Chicagon yksi suosituimmista vierailukohteista on viihde- ja ostoskeskittymä Navy Pier. Tämä kilometrin pituiselle laiturille rakennettu kokoelma erilaisia viihdevimpaimia oli vielä joku vuosi sitten kaupungin kohteiden ykköspaikalla, mutta sitten viihtyisä Millennium Park meni sen ohi (ks. Chicagon nähtävyyksiä – Millennium Park). Silti Navy Pierilla vierailee edelleen vuosittain liki yhdeksän miljoonaa ihmistä. Meille sattui visiitin ajaksi upean kaunis helteinen kesäpäivä, joka oli kuin tehty ulkoilmaviihteestä nauttimiseen.

Navy Pierin kenties tunnetuin maamerkki on suuri maailmanpyörä. Vanha avonaisilla koreilla varustettu pyörä purettiin vuonna 2015 ja keväällä 2016 käyttöön otettiin uusi modernimpi versio Centennial Wheel. Tämän 196 metriä korkean maailmanpyörän korit ovat suljettuja ja ilmastoituja. Olin pikkuisen pettynyt uuden maailmanpyörän nähdessäni, sillä olin odottanut sitä sympaattisen näköistä vanhaa laitetta, josta olin nähnyt valokuvia. En kuitenkaan ollut aikeissa nousta kyytiin, joten harmi ei ollut kovin suuri. Chicagon korkeista paikoista minulle riitti sillä vierailulla Willis Tower (ks. Chicagon nähtävyyksiä – Willis Tower).

Historiaa

Navy Pier on nähnyt niin hyviä kuin huonojakin aikoja. Laituri valmistui vuonna 1916 sisä- ja ulkoviihdekeskukseksi sekä niin rahti- kuin matkustaja-alustenkin laituriksi. Laituri oli aluksi nimeltään Municipal Pier ja nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1927 ensimmäisen maailmansodan laivastoveteraanien kunniaksi. Seuraavan maailmansodan ajaksi Navy Pier pääsi ihan oikeasti laivaston käyttöön, sillä siitä tehtiin sotilaiden koulutuskeskus.

Toisen maailmansodan jälkeen laituri joutui vuosikymmeniksi hakoteille. Aluksi se oli Illinoisin yliopiston käytössä, 1950-luvun lopulla vuorossa oli jälleen laivaliikennettä ja 1970-luvulla erilaisia tapahtumia. Väliaikoina laituri oli vähällä käytöllä. 1990-luvulla laituri lopulta remontoitiin ja avattiin vuosikymmenen puolivälissä hyvin nykyisin kaltaisena viihdekeskuksena. Nykyiseen asuunsa laituri muuntautui 2010-luvun puolivälissä tehdyn uuden remontin myötä.

Viihdetarjontaa

Hienon maailmanpyörän lisäksi tarjolla on karusellia ja monia muitakin huvittelulaitteita. Navy Pierilta käsin operoidaan monia maisemaristeilyjä sekä vesitaksiajeluja. Me kokeilimme viimeksi mainittua kyytiä Willis Towerille (ks. Chicagon nähtävyyksiä – Water Taxi). Suosittelen tätä lämpimästi etenkin kauniilla kesäkelillä. Kaupungin valoja voi ihailla illallisristeilyillä. Navy Pierilta löytyy myös puistoa ja kasvitieteellistä puutarhaa. Kesäisin laiturilla järjestetään ilotulitus aina keskiviikko- ja lauantai-iltaisin.

Laiturilta löytyy myös sisätiloja, joissa on tarjolla kauppoja sekä niin teatteria kuin IMAX-elokuviakin. Chicagon lasten museosta löytyy ihmeteltävää koko perheelle.

Centennial Wheelin kyyti muuten maksaa aikuisilta $18 ja lapsilta $15. Alle kolmivuotiaat pääsevät mukaan ilmaiseksi. Kannattaa huomioida, että pyörä operoi säävarauksella. Katso tarkemmat yksityiskohdat täältä.

Ruokaa ja juomaa

Navy Pierilla ei tarvitse varsinaisesti kärsiä nälästä. Laituri mainostaakin pakkaavansa koko kaupungin eri osien kulinaarisen valikoiman yhden katon alle. Jenkkityyliin tarjonta koostuu lähinnä ketjuravintoloista. Moni näistä on toki varmasti ihan kelpoja. Jos ei osaa valita, voi osallistua kahden tunnin opastetulle ruoka-aiheiselle kiertokävelylle, jonka aikana paitsi kuullaan Navy Pierin tarina päästään myös maistelemaan laiturin ravintoloiden tarjoamia herkkuja. Opastettujen kierrosten ystävänä aion tätä kokeilla seuraavalla Chicagon vierailulla. Lisätietoja kierroksesta löytyy täältä.

Kuumana kesäpäivänä viileiden juomien kauppa kävi. Koska ei oltu holhous-Suomessa, pystyi Margaritavillen kiskasta ostamaan cocktailin mukaan. Hetkittäin kiskalla oli pitkä jono.

Eikä siinä vielä kaikki

Vaikka viihdettä oli tarjolla enemmänkin, olivat meille Navy Pierin kenties parasta antia sieltä avautuvat näkymät. Maisemat olivat todella upeat niin etelään Loopin alueen suuntaan kuin pohjoiseen Near North Siden alueen suuntaankin, ja niitä sai tuijotella ihan ilmaiseksi. Chicago on pilvenpiirtäjien alkuperäinen koti ja vaikka New Yorkin Manhattanilla näitä korkeita taloja lienee enemmän, on Chicagon keskustan pilvenpiirtäjäkeskittymä silti huikean upeaa katsottavaa. Geneeristen tornien joukosta pilkottaa aina joku yksittäinen rakennus, joka näyttää kovasti tutulta. Ehkä televisiosta tai jostain elokuvasta?

Navy Pierin pohjoispuolelta aivan laiturin kainalosta löytyy myös pieni palanen ehtaa hiekkarantaa. Vahingossa erehdyn puhumaan aina meren rannasta, vaikka Chicagohan sijaitsee oikeasti järven rannalla. Valtava Michiganjärvi on kuitenkin niin suuri, että rannalta katsoessa sitä voi helposti mereksikin luulla.

Matkamuistoja etsivälle Navy Pierilla on tarjolla jonkin verran myös ostosmahdollisuuksia. Kauppoja ei ole kovin paljoa ja painotus on melko vahvasti juurikin matkamuistojen puolelle kallellaan. Varsinaisena ostoskeitaana laituria ei siis voi pitää. Sellaista etsivää suosittelen kävelemään muutaman korttelin verran länteen päin Michigan Avenuelle, jonka Magnificent Mileksi nimetty paras ostosalue kulkee juuri Navy Pierin tasalla.

Kiinnostuitko? Vierailua varten kannattaa varmuudeksi tarkistaa ajantasaiset tiedot Navy Pierin virallisilta sivuilta täältä. Linkin takaa löytyvät tiedot kaikista huvituksista, ostosmahdollisuuksista ja ravintoloista, joita Navy Pierilla on tarjota.

Muut kirjoitukset aiheesta Chicago:

4 kommenttia

 1. Sonja | FIFTYFIFTY 16.3.2019 at 11:41

  Chicagossa ei ole tullut vielä käytyä, mutta siitä tuntuu olevan koko ajan enemmän ja enemmän juttuja, mikä on saanut kiinnostuksen heräämään. Tästä Navy Pearista tuli hieman mieleen SF:n Pier 39, johon tykästyin kovasti. Uskon, että tämäkin paikka kiinnostaisi!

  Vastaa
  1. Aron 16.3.2019 at 12:43

   Chicago on kyllä mielenkiintoinen kaupunki. Jos pidät New Yorkista, pidät varmasti myös Chicagosta. Tunnelmaltaan kaupunki on hieman Nyciä remmompi, mutta kaupunkikuvassa on myös paljon samaa. Nähtävää on todella paljon, neljässä päivässä ehdimme nähdä vain pienen pintaraapaisun koko tarjonnasta. Chicagolla on hurja maine, ja varmasti edelleen moni reuna-alue on oikeasti vaarallinen, mutta keskustassa voi seikkailla ihan turvallisesti.

   Vastaa
 2. Kohteena maailma / Rami 18.11.2019 at 21:08

  Navy Pier näyttää mukavammalta päivällä kuin illalta. Toki keskustaan oli ihan mukavat näkymät iltavaloissa, mutta jotenkin meno Navy Pierissä oli iltasella käymälläni kerralla vaisua. Saattaa tietysti syynä olla myös se, että olin siellä marraskuussa – kesällä varmasti vieläkin toimivampi.

  Vastaa
  1. Aron 19.11.2019 at 18:43

   Varmasti tuo vuodenaika on ollut aika iso tekijä. Voin kuvitella, että Windy Cityssä saattaa marraskuussa olla vähän vilpoista, etenkin järven rannalla. Yli 30 asteen helteessä Navy Pierilla väkeä riitti. Me tosin olimme liikkeellä vain keskellä päivää. En siis osaa sanoa, kuinka vilkasta mahtaa olla kesällä ilta-aikaan.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *