New Orleans on rakentunut Jackson Squaren ympärille. Tosin aukio sai nykyisen nimensä vasta myöhemmin. Aukio löytyy New Orleansin vanhimmasta osasta, joka nykyään kulkee ranskalaisen korttelin nimellä. Kaupungin perustaneet Ranskalaiset rakensivat keskeiselle paikalle paraatiaukion Pariisin Place des Vosgesin mallin mukaan. Aukio sai ensimmäiseksi nimekseen Place d’Armes. Kaupungin päädyttyä espanjalaisten komentoon aukion nimeksi vaihtui Plaza de Armas.

New Orleans siirtyi USA:lle osana Louisianan ostoa 1800-luvun alussa. Jackson Square sai nykyisin nimensä vuoden 1815 New Orleansin taistelun myötä. USA:n joukkoja brittejä vastaan tuossa taistelussa johti voitokkaasti kenraali Andrew Jackson, josta myöhemmin tuli myös maan seitsemäs presidentti. Aukio nimettiin kenraalin mukaan ja sen keskelle pystytettiin Jacksonin patsas, josta on kolme muutakin kopiota eri puolilla maata.

Aukiolla on Jacksonin patsaan lisäksi neljä muutakin veistosta. Nämä uusklassiset teokset esittävät vuodenaikojen henkilöitymiä. Aukio on pitkälti 1800-luvun puolivälin asussaan. Pariisilaiseen tyyliin tehdyt polut, aidat ja penkit ovat kaikki tätä perua. Puiston kasvit eivät tosin edusta ihan pariisilaista tyyliä.

Aukiota reunustavista rakennuksista tunnetuin on Pyhän Ludwigin katedraali. Tämä valkoinen kirkko esiintyy suurimmassa osassa Jackson Squarea esittävistä kuvista. Näin on tilanne minunkin kuvieni suhteen. Ensimmäisen kirkon tälle paikalle rakensivat ranskalaiset vuonna 1718. Vuoden 1788 suuressa tulipalossa tuhoutunut kirkko rakennettiin uudestaan espanjalaisten isäntien alaisuudessa. Se valmistui vuonna 1789 ja ylennettiin katedraaliksi vuonna 1793. Nykyinen kirkko on 1850-luvulla tehtyjen laajennustöiden tulos. Tässä yhteydessä vuoden 1789 kirkosta ei jäänyt paljoa jäljelle. Katedraalin oikealta puolelta löytyy vanha kaupungintalo Cabildo, jossa Louisianan oston lopullinen sopimus allekirjoitettiin.

Jackson Square siis huokuu historiaa. Se on kuitenkin myös viihtyisä pieni puisto, jossa on kiva istahtaa hetkeksi nauttimaan kauniista kesäpäivästä. Kesäpäivät voivat New Orleansissa olla kuumia, joten istumapaikka voi tullakin tarpeeseen. Meidän vierailumme aikanan elohopea ei noussut kuin 34 asteen kohdalle, mutta korkea ilmankosteus sai lämpötilan tuntumaan kymmentä astetta korkeammalta. Hiki tuli sen kummemmin rehkimättäkin.

Muut kirjoitukset aiheesta New Orleans:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *