Pontiacin pikkukaupungista Illinoisin osavaltiosta löytyy ihan hyvän kokoinen Route 66 -aiheinen museo. Museon virallinen nimi on Route 66 Association Hall of Fame & Museum. Museota pyörittää osavaltion Route 66 -yhdistys Illinois Route 66 Association. Vastaavanlaisia museoita on yleensä miltei jokaisessa vanhan valtatien varren kaupungissa, mutta pääosa on huomattavasti Pontiacin museota pienempiä. Me vierailimme reitin varrella tasan kahdessa tällaisessa museossa ja tämä Pontiacin museo oli näistä ensimmäinen. Museoon on vapaa pääsy ja vierailijat saavat vielä mukaansa muistoksi ilmaisen pinssin.
Museo löytyy kaupungin keskustasta Howard Streetin ja Main Streetin kulmasta. Howard Streetin toiselta puolen löytyy museon virallinen pysäköintialue. Jos automatkan jälkeen kaipaa pientä jaloittelua, voi museon ulkopuolelta lähteä seuraamaan katuun maalattuja jalanjälkiä. Reitti kulkee ympäri Pontiacin keskustaa esitellen taloja koristamaan maalattuja yli 20 suurta muraalia. Nämä maalaukset ovat oikeasti todella hienoja. Silti upein kaupungin muraaleista on tuo yllä olevan kuvan Route 66 -maalaus, joka löytyy museon takapuolelta.
Museo toimii varsin näyttävässä punatiilisessä rakennuksessa, joka on entinen paloasema. Rakennuksen julkisivu on todella upean näköinen. Samassa rakennuksessa toimii myös piirikunnan sotamuseo Livingston County War museum. Tähän jälkimmäiseen museoon emme käyneet tutustumassa, mutta netistä lukemani perusteella se käsittelee sota-aiheita ensimmäisestä maailmansodasta nykypäivään.
Nimensä mukaisesti Pontiac Route 66 Hall of Fame & Museum esittelee myös osavaltion Route 66 -tien suojelun puolesta työtä tehneitä ihmisiä. Ensimmäiset ihmiset kutsuttiin tähän Hall of Fameen vuonna 1990. Sittemmin uusia henkilöitä on kutsuttu vuosittain. Koko lista löytyy täältä. Samalta sivulta löytyy myös lista henkilöistä, joille on myönnetty Tom Teague Ambassador’s Award -nimellä kulkeva tunnustus. Tämän tunnustus saajat ovat edistäneet poikkeuksellisella tavalla vanhan valtatien tunnettuutta esimerkiksi kirjojen tai muiden julkaisujen avulla.
Museon kokoelmissa on paljon Route 66 -esineistöä. Kyltit, käytöstä poistetut bensapumput, dinerin loosit ja muu materiaali esittelevät aikakautta, jolloin Route 66 oli yksi maan merkittävimmistä väylistä. Näitä katsellessa saattaa unohtua se tosiseikka, että Route 66 ei koskaan varsinaisesti kulkenut Pontiacin keskustan läpi. Kaupunki oli siis poikkeus säännöstä, yleensä alkuperäinen Route 66 -tielinjaus kulki nimenomaan kaupunkien keskustojen läpi, ja vasta myöhemmin linjausta muutettiin kiertämään keskusta-alueet matkanteon nopeuttamiseksi. Pontiacista on siis tullut Route 66 -kaupunki vasta valtatien virallisen lakkauttamisen jälkeen. Museo ja seinämaalaukset pitävät huolen siitä, että matkalaiset pysähtyvät kaupungissa.
Museon parasta antia ovat Bob Waldmiren vanhat ajoneuvot. Ensimmäinen näistä, hippivolkkari, löytyy museon sisältä. Tämä samainen auto toimi innoituksen lähteenä Disneyn Autot-elokuvan Klainarille, alkuperäiseltä nimeltään Fillmore.
Bob Waldmireen ei voi olla törmäämättä Route 66 -aiheisiin tutustuessa. Roadtrippers.comin artikkelissa Bob Waldmire nimetään ultimaattiseksi roadtrippailijaksi. Hän oli taiteilija, joka tunnetaan parhaiten Route 66 -aiheisista piirroksistaan. Route 66:n varrella Illinoisin Springfieldissä varttunut Waldmire dokumentoi kaikenlaista valtatien varrella näkemäänsä. Tämä oli hänen tapansa suojella ja säilyttää historiaa jälkipolville. Waldmiren maalaamia muraaleja voi myös löytää pikkukaupungeista melkein missä tahansa Route 66:n varrella.
Bob Waldmire vietti paljon aikaa tien päällä asuen itse muokkaamissaan asuntoautoissa elättäen itsensä taiteellaan. Hippivolkkarin jälkeen Waldmire kunnosti asumuksekseen vanhan koulubussin. Tosin bussi toimi lähinnä kotina, matka-autona hippivolkkari oli edelleen ylivoimainen. Edes kuolema vuonna 2009 ei estänyt Waldmirea palaamasta rakkaalle Route 66:lle. Hänen tuhkansa on nimittäin siroteltu eri puolille vanhaa valtatietä.
Museo on avoinna kesäkaudella klo 9-17 ja talvikaudella 10-16. Museosta löytyy pieni hyllyllinen valokuvia jokaisesta Illinoisin osavaltion Route 66 -reitin varrelle osuvasta kaupungista. Näistä voi löytyä uusia ideoita omankin matkan avuksi. Henkilökunta on myös hyvin avuliasta ja he varmasti yrittävät parhaansa mukaan auttaa turisteja.
Museon takapihalta löytyy sitten se kokoelman todellinen helmi, ainakin minun mielestäni. Bob Waldmiren vuosimallin 1966 Chevrolet -koulubussista tuunaama asuntoauto on kuin suoraan jostain sarjakuvasta. Näin tämän auton ensimmäisen kerran skottikoomikko Billy Connollyn Route 66 -matkaohjelmassa, jota Yle esitti nimellä Kiehtova maailma: Amerikan valtatie. Sarjan yhdessä jaksossa päästiin kurkistamaan auton sisälle. Valitettavasti sarja ei ole enää netissä nähtävissä. Youtube kuitenkin pelastaa. Ensinnäkin täältä löytyy noin seitsemän minuutin pituinen virtuaalinen kierros bussin sisälle. Oikeastaan tuo Billy Connollyn tv-sarjan jaksokin näkyy Tuubista löytyvän täältä. En kuitenkaan mene takuuseen, että tuo linkki välttämättä toimii. Ei näyttänyt ihan virallisesta lähteestä tulleelta videolta.
Waldmire eli vaatimattomasti. Autossaan hänellä olivat kaikki tarvitsemansa mukavuudet. Sisältä löytyi sauna, keittiö, vierashuone ja vaikka mitä muuta. Hän keräsi sadevettä ja tuotti sähköä katon aurinkopaneeleilla. Tosin sähköä hän tarvitsi hyvin vähän.
Yritin vähän selvitellä netistä, olisiko Waldmiren bussiin mahdollista päästä tutustumaan myös sisäpuolelta. Joidenkin lähteiden mukaan bussiin pääsee sisälle, mutta ainakin meidän vierailumme aikana ovet olivat kiinni. Asia olisi varmaan selvinnyt myös kysymällä, mutta meillä menojalka jo vipatti museon takapihalle päästyämme. Pienen muraalikävelyn jälkeen suuntasimmekin jo lounasta etsimään ja sitten takaisin tien päälle.
Suosittelen ehdottomasti vierailua vähintään yhdessä tällaisessa museossa Route 66 -matkan aikana. Pontiacin museo on yksi erinomainen vaihtoehto. Esineistö ja valokuvat virittävät hyvin vuosikymmenten takaiseen tunnelmaan, aikakauteen, jolloin Route 66 oli vielä muodissa. Juuri tätä tunnelmaahan matkalta usein lähdetään hakemaan.
Muut kirjoitukset aiheesta Route 66: