Eilisessä Helsingin Sanomissa (28.3.2015) oli juttu matkasta Twin Peaksin kuvauspaikoille. Jutussa matkastaan kertova pariskunta oli liikkeellä noilla tienoilla suunnilleen samoihin aikoihin kuin mekin eli kesällä 2014. Jokusen sanan olen aiheesta kertonut jo aiemmin, mutta ehkä tässä olisi paikka ihan täsmäjutullekin. Samalla voisin kerätä yhteen jokusen linkin, josta voisi olla isommin aiheesta kiinnostuneelle iloa.

Minä olin autuaan tietämätön Twin Peaksin kuvauspaikkojen läheisyydestä kesän 2014 roadtripin suunnittelua aloitellessamme. Ensimmäisen kerran törmäsin aiheeseen Lonely Planetin Seattlen opasta lukiessani. Huomasin, että osa paikoista on niin lähellä Seattlea, että ehdimme siellä hyvin käymään kumipyörille siirtyessämme ennen suuntaamista etelää kohti.

Tämän havainnon tehtyäni yritin tutustua aiheeseen, mutta tietoa oli tuolloin varsin kehnosti saatavilla. Parasta, mitä netistä löysin, oli artikkeli erään amerikkalaisen pariskunnan Twin Peaks -matkasta 1990-luvun alusta. Tästä artikkelista löysinkin sitten paljon hyödyllistä tietoa ja aika pitkälti sen pohjalta valitsimme itsellemme parhaiten sopivan reitin ja kätevimmin matkan varrelle sopivat vierailukohteet. Nyt tietoa tuntuu olevan enemmän tarjolla ja tuon artikkelin kaiveleminen esille vaati jo vähän tarkempaa hakuehtojen rajausta.

Reitin suunnittelussa paras väline on kartta. Siksi suosittelen vilkaisemaan Google Maps -karttaa aiheesta. Tässä kartassa näyttäisi olevan aika pitkälti kaikki kuvauspaikat, mitä olen muissa lähteissä nähnyt, ja kaikki kätevästi karttapisteinä.

Hesarin jutussa on hyvä pohja matkaa kuvauspaikoille suunnittelevalle. Jutussa kerrottiin myös Twin Peaks -festivaalista, joka on järjestetty North Bendin kaupungissa vuosittain aina heinäkuussa. Vuosi 2015 on loppuunmyyty, mutta seuraavan vuoden lippuja voi kysellä loppuvuodesta. North Bendissä sijaitsee sarjasta tuttu Double R Diner -kahvila, joka oikeasti on nykyisin nimeltään Twede’s.

Vaikka tie ei kävisikään Twin Peaks -festareille, on North Bend hyvä paikka aloittaa. Suurin osa keskeisistä kuvauspaikoista sijaitsee lyhyen matkan päässä kaupungista Snoqualmien laakson alueella. Twede’sissä muuten on myynnissä Twin Peaks -karttoja.

Twede’s näyttää nopeasti katsoen vähän turistihenkiseltä joka paikassa näkyvine Twin Peaks -mainintoineen. Sisälle astuessa kuitenkin paikka osoittautuu pikkukaupungin kulmakuppilaksi, jonne väki kokoontuu lounaalle ja vanhat papat kahvikupin ääreen juttelemaan niitä näitä. Ainakin kesäkuun loppupuolen maanantaina ennen puolta päivää olimme paikan ainoat turistit. Palvelu oli ystävällistä ja se kirsikkapiirakka ihan kivan makuinen.

Twede’s (tosin paikka oli eri niminen sarjan kuvausten aikaan) toimi Twin Peaksissa Double R Dinerin ulko- ja sisäkohtausten kuvauspaikkana. Sisätilat tosin eivät enää ole saman näköiset, koska paikka on remontoitu uuteen uskoon vuoden 2000 tulipalon jälkeen.

Paikan kahvi on oikeasti parempaa kuin Hesarin jutusta saattaisi ymmärtää. Kahvi tulee kohtalaisen lähellä Cle Elumin kaupungissa sijaitsevasta Pioneer Coffee Roasting Companyn paahtimosta ja voin melkein lyödä vetoa, ettei miltään suomalaiselta huoltamolta saa yhtä hyvää kahvia. USA:n luoteiskulmassa kahviin suhtaudutaan vakavasti. Joskaan ei Twede’s ihan Seattlen hifistelykahviloiden tasolle yllä.

North Bendin naapurikaupungissa Fall Cityssä sijaitsee toinen sarjassa esiintynyt ravintola Roadhouse. Nykyisin nerokkaasti nimetty Fall City Roadhouse & Inn ei näyttänyt kyllä yhtään tutulta, vaikka kyseistä rakennusta on käytetty Twin Peaksin Roadhousen ulkokuvissa. Pysähdyimme talon kulmalla sijaitsevan huoltoaseman parkkipaikalle säätämään uuden kohteen navigaattoriin. Edes valokuvaa ei tullut otettua.

Twin Peaksin alkutunnarin yhteydessä näkyvä vesiputous, jonka vierellä Great Northern -hotelli sijaitsee, on oikealta nimeltään Snoqualmie Falls. Itse hotelli on oikealta nimeltään Salish Lodge & Spa. Hotellin sisäosia ei käytetty sarjassa. Tyydyimme tutustumaan lähinnä tuohon putoukseen. Vierailu olikin varsin helppo, sillä pysäköintipaikkoja oli tarjolla ja näköalapaikkoihinkin oli panostettu mallikkaasti. Putous on sen verran hieno paikka, että sitä kannattaa käydä katsomassa vaikka ei Twin Peaksista perustaisikaan.

Hesarin jutussa mainittiin, että Great Northern -hotellin sisäkohtaukset on kuvattu studiossa. Kenties yksittäisten huoneiden osalta voi näin ollakin, mutta ainakin osa sarjassa nähdyistä hotellin sisätiloista on oikeasti olemassa Poulsbon pikkukaupungissa Seattlen länsipuolella (Poulsbolla on muuten vahvat Norja-kytkökset), Puget Soundin vastarannalla Seattlesta nähden. Kyseinen paikka on Kiana Lodge -niminen konferenssikeskus. Nettisivuista päätellen paikka näyttäisi toimivan nykyisin lähinnä häiden näyttämönä.

Sarjassa Laura murhattiin junanvaunussa. Vastaavia vaunuja on nähtävillä Snoqualmien pikkukaupungissa. Kaupungissa sijaitsee yksi osa rautatiemuseo Nortwest Railway Museumia. Reitti North Bendistä Snoqualmien putoukselle kulkee Snoqualmien kaupungin läpi ja museojunat ovat nähtävissä suoraan päätieltä. Kivaltahan nuo näyttivät, mutta emme kuitenkaan pysähtyneet niitä lähemmin tarkastelemaan. Sarjan tunnarissa nähtävä jättipölkky on myös esillä Snoqualmien kaupungissa.

Twin Peaksin kuvauspaikkoihin tutustumisessa olisi kyllä aiheesta kiinnostuneelle ihan yhden lomareissun verran tekemistä. Seattle toimii kätevänä tukikohtana ja mahdollisesti jonkin yön voisi yöpyä myös Snoqualmien laakson alueella. Suosittelen reissua lämpimästi, mikäli aihe kiinnostaa. Samalla saa nauttia Seattlessa erinomaisista tuoreista merenelävistä ja tietenkin kahvista.

Linkkejä:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *