Varmasti kaikkien vähintään nimeltä tuntema Louvren taidemuseo Pariisissa on yksi maailman suurimmista museoista. Tämä entisessä kuninkaan palatsissa maajaansa pitävä museo on maailman vierailluin taidemuseo ja yleisestikin museoiden kokokisassa se jää kakkoseksi ainoastaan Washingtonin Smithsonian instituutille.
Ensimmäinen osa Louvresta rakennettiin linnoitukseksi 1100-luvulla. Sittemmin sitä on laajennettu useaan kertaan. Se palveli kuninkaan asumuksena pitkään, kunnes Ludwig XIV rakennutti Versaillesin linnan ja siirsi hovinsa sinne.
Louvren museo jakautuu kahdeksaan osastoon: orientti; Egypti; Kreikka, etruskit ja Rooma; Islamin taide; kuvanveisto; taide-esineet ja koristetaide; maalaustaide; painotyöt ja grafiikka. Itse olen tutustunut näistä maalaustaiteen, Egyptin ja kuvanveiston osastoihin.
Louvren kokoelmat ovat valtavat. Minkä tahansa osaston kunnolliseen läpikäyntiin saisi käytettyä iäisyyden. Siksi onkin hyvä etukäteen vähän ottaa selvää mitä haluaa nähdä ja ohjata kulkunsa sen mukaan. Toinen vaihtoehto on ottaa rennosti ja mennä minne nenä näyttää. Jälkimmäinen soveltuu hyvin tällaiselle satunnaiselle museovierailijalle. Opasteet keskeisimmille teoksille ovat esimerkillisen hyvä. Niinpä suorin reitti Mona Lisan luo löytyy helposti heti sisäänkäynniltä lähtien.
Louvre on suljettu tiistaisin. Myös joulupäivänä, vappupäivänä ja uudenvuodenpäivänä museo on suljettu. Maanantaisin, torstaisin ja viikonloppuina museo on auki klo 9-18. Keskiviikkoisin ja perjantaisin Louvre on auki klo 9-21.45. Yli 18 vuotiaalle lipun hinta on 15€. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Samoin sisäänpääsy on ilmainen 18-25 -vuotiaille EU-alueen kansalaisille, vammaisille ja heidän avustajilleen sekä taiteen ja taidehistorian opettajille.
Lisäksi talvikaudella lokakuusta maaliskuuhun sisäänpääsy on ilmainen kaikille jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Louvren nettisivuilla ei tätä sanottu, mutta ainakin meidän kokemuksemme mukaan Ranskan kansallispäivänä 14.7. pääsi museoon ilmaiseksi.
Joskus taannoin keskiviikon ja perjantain jatketun aukiolon aikaan museoon pääsi edullisemmalla hinnalla. Nyt tosin tästä ei ollut nettisivuilla mitään mainintaa. Tämä oli todella kätevää ensimmäisellä vierailulla, kun halusimme vain vilkaista Mona Lisaa ja vähän jotain Egypti-aiheista. Tuolloin ei enää ollut jonoakaan sisäänkäynnillä, joten pikavisiitti sujui helposti.
Louvren pääsisäänkäynti on sisäpihalla olevassa lasipyramidissa. Tämä tosin ei ole ainoa sisäänkäynti. Jos siis jonotus ei ole parasta mitä tiedät, kannattaa ehkä kokeilla jotain toista sisäänkäyntiä.
Me olemme hyvällä menestyksellä käyttäneet Carrousel du Louvren ostoskeskuksen sisäänkäyntiä. Ostoskeskus sijaitsee maan alla ja sinne pääsee joko kadulta Rue de Rivolilta tai suoraan Palais Royal – Musée du Louvre -metroasemalta kulkemalla uloskäynnin Carrousel du Louvre kautta.
Toinen ilmeisesti vähän nopeampi sisäänkäynti on Passage Richelieulla, joka löytyy myöskin Rue de Rivolilta käsin. Tämän sisäänkäynnin kätevyydestä ei kuitenkaan ole omakohtaisia kokemuksia. Lipun netistä ostamalla toki voi myös onnistua jonotusaikaa lyhentämään.
Museon valtavasta koosta johtuen kannattaa ehkä valita yksi osasto per vierailukerta ja keskittyä siihen. Muutoin iskee helposti museoähky. Ihmisen keskittymiskyky on kuitenkin rajallinen.
Louvre on hieno myös ihan rakennuksena. Ulkopuolta pääsee katselemaan joka suunnalta ihan ilmaiseksi.
Ai niin, mitäs sieltä Louvresta löytyykään? Egyptistä on muumioita, Da Vincin Mona Lisa (joka tosiaan on aika pieni taulu) lienee tunnetuin taulu, Milon Venus löytyy veistoksien puolelta. Onhan näitä vaikka kuinka.
Linkkejä:
- Louvren viralliset sivut (sama ranskaksi)
- Lippujen ostaminen netistä (sama ranskaksi)
- Tripadvisor: Louvre
- Matkalla maailmalla: Louvre
Muut kirjoitukset aiheesta Pariisi: