä:

Muut kirjoitukset aiheesta Lontoo:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *