Bangkokista kun tuli tällainen juttu kirjoitettua, niin miksipä ei New Yorkistakin. Manhattanhan se on se pilvenpiirtäjien oikea koti. Olkoonkin, että Hongkongissa on näitä tötteröitä paljon enemmän.

Varsinainen klassikko New Yorkin näköalapaikoista on Empire State Buildingin näköalatasanne, joka sijaitsee tornin 86. kerroksessa. Useina aikoina päivästä tämä on myös varsin suosittu, eli kannattaa varautua jonotukseen. Enemmän maksamalla on mahdollista päästä myös ylemmälle näköalatasanteelle 102. kerroksessa. Täällä tosin näkymiä katsellaan lasin läpi. Ylempi tasanne ei myöskään ole auki aina.

Mikäli tarkoitus on viettää aikaa pidempään Empire State Buildingin näköalatasanteella esimerkiksi auringonlaskua ja valojen syttymistä katsellen, on syytä huomioida, ettei näköalatasanteella ole lainkaan istumapaikkoja. Henkilökunta myös pitää hyvin tehokkaasti huolta, etteivät vierailijat istuskele lattioilla. Pidemmän ajan viettäminen näköalatasanteella on siis erittäin epämiellyttävää. Saavuimme kerran itse juuri vähän ennen auringonlaskua, jolloin jonot olivat lähes olemattomat ja vietimme tornissa aikaa parisen tuntia. Oli vähän tylsää, vaikka näkymät olivatkin hienot.

Varsin hyvä vaihtoehto tälle klassikolle on menoltaan huomattavasti rauhallisempi Top of the Rock, joka sijaitsee Rockefeller Centerissä. Näiden tornien rakentajista on se legendaarinen kuva, jossa kaverit istuskelevat teräspalkin päällä syömässä lounasta yläilmoissa. Näkymät ovat hienot, mukaan lukien näkymä Empire State Buildingin suuntaan. Myös Central Park näkyy hienosti Top of the Rockista käsin. Ainoana miinuspuolena on Chrysler Buildingin jääminen vähän toisen rumemman tötterön taakse piiloon.

Näistä kahdesta mainitusta tornista menen itse mieluummin Top of The Rockiin. Siellä voi olla rauhassa ja vaikka istua välillä. Tasanteita on useampia ja kaikille riittää tilaa ihailla näkymiä.

Uusi mielenkiintoinen näköala New Yorkiin tulee tarjolle myöhemmin tänä vuonna, kun uuden pilvenpiirtäjän One World Trade Centerin näköalatasanne avaa ovensa. Paikka sijaitsee tornin kerroksissa 100-102. Terrori-iskuissa tuhoutuneiden tornien paikalle rakennettu uusi rakennus tarjoaa tosiaan vähän erilaisen näköalan, sillä se sijaitsee Manhattanin eteläkärjen tuntumassa, kun muut näköalatornit sijaitsevat Midtownissa huomattavasti pohjoisempana.

Yksi varsin mielenkiintoinen vaihtoehto lintuperspektiivikatselmointiin on tarjolla julkisen liikenteen muodossa. Kyseessä on yksi USA:n harvoista julkisen liikenteen köysiradoista (näitä on yhteensä 3 kpl käytössä), jonka vaunut kulkevat Manhattanilta East Riverin keskellä sijaitsevalle Roosevelt Islandille.

Itse saarikin on paikkana ihan tutustumisen arvoinen. Jos ei muuta, niin ainakin Manhattanin suuntaan tarjoutuvien näkymien vuoksi. Mutta silti hauskinta on juuri tuo köysirata-ajelu.

Ajelu köysiradalla maksaa saman verran kuin muutoinkin kyyti New Yorkin julkisen liikenteen välineillä. Jos käytössä on useamman päivän lippu tai arvolippu, käyvät nämä maksuvälineinä myös köysirata-ajelulle.

Muut kirjoitukset aiheesta New York:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *