Aiempien matkakertomusten tapaan olen tähän viimeiseen postaukseen yrittänyt avata reissumme budjettia. Kuitteja ja luottokorttilaskuja olen pläräillyt ja valuuttakursseja väännellyt ja käännellyt sekä pikkuisen myös veroja laskenut. Mahdollisesti luontevinta olisi ollut esittää hinnat dollareissa, mutta osassa tapauksista tällaista hintaa ei ollut saatavilla. Osa asioista kun tuli hoidettua jo kotimaasta käsin euroissa. Siksi olen muuntanut kaiken euroiksi luottokorttiyhtiön avustuksella tai itse laskien sopivalla keskikurssilla.

Olen myös pyrkinyt laskemaan kaikkiin hintoihin veron osuuden mukaan. Jenkkiläinen kun yleensä ilmoittaa hinnastossaan kaiken aina ilman veroja. Olen kirjannut ylös dollarihinnan veron kanssa niissä tapauksissa, joissa se on ollut tarjolla. Ilmoittamani dollarihinnat poikkeavat siis netistä löytyvistä siksi, että minä olen laskenut hintoihin myös veron mukaan. Veroprosentti näkyi pääosin olevan 6,5. Tämä tosin vaihtelee vähän tuotteittain, osavaltioittain ja ilmeisesti myös ihan kaupungeittain. Hämmentävästi muutamassa paikassa vero sisältyikin hintaan jo valmiiksi.

Matka-aika oli tällä kertaa 16 päivää. Lensimme Miamiin Finnairin suoralla lennolla (n. 11 tuntia), mutta takaisin jouduimme tulemaan Lontoon kautta. Tällöin operoivana yhtiönä toimi British Airways, mutta meno-paluu-lipun myi Finnair. Finnair oli jo siirtynyt ympärivuotiseen Miamin reitin operointiin, mutta valitettavasti lennot varatessamme tällaisesta ei vielä ollut tietoakaan, eikä suoraa paluulentoa näin ollen ollut tarjolla.

Hotellit varasimme Hotels.comin kautta etukäteen. Olemme käyttäneet palvelua jo pidempään ja siksi pääsemme tasaisesti hyötymään sen tarjoamista eduista. Tälläkin kertaa majoituimme yhden yön ilmaiseksi. Hotels.com kun tarjoaa kymmenen majoitusyön jälkeen yhden näiden keskihinnan arvoisen yön ilmaiseksi. Todellinen maksamamme hotelliöiden yhteishinta oli tässä ilmoitettua hieman edullisempi.

Yleisesti ottaen joko Florida on esimerkiksi länsirannikkoa kalliimpaa aluetta tai sitten hinnat ovat kohonneet parin vuoden takaisesta. Edelliseen jenkkireissuumme nähden yöpyminen oli merkittävästi kalliimpaa. Tokihan myös dollarin arvostus euroon verrattuna oli ikävästi kohonnut. Lisäksi pääsiäinen ja paikallinen spring break varmasti nostivat hintoja.

Majoitukset olimme valinneet samoin kuin yleensä. Tärkein kriteeri oli sijainti. Luimme lisäksi tarkkaan muiden matkailijoiden kommentteja Tripadvisorista välttääksemme ongelmalliset majapaikat. Miami Beachilla ja Key Westissä halusimme olla kävelymatkan päässä joka paikasta ja Orlandossa korkeintaan puolen tunnin matkan päässä sekä Universalin että Disneyn huvipuistoista.

Miami Beachilla ja Key Westissä sijainti pakotti maksamaan yöpymisestä melkoisen suolaisen hinnan. Orlandossa puolestaan kriteerit täyttävällä sijainnilla oli tarjolla edullista majoitusta. Majapaikkojen taso vaihteli motellista neljän tähden hotelliin asti. Motellitasoinen majoitus riittää meille hyvin, mutta kaupungeissa tällaista majoitusta ei yleensä ole tarjolla kuin aivan laita-alueilla.

Auto on Floridassa tarpeen, jos et halua viettää aikaasi vain Miami Beachin alueella. Julkisen liikenteen kanssa pärjää varmasti auttavasti sekä Miami Beachin että Miamin alueella, mutta etäämmälle mielivän on tehtävä kuten paikalliset, eli otettava omat pyörät alle. Tällä kertaa edullisin kärry löytyi suoraan Europcarin kautta. Hyödynsin Finnair Plus -asiakkaan tarjouskoodin. Europcar ei itse operoi alueella, mutta tarjoaa yhteistyökumppaninsa Advantagen palveluja.

Varasimme ison sedanin, mutta tartuimme perillä tarjottuun korotukseen pieneen tila-autoon. Vuokraamo oli ihan ok, ei mitään erityisiä rutinoita heidän toiminnastaan. Autoilu Floridassa oli helppoa ja Googlen karttojen avulla navigointi ei tuottanut suuria ongelmia. Joissain isommissa risteyksissä sai tosin olla kieli keskellä suuta oikean kaistan valinnassa. Google kyllä yritti parhaansa mukaan tarjota kaistaopastetta, mutta osa kääntymisistä koostui useamman risteyksen yhdistelmästä, jossa jokaisessa piti valita oikea kaista. Tämä tuotti välillä hieman vaikeuksia kännykän alle viisituumaiselta näytöltä käsin operoitaessa.

Tietullit automaattisesti hoitava SunPass kannattaa autoon ottaa, vaikka se maksaakin jonkin verran per päivä. Tietulleja on isommilla teillä ja osaan käy vain SunPass. En osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä, jos vuokra-autoon ei tätä olisi mukaan ottanut ja eksyisi tällaiselle tullitielle.

SunPassin kanssa voi tällaisilla teillä ajella rauhassa. Samoin sellaisilla teillä, joilla on myös perinteisiä tietullikoppeja. Silloin valitaan vain SunPass-kaista ja ajetaan automaattitullin ohi pysähtymättä. Jos tämä ei ole kätevää, niin mikä sitten. SunPass on Floridan oma systeemi, joten siitä tuskin on iloa, mikäli tarkoitus on ajella muissakin osavaltioissa.

Aamiainen sisältyi kaikkiin muihin majoituksiin paitsi Key Westin hotelliin. Lounasta ja illallista nautimme pääosin edullisissa diner-tasoisissa ravintoloissa. Mäkkäritasoisiin burgeripaikkoihin emme joutuneet turvautumaan laisinkaan. Hieman parempia burgereita toki nautimme useammankin kerran. Erityisesti lämmöllä muistelen uuden tuttavuuden Five Guys -ketjun burgereita. Muutamana iltana söimme hieman tasokkaammin, yhtenä näistä jopa yli 200€ arvosta. Ilman näitä hintavampia ruokailuja päiväkohtainen ruokailun keskihinta olisi pudonnut noin 10€ alemmas.

Teimme jonkin verran edullisia vaateostoksia, mutta niiden ilmoittaminen tässä ei ole oleellista. USA:sta saa tuoda Suomeen tullivapaasti 430€ arvosta tuotteita. Tulli tekee pistokokeita, joissa isosti shoppaillut voi huonon tuurin sattuessa narahtaa. Tosin kukaan ei voi tietää mistä mikäkin yksittäinen esine tai vaate on ostettu, jos siinä ei ole hintalappua, eikä kuittiakaan löydy matkatavaroista.

Lentoyhtiöt veloittavat lipun hintaan kuulumattomasta ylimääräisestä matkalaukusta n. 70€/laukku/suunta. Ylimääräinen laukku on edullisin netistä etukäteen maksettuna, vasta lennolle laukkuja viedessä joutuu maksamaan enemmän. Jos ostoksia tulee tehtyä enemmän, voi ylimääräiselle laukulle olla tarvetta. Myös ostosten kotiin postittamista voi harkita, joskin minusta se kuulostaa vähän työläältä vaihtoehdolta.

Meillä oli mukana jonkin verran käteisdollareita, joita käytimme lähinnä pieniin ostoksiin paikoissa, joissa kortin käyttäminen ei ollut järkevää. Pääosin luottokortti kävi monessa paikassa. Huvipuistojen pienissäkin ruokakojuissa pystyi maksamaan kortilla. Silti on aina kätevää olla riittävä summa käteistä mukana, jos vaikka kortin kanssa sattuisi tulemaan teknisiä ongelmia.

Luottokorttiyhtiön käyttämä kurssi keskimäärin: 1€ = n. $1,09

Lennot:
Helsinki-Miami-Helsinki (meno suora, paluu Lontoon kautta), Finnair: 1608,20€ (804,10€ / henkilö)

Hotellit:
Yhteensä 16 yötä, keskihinta: 150,91€
Seep Inn Miami International Airport (Miami), 1 yö: 160,64€
Marlin Hotel (Miami Beach), 4 yötä: 868,80€ (217,20€ / yö)
The Inn at Cocoa Beach (Cocoa Beach), 2 yötä: 337,58€ (168,79€ / yö)
Super 8 Orlando International Drive (Orlando), 3 yötä: 207,48€ (69,16€ / yö)
Holiday Inn Fort Myers Downtown Historic District (Fort Myers), 1 yö: 113€
Super 8 Florida City/Homestead (Florida City), 2 yötä: 173,44€ (86,72€ / yö)
Eden House (Key West), 2 yötä: 496,12€ (248,06€ / yö)
Super 8 Florida City/Homestead (Florida City), 1 yö: 57,49€
Majoituskulut yhteensä: 2414,55€

Auto:
Hyundai Santa Fe (pieni tila-auto/max 7 matkustajaa) 2 viikko + 2 päivää, vuokraamona Advantage (varattu Europcarin kautta), mukana SunPass tietulleja varten: 1008,55€
Polttoainetta 190,05 litraa, keskihinta 0,48€/litra, yhteensä 90,48€
Palvelupysäköinti Hotel Marlin, 4 vrk, yhteensä: 137,43€
Autokulut yhteensä: 1326,94€

Pääsymaksut:
Miami:
Vizcaya Museum & Gardens: 14,68€ / henkilö ($16)
Miami Beach Design Preservation League, Art Deco -kävelykierros: 22,94€ / henkilö ($25)
Zoo Miami: 19,58€ / henkilö ($21,35)

Space Coast:
Kennedy Space Center: 48€ / henkilö ($53,25)

Orlando:
Disney World, Magic Kingdom: 1 pv lippu: 100€ / henkilö ($111,83)
Universal Orlando, 1 pv kahden puiston lippu: 143€ / henkilö ($156,56)
Universal Orlando, 1 pv kahden puiston Express Pass: 88€ / henkilö ($95,84 )

Fort Myers:
Edison & Ford Winter Estates, Museum & Laboratory Visit: 11,52€ / henkilö  ($12,78)

Everglades:
Everglades National Park pääsymaksu: 18,35€ / autokunta (voimassa viikon) ($20)
Shark Valley Visitor Center, opastettu kiertoajelu: 22,02€ / henkilö ($24)
Flamingo Visitor Center, Floridan lahden veneretki: 34,52€ / henkilö ($37,63)
Flamingo Visitor Center, rämealueen veneretki: 34,52€ / henkilö ($37,63)

Key West:
John Pennekamp Coral Reef State Park, pääsymaksu: 7,34€ / autokunta ($8) + $0,50 / henkilö (kahdelta henkilöltä siis $9 = 8,26€)
John Pennekamp Coral Reef State Park, lasipohjaveneretki: 23,67€ / henkilö ($25,80)
The Ernest Hemingway Home & Museum: 12,70€ / henkilö ($13,85)
Old Town Trolley, hop on-hop off -kierros Key Westissä: 27,94€ / henkilö ($30,45)
Bahia Honda State Park, pääsymaksu: 7,34€ / autokunta ($8 + $0,50 / henkilö, kahdelta henkilöltä siis $9 = 8,26€)

Yhteensä: 1069,82€ (534,91€ / henkilö)

Huom! hinnat poikkeavat pääosin paikkojen nettisivuilla esitetyistä, koska nettisivuilla hinnat ilmoitetaan yleensä verottomina. Minä olen tässä esittänyt hinnat veron kanssa.

Ruoka:
Lounas ja illallinen, kahvit sekä vesi ja välipalat keskimäärin 90€ / päivä kahdelta, 45€ / henkilö
Yhteensä: 1440€ (720€ / henkilö)

Yhteensä:
Kaikki kulut yhteensä: 7859,50€ (3929,75€ / henkilö)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *