Oregonin osavaltion rannikolta, vähän Florencen pikkukaupungin pohjoispuolelta, löytyy vierailun arvoinen luontokohde Darlingtonia State Natural Site. Kyseessä on pieni suojelualue, jossa kasvaa Pohjois-Amerikan länsirannikolla tavattavia lihansyöjakasveja. Tämän kasvin latinankielinen nimi on darlingtonia californica ja suomeksi nimi kääntyy kaliforniantötteröksi. Tötterökasvi on siis kyseessä. Kuka näitä nimiä oikein keksii?

Kohde on pieni, eikä siihen tutustumiseen mene kauaa aikaa. Kiireisempikin ehtii hyvin käydä näitä kasveja ihmettelemässä. Rannikon päätieltä 101 käännytään sivuun pikkutielle kohti Mercer Lake -järveä. Opasteet eivät ole huippuluokkaa, joten paikka kannattaa merkitä navigaattorin kartalle. Välittömästi päätieltä kääntymisen jälkeen on oikealla puolella tietä pieni pysäköintialue, jolta johtaa ympyrän kiertävä polku suojelualueelle.

Polun varressa olevasta infotaulusta selviää kasvien kukinta-aika sekä kärpäspyydyksen toiminta. Pitkospuita kävellen pieni metsäaukio on helppo kiertää ja kävellessä ihailla näitä vähän tahmaisen näköisiä kasveja.

Kesäkuun lopulla paikalla vieraillessamme oli kukinta jo selvästi ohi. Infotaulun mukaan kukinta-aika on touko-kesäkuussa. Kukinto ei liene kuitenkaan ihan sieltä kauneimmasta päästä.

Etukäteen arvelin näiden kasvien olevan niin kurjan pieniä, ettei niistä oikein edes näe mitään polulta käsin. Siis vähän semmoisia kukkakaupassa myytävien pienten lihansyöjäkasvien kokoisia. Vaan nämäpä veijarit ovatkin vähän isompia.

Metsäaukio on täynnä tötteröitä. Muualla reissumme varrella näitä ei tullut vastaan, joten eivät liene kuitenkaan kovin yleisiä. Tosin nämä viihtyvätkin lähinnä kosteikoissa.

Kaliforniantötteröiden suojelualue ei nyt ollut ihan se ykköskohde reissullamme. Silti se oli kuitenkin ehdottomasti pienen pysähdyksen arvoinen. Pysäköintialueelta löytyy wc, joka myös voi olla hyvä syy pysähtyä kyseisellä kohdalla.

Muut kirjoitukset aiheesta Oregon:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *