Unescon maailmanperintökohteita esittelevän joulukalenterini kolmas luukku pitää sisällään joukon ensimmäisen luontokohteen. Kyseessä on metsäalue, joka vetää jonkin verran metsissä liikkuneen suomalaisenkin hiljaiseksi.

Kyseessä ovat Redwoodin kansallispuistot pohjoisessa Kaliforniassa. Alue koostuu useammasta kansallispuistosta, joissa kaikissa kasvaa mahtavia punapuita. Nämä kaikista maailman puista korkeimmiksi kasvavat voivat yltää jopa 115 metrin korkeuteen. Ne myös elävät parhaimmillaan tuhansia vuosia, minkä vuoksi vanhimmat punapuut lukeutuvat maailman vanhimpiin eliöihin.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin tuo kuva on otettu Humboldtin kansallispuistosta vähän etelämpää. Maasto ja puut ovat kuitenkin sielläkin hyvin samanlaisia kuin Redwoodin kansallispuistoissa, joiden läpi ajoimme kuvaustauolle pysähtymättä. Punapuumetsiä on pohjoisessa Kaliforniassa vielä jonkin verran, etenkin San Franciscon pohjoispuolella. Todella korkeita, yli 100-metrisiä, puita ei kuitenkaan taida juuri löytyä muualta kuin Redwoodin kansallispuistoista ja Humboldtin kansallispuistosta.

Unescon perustelut tämän kohteen lisäämiselle maailmanperintökohtaiden listalle löytyvät täältä.

Lisää aiheesta:
Humboldt Redwoods State Park
California State Route 1

Kaikki joulukalenterin luukut:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.