New Yorkin Downtownissa sijaitseva WTC:n alue on ollut rakennustyömaa nyt jo kohta 17 vuoden ajan. En ole nähnyt aluetta ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskuja, joten tämä tarinani rajoittuu kuvaamaan vain sen jälkeisen jälleenrakennustyön edistymistä.

2002

Vierailimme ensimmäisen kerran New Yorkissa syyskuun alussa vuonna 2002. Tuolloin WTC:n kaksoistornit romahduttaneista terrori-iskuista oli kulunut vasta vuoden verran aikaa. Ensivierailumme oli hyvin pikainen, eikä meillä ollut kuin vain kaksi päivää aikaa tutustua tähän valtavaan kaupunkiin. Vaikka olimmekin tehokkaasti liikkeellä, jäi paljon näkemättä. Ehdimme onneksi kuitenkin käydä vilkaisemassa Ground Zeroa, joka tuolloin oli vielä varsin karun näköinen. Pelastustöiden osuus oli tuolloin juuri saatu päätökseen ja alueen uudelleenrakennustyö oli alkamassa.

Hämmästelimme valtavaa monttua ja pohdimme maailman hulluutta. Tuolla ensimmäisellä vierailulla New York ei vielä tehnyt meihin lähtemätöntä vaikutusta, emmekä näin ollen tienneet palaavamme samalle paikalle miettimään näitä samoja asioita vielä useamman kerran.

2011

Näin oli kuitenkin käyvä, joskin aikaa ennen seuraavaa vierailua ehti kulua melkein kymmenen vuotta. Seuraavalla vierailullamme vuonna 2011 alue oli jo muuttunut merkittävästi. Harmittavasti vain ei tullut mieleen ottaa kuvaa täysin samasta paikasta. Rakennustöiden eteneminen näkyy kuitenkin useassakin kuvassa. Alueen uusista pilvenpiirtäjistä kun ainakin kaksi oli jo ehtinyt kohtalaisen korkeaksi. One World Trade Center näkyi jo Staten Islandin lautaltakin käsin.

Lähimmäksi osui 140 Washington Streetin kohdalta WTC:n suuntaan napattu otos, jossa oikeassa reunassa näkyy vielä pahasti keskentekoinen 4 World Trade Center ja suoraan edessä jo ulkoapäin varsin valmiin näköinen 9/11 museo. Korkea lasiseinäinen rakennus hieman kuvan keskikohdasta vasemmalle on 7 World Trade Center,

Yllä olevassa kuvassa taustalla näkyvä matalampi vanha rakennus on samainen alueen postitoimisto, joka täyttää vuoden 2002 valokuvassa miltei koko oikean reunan. Melkoisen kokoinen postitoimisto siis, kokonaisen korttelin täyttävä möhkäle kahden postinumeroalueen tarpeisiin.

Noiden yhdeksän vuoden aikana 7 World Trade Center oli rakennettu valmiiksi ja otettu käyttöön. PATH-junan kaksi väliaikaista asemaa olivat niinikään käytössä. Terrori-iskun muistoaukio Memorial Plaza oli liki valmis, joskin varsinaiset muistomerkit avattaisiin vasta myöhemmin.

2012

Seuraava kuva alueesta on jo heti seuraavalta kesältä 2012. Kuten on helppo arvata, innostuimme New Yorkista enemmän vasta toisella vierailulla ja siksi halusimme jo vuoden päästä sinne uudestaan. Kesän 2012 vierailulta ei ole tarjolla yhtä hyvää valokuvaa. Tästäkin kuvasta kuitenkin näkee One World Trade Centerin edenneen taas paljon ylöspäin. Muu osa alueesta onkin aidan takana piilossa.

Näiden kahden lähekkäisen vierailumme välissä Memorial Plaza oli ehditty avata. One World Trade Center oli ohittanut korkeudessa Empire State Buildingin ja ottanut näin nimiinsä kaupungin korkeimman rakennuksen tittelin. Noin kuukautta ennen kesän 2012 vierailuamme presidentti Obama puolisoineen kävi paikalla signeeraamassa yhden viimeisistä One World Trade Centerin teräspalkeista. Tällä tapahtumalla juhlistettiin lopullisen 102 kerroksen korkeuden saavuttamista.

2014

Toiseksi viimeinen kuva alueelta on kesältä 2014, jolloin viivähdimme New Yorkissa vajaan viikon ensimmäisen Jenkki-roadtripimme päätteeksi. Kuvauspaikka on nyt hyvin lähelle sama kuin vuoden 2002 kuvalla. Nyt One World Trade Center oli jo harjakorkeudessaan, mutta työt sisäpuolella edelleen jatkuivat. Talo ei siis vielä ollut käytössä. Kuvassa näkyy myös 9/11 museo, joka oli jo toiminnassa ja jossa myös vierailimme. Korkean tornin varjossa lymyilee 7 World Trade Center, joka näyttää nyt kutistuneen vuoden 2012 kuvaan verrattuna. Aivan kuvan oikeassa reunassa näkyy hieman 4 World Trade Centerin seinää.

Vuoden 2012 ja 2014 vierailujemme välisenä aikana One World Trade Centerin huippukin oli saatu asennettua. Tuolloin rakennus ohitti USA:n siihen asti korkeimman rakennuksen, Chicagon Willis Towerin. Memorial Plazan muistomerkin vesialtaat avattiin yleisölle pari kuukautta ennen kesän 2014 vierailuamme. Samoin myös 9/11 museo otti vastaan ensimmäiset vieraansa. Ensimmäinen PATH-junan lopullisen aseman laitureista avattiin.

2018

Viimeisin kuva on noin kuukauden takaa viimeisimmältä New Yorkin vierailultamme. Yritin ihan tarkoituksella toisintaa vuoden 2002 kuvan, mutta ihan sataprosenttisen varma en tuosta sijainnista voi olla. Alue kun näyttää ihan totaalisen erilaiselta. Käytin paikannusapuna Googlen kartan satelliittinäkymää, jossa korkeat rakennukset on hienosti esitetty kolmiulotteisina.

Nämä kaksi kuvaa ovat luonnollisesti jonkin verran eri näköisiä jo johtuen kamerakalustossa tapahtuneesta kehityksestä noiden yli 15 vuoden aikana. Uusi kuva on kuvattu huomattavasti laajakulmaisemmalla objektiivilla ja pikseleitäkin on pikkuisen enemmän. Teknisistä arvoista viis, molemmat kuvat kuitenkin palvelevat tarkoitustaan, ne ovat onnistuneet pysäyttämään ajan kyseiseen hetkeen.

Kahden viimeisimmän vierailun välissä uusi joukkoliikennekeskus Oculus valmistui ja avattiin matkustajille. PATH-junan lopullisen aseman loput laiturit otettiin käyttöön.

Näin satunnaisesti kaupungissa vierailevana on mahdotonta täysin käsittää miltä tämä muutos on näyttänyt paikallisten ihmisten silmin katsoen. Hieman jotain osviittaa voisi saada ottamalla vertailukohdaksi vaikkapa jonkin noin vuoden kestävän kotoisan tieremontin, jossa kiertotiet vaihtelevat työn etenemisen myötä sinne tänne. Sitten kerrotaan tuo remontin kesto kahdellakymmenellä. Terrori-iskujen aiheuttama tuho oli siivottu pois alle vuodessa, mutta jälleenrakennus on vienyt sen jälkeen yli viisitoista vuotta ja urakka ei ole vielä edes valmis.

Linkkejä:
WTC – Uudelleenrakennustyön aikajana (Port Authority of New York & New Jersey)

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *