Ranskalainen kortteli on New Orleansin vanhinta osaa. Alueen rajoille on useampia määritelmiä, mutta ainakin turisteille ranskalainen kortteli on yhtä kuin Bourbon Street ja sitä ympäröivät ravintoloita täynnä olevan kadut. Riehakkain juhlinta näkyy keskittyvän juuri Bourbon Streetin varrelle. Yhden kadunkulman takana Royal Streetillä on jo paljon rauhallisempaa.

Osa kaupungin vanhimmasta osasta on ehtinyt jo uudistua ennen kuin vanhojen 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevien talojen suojeluun herättiin. Nykyinen jäljellä olevan osa vanhaa keskustaa on suojeltu kansallisena maamerkkinä. Tämä virallinen suojeltu alue on 85 korttelin kokoinen.

Alla näkyvään karttaan on merkitty kaikki tekstissä mainitavat paikat. Ranskalaisen korttelin suojeltu osa on merkittynä punaisella reunuksella.

Historiaa

New Orleansin kaupunki perustettiin vuonna 1718 nykyisin ranskalaisena korttelina tunnetulle alueelle Mississippijoen varrelle. Alueen nimestä huolimatta Ranskan vallan ajalta säilyneitä rakennuksia ei juurikaan ole jäljellä. Tästä pitivät huolen vuosina 1788 ja 1794 kaupunkia tuhonneet suuret tulipalot. Suuri osa ranskalaisen korttelin rakennuksista on itse asiassa rakennettu New Orleansin kuuluessa Espanjan vallan alle vuodesta 1763 vuoteen 1801.

Espanjalaiset ottivat käyttöön uudet rakennusmääräykset, jotka ehkäisivät tulipalojen leviämistä rakennuksesta toiseen. Puisten julkisivujen korvaaminen tiili- ja stukko-julkisivuilla kuului osana näihin määräyksiin. Espanjalaisiin taloihin rakennettiin myös parvekkeita upeine rautakoristeluineen. Juuri tällaisiin yksityiskohtiin turistin katse nykyään tarttuu ranskalaisen korttelin alueella kävellessä.

New Orleansin siirtyessä osana Louisianan ostoa USA:n alaisuuteen vuonna 1803, alkoi kaupunkiin muuttaa myös englantia puhuvia amerikkalaisia. Ranskalaisen korttelin alueen ollessa jo käytössä, laajensivat he kaupunkia rakentamalla taloja nykyisin Canal Streetin toiselle puolelle. Canal Streetistä tuli kahden eri väestönosan, ranskaa ja englantia puhuvien, kohtauspaikka. Leveän puistokadun keskikaistaleesta muodostui eräänlainen puolueeton vyöhyke, jossa käytiin kauppaa. New Orleansissa on tätä perua käytössä ihan oma termi neutral ground, joka tarkoittaa nykyään minkä tahansa leveän kadun kaistojen välistä aluetta.

Joitain 1700-luvun ranskalaisia rakennuksia on onneksi selvinnyt tulipaloista huolimatta meidän päiviimme asti. Harmittaa, että emme itse näitä hoksanneet käydä New Orleansin vierailulla vilkaisemassa lähempää. Ajattelin esitellä niistä muutaman, jotta muille ei kävisi samanlaista vahinkoa.

Ursuliinisisarten luostari

Vuonna 1751 valmistunut Ursuliinisisarten luostari toimii nykyisin museona. Rakennus on vanhin säilynyt esimerkki ranskalaisesta siirtomaa-arkkitehtuurista USA:ssa.  Rakennus sijaitsee Chartres Streetin varrella.

Lafitte’s Blacksmith Shop Bar

Muutaman korttelin päästä Ursuliinisisarten luostarista Bourbon Streetin varrella sijaitseva Lafitte’s Blacksmith Shop Bar on joidenkin arvioiden mukaan rakennettu 1720-luvulla. Tosin tästä ei ole täyttä varmuutta. Rakennuksessa on huhujen mukaan harrastettu laittomuuksia ja kenties juuri siksi se onkin kaupungin pahimpia kummitustaloja. En osaa sanoa, miten tämä on mitattu.

Näiden rakennusten lisäksi ranskalaisen korttein alueelta löytyy myös monia muita merkittäviä rakennuksia. Myös kaupungin tärkein aukio Jackson Square sijaitsee alueella.

Pyhän Ludwigin katedraali

Pyhän Ludwigin katedraali on valmistunut 1789, joskin sitä uudistettiin rajusti 1850-luvun laajennustyön yhteydessä. Ensimmäinen kirkko tälle paikalle rakennettiin jo vuonna 1718.

Cabildo

Espanjan vallan aikainen kaupungintalo Cabildo sijaitsee Pyhän Ludwigin katedraalin vasemmalla puolella. Rakennuksessa toimii nykyisin osavaltion museo. Rakennus valmistui aivan 1700-luvun lopussa korvaamaan tulipalossa tuhoutuneen edellisen Cabildon. Louisianan oston paperit allekirjoitettiin Cabildossa.

Presbytere

Vuonna 1813 valmistunut uusrenessanssinen Presbytere sijaitsee Pyhän Ludwigin katedraalin oikealla puolella. Rakennus suunniteltiin katedraalin toisella puolella sijaitsevan Cabildon pariksi.

Lisää aiheesta:
New Orleansin nähtävyyksiä – Jackson Square

Ravintoloita

Ranskalaisen korttellin alueelta löytyy monenlaisia ravintoloita. Jokainen löytää siis varmasti etsimänsä, oli sammutettavana sitten nälkä tai jano. Ruokansa ja juomansa voi myös halutessaan nauttia musiikkia kuunnellen, sillä etenkin Bourbon Streetin varrella soittoravintoloita riittää.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että ranskalaisen korttelin tarjonta on nykyisin pääosin turisteille suunnattua. Toki paikallisiakin on liikkeellä, mutta parasta hinta-laatusuhdetta tältä alueelta ei välttämättä löydy. Oletettavasti hinnat kuitenkin laskevat etäisyyden Canal Streetille kasvaessa. Kiva (maaliskuussa 2019) päivitetty lista alueen ravintoloista löytyy mm. Eater New Orleans -sivustolta täältä.

Bourbon Streetin nimi ei muuten tule amerikkalaisesta viskistä, vaan ranskalaiselta hallitsijasuvulta. Tosin niin kadun kuin juomankin nimi johtavat samaan lähteeseen, joten sitä kautta yhteys on olemassa.

Hurrikaani Katrina

New Orleansista puhuttaessa ei voi koskaan ohittaa kaupunkia vuonna 2005 pahoin riepotellutta hurrikaani Katrinaa. Onneksi ranskalaisen korttelin tapauksessa aiheesta riittää varsin lyhyt maininta. Alueen kohdalla tulvasuojat olivat vahvemmat kuin monessa muussa paikassa kaupungissa ja siksi ranskalainen kortteli selvisi liki olemattomin vaurioin. Vesi nousi vain osalle kaduista ja oikeastaan suurimmat vahingot aiheuttivat hurrikaanin voimakkaat tuulet.

Ranskalainen kortteli avattiin virallisesti uudelleen vain vajaa kuukausi hurrikaanin jälkeen. Tällöin yritysten omistajat pääsivät tarkastamaan tuhoja ja aloittamaan siivouksen. Muutaman viikon kuluttua tästä suuri osa yrityksistä oli jo palannut normaaliin arkeen.

Ranskalaisen korttelin katuja kannattaa ehdottomasti käydä tallaamassa. Alue on helpoiten lähestyttävissä jalkaisin. Tosin aamupäivällä Bourbon Streetillä kannattaa katsoa jalkoihinsa. Edellisen illan jäljiltä saattaa kadulta vielä löytyä yllätyksiä.

Muut kirjoitukset aiheesta New Orleans:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *