Vuoden 2019 matkat on nyt matkustettu ja vuosi vaihtuu kotoisissa tunnelmissa. Meillä on vähän skumppaa ja tähtisädetikkuja ja mitä näitä nyt on. Nyt on siis mainio hetki istahtaa alas ja katsoa mitä on tullut vuoden mittaan puuhattua. Matkojen osalta vuotemme näytti tällaiselta.

Teimme tänä vuonna yksittäisiä matkoja huomattavasti edellisvuotta vähemmän. Tosin olimme liki joka kerta liikkeelle lähtiessämme matkassa useamman viikon ajan. Näin lopulta matkapäiviä kertyi viime vuotista enemmän. Silti reissujen väliset ajat tuntuivat tuskastuttavan pitkiltä. Ehkä ne lyhyemmät matkat vähän tiheämmin ajoitettuina olisivat sittenkin parempi vaihtoehto. Toisaalta tälle vuodelle valikoituneet kohteet olivat kaikki sen verran etäällä, että jo lentojen pituuden takia halusimme viettää perillä vähän enemmän aikaa.

Julkaisin myös viime vuonna sekä alustavan suunnitelman vuoden matkoista että tällaisen yhteenvedon lopputuloksesta. Tämä vuosi oli edelliseen verrattuna merkittävästi tylsempi siinä mielessä, että teimme juuri ne etukäteen miettimämme matkat emmekä juuri mitään muuta.

Myanmar

Pääsiäisen ja vapun aikaan, nämä kaksi kun sijoittuivat tänä vuonna poikkeuksellisen lähekkäin, toteutimme vihdoin monta vuotta haavailemamme Myanmarin matkan. Olimme suunnitelleet tätä matkaa jo ainakin kahtena edellisenä vuonna, mutta lopulta kuitenkin päätyneet boikotoimaan kohdetta. Olen todella tyytyväinen päätöksestämme vihdoin vierailla Myanmarissa, vaikka en edelleenkään kannata maan harrastamaa vähemmistöjen sortopolitiikkaa. Toivon mukaan onnistuimme hyödyttämään enemmän paikallisia ihmisiä kuin Myanmarin armeijaa. Maa teki ehdottomasti suuremman positiivisen vaikutuksen kuin mikään muu uusi matkakohde pitkään aikaan.

Lisää aiheesta: Myanmar 2019

Tallinna

Länsisataman naapurissa asuvina Tallinna on meille todella läheinen kohde. Piipahdimme kaupungissa tänä vuonna kaikkiaan kolme kertaa, joista kaksi oli päiväretkiä ja yksi sisälsi yhden yöpymisen. Tämän yöpymisen sisältäneen matkan aikana kävimme katsomassa Laululavalla Bon Jovin konserttia.

Lisää aiheesta: Musiikkimatkalla: Bon Jovi Tallinnan Laululavalla

Vietnam

Kesällä vietimme kolmisen viikkoa Vietnamissa. Tarkoituksenamme oli käydä myös Kambodžassa, mutta se osa matkasta jäi nyt toteutumatta. Yövyimme Vietnamissa kaikkiaan kuudessa kohteessa, joissa kaikissa nähtävää riitti. Erityisen paljon nautimme Halonginlahden risteilystä sekä upeasta keisarillisesta Huesta. Suurten kaupunkien tunnelma ei sitä vastoin ollut oikein meidän mieleemme. Vietnam on nyt nähty ainakin joksikin aikaa. Mahdollisesti palaamme vielä nyt näkemättä jääneitä kohteita tutkimaan, mutta mitään hoppua ei ole takaisin.

Lisää aiheesta: Vietnam 2019

Kalifornia

Vuoden viimeinen matka tapahtui joulukuussa, eikä se ole vielä ehtinyt edes tänne blogiin asti. Matkakertomus starttaa kuitenkin piakkoin, kunhan saan valokuvat ja muistiinpanoni järjestettyä. Kyseessä oli kolmen viikon pituinen joulukuinen roadtrip Kaliforniassa ja pikkuisen myös naapuriosavaltio Arizonan puolella. Vietimme joulun tapaninpäivään asti Los Angelesissa ja tapanin iltana istahdimme paluulennolle. Julkaisin ennen matkaa postauksen alustavista suunnitelmistamme, joita päädyimme lopulta seuraamaan kohtalaisen uskollisesti.

Lisää aiheesta: Tulossa seuraavaksi: Roadtrip Kaliforniassa

Päästöt

En aiemmin ole osallistunut monissa matkablogeissakin käytyyn lentopäästökeskusteluun. Nyt päätin kuitenkin lausua muutaman sanan tästäkin aiheesta. Ilmastonmuutos mietityttää ja huolestuttaa minua ihan siinä kuin muitakin järjen ihmisiä. Tämä pallomme nyt vain on valitettavasti menossa kovaa vaihtia vessanpöntöstä alas ja jotain tarttis tehdä. Muita on turha syyttää, jos ei itse tee mitään. Minä päätin aloittaa homman omalta osaltani laskemalla tämän meidän kahden aikuisen ruokakunnan lentojen aiheuttamat päästöt ja kompensoimalla ne.

Tänä vuonna teimme vain kolme lentoja vaatinutta matkaa, mutta ne kaikki suuntautuivat kaukomaille. Näistä edellä luetelluista ja vaimoni kaveriporukan mukana tekemästä Italian matkasta syntyi yhteensä 5320 kilon potti hiilidioksidipäästöjä. Lukema on laskettu meidän molempien osalta ICAO:n laskurilla, joka löytyy täältä. Vuonna 2018 lentoja kertyi enemmän ja tuolloin päästöpottikin oli puolitoista tonnia suurempi. Vuonna 2017 puolestaan matkasimme vain Euroopassa joululoman paluulentoa lukuunottamatta. Tuolloin lentoja oli paljon tätä vuotta enemmän, mutta päästöpotti jäi puolellatoista tonnilla tätä vuotta pienemmäksi.

Olen kompensoinut ruokakuntamme lentopäästöt Ilmastoavun kautta. Pääset tutustumaan Ilmastoavun sertifioituun hiilijalanjäljen kompensaatioon täällä. Ymmärrän, ettei kompensaatio ole yhtä tehokas tapa kuin lentämättä jättäminen, mutta on se silti parempi vaihtoehto kuin olla tekemättä mitään.

Matkavuosi lukuina

Lopuksi esittelen matkavuoden 2019 vielä lukuina. Tässä ovat mukana vain meidän yhteiset matkamme. Vaimo kävi vielä lisäksi Italiassa, mistä kertyi lennot sinne ja takaisin sekä neljä yöpymistä päälle.

matkoja yhteensä: 6 kpl
vierailtuja maita: 4 kpl (näistä kaksi oli uusia tuttavuuksia)
yöpymisiä ulkomailla: 61 yötä (näistä 55 yötä hotelleissa)
lentoja: 10 kpl (meno ja paluu laskettu erillisinä)
laiva-/lauttamatkoja: 7 kpl
junamatkoja: 1 kpl
vuokra-autoilua: 21 vrk (yksi vuokraus)

Aiomme matkailla myös ensi vuonna. Siispä niin lentoja kuin päästöjäkin on näillä näkymin luvassa. Suunnitelmia on valmiina niin kauko- kuin lähikohteidenkin osalta, mutta palaan näihin suunnitelmiin tarkemmin vasta Matkamessujen aikoihin. Sitten ei muuta kuin kohti uusia seikkailuja, onnekasta uutta vuotta kaikille!

2 kommenttia

    1. Aron 3.1.2020 at 19:02

      Suosikin valitseminen on aina pikkuisen hankalaa. Kaikissa kohteissa on kuitenkin paljon hyvää. Silti tällä kertaa Myanmar oli selvä ykkönen.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *