Mainiona vastapainona New Orleansin keskustan hulinalle toimii rauhallinen päiväkävely vehreän Garden Districtin kaduilla. Tämä kaupunginosa tarjoaa eteläisen USA:n parhaiten säilyneitä kartanoita kivasti lähekkäin. Alueelta löytyy myös mielenkiintoinen hautausmaa sekä hyviä ravintoloita.

Garden Districtin alue kuului Lafayetten kaupunkiin vuodesta 1833 aina vuoteen 1852 asti. Tuolloin Lafayette liitettiin osaksi New Orleansia. Alueen asemakaava laadittiin tämän liitoksen jälkeen. Garden District sijaitsi tuolloin vielä kaukana kaupungin keskustasta, mikä vaikutti suunnitelmaan. Tilaa riitti hyvin ja niinpä kukin kortteli jaettiin vain kahteen tonttiin. Alueelle rakennettiin suuria taloja, joiden ympärillä oli isot puutarhat. 1800-luvun lopulla tila alkoi kuitenkin jo käydä vähiin ja alkuperäisiä tontteja oli pakko jakaa pienempiin osiin. Tuloksena alueella on nykyisin korttelia kohti kaksi isoa kartanoa ja niiden välissä pieniä viktoriaanisia piparkakkutaloja. Tästä puutarha-arkkitehtuurista alue on saanut nimensä.

Garden District sijaitsee muutaman kilometrin päässä New Orleansin keskustasta. Kätevimmin sinne pääsee St. Charlesin raitiovaunulla, joka on nähtävyys jo itsessään. Alueen historiasta enemmän kiinnostuneille on tarjolla kävelykierroksia, joilla opas esittelee valikoituja tunnettuja taloja ja valottaa niiden tarinoita. Näimme tällaisilla kierroksilla liikkuneita ryhmiä kävellessämme alueella, vaikka emme kierrokselle itse osallistuneetkaan. Oppaat vaikuttivat hyvin asiansa osaavilta. Itsenäisempää liikkumista arvostaville löytyy netistä materiaalia omatoimisen kierroksen avuksi, esimerkiksi täältä. Tunnettujen rakennusten luona on myös infotauluja, joista voi lukea joitain yksityiskohtia kyseisistä taloista.

Me kiertelimme Garden Districtiä ilman suurempaa päämäärää. Olin katsonut summittaisen kävelyreitin Lonely Planetin oppaasta, mutta emme erityisesti etsineet mitään tiettyjä taloja. Otin valokuvia kaikista mielenkiintoisen näköisistä rakennuksista ihan riippumatta niiden mahdollisista kuuluisista entisistä tai nykyisistä asukkaista. Tuloksena oli kokoelma kuvia, joista poimin tähän muutaman mielestäni hyvin aluetta kuvaavan.

1. Mahony’s Po-Boys & Seafood

Jos kävelyllä tulee nälkä, suosittelen aivan Garden Districtin kulmalla Magazine Streetillä sijaitsevaa Mahony’s Po-Boys & Seafoodia. Ravintola tarjoilee todellisia New Orleansin erikoisuuksia, täytettyjä po-boy-leipiä, jotka ovat todella herkullisia ja lisäksi varsin edullisia eväitä. Ravintola on useammassakin lähteessä mainittu yhdeksi kaupungin parhaista paikoista tämän herkun maistamiseen.

2. Lafayetten hautausmaa numero 1

Lafayetten hautausmaa numero 1 tulee vastaan nopeasti St. Charles Avenuelta Garden Districtille jalkautuessa. Hautausmaa on New Orleansin kunnallisista hautausmaista vanhin. Sinne on haudattu yli 20 eri kansallisuutta edustavia ihmisiä. Monen hautakiveen on merkitty synnyinmaa. Bongasimme mm. norjalaista syntyperää olevan perheen haudan. Pelkkiin hautakiviin ei Lafayetten hautausmaalla ole juurikaan tyydytty, vaan moni haudoista on suuria maanpäällisiä holveja.

3. Commander’s Palace

Lafayetten hautausmaata vastapäätä sijaitsee kreolilainen huippuravintola Commander’s Palace. Vuodesta 1893 asti toiminut ravintola on kerännyt paljon mainetta ja kunniaa. Se myös komeilee usein kaupungin parhaiden ravintoloiden listan kärkipäässä. Olisimme mieluusti vierailleet Commander’s Palacessa, mutta ravintolan naurettava pukukoodi vähän häiritsi. Pukeutuminen kauluspaitaan ja pikkutakkiin kosteuden takia yli 40 asteelta tuntuvassa helteessä olisi ollut kyllä sula mahdottomuus. Nettisivujen mukaan pukukoodi on suositus, mutta joissain lähteissä mainittiin siitä pidettävän tiukasti kiinni.

4. 2707 Coliseum Street

Osoitteessa 2707 Coliseum Street sijaitseva valkoinen puutalo on tuttu elokuvasta Benjamin Buttonin uskomaton elämä. Minulle elokuva on tuttu vain nimeltä, mutta talo on kyllä hieno.

5. Eversti Shortin villa

Tämän upean talon rakennutti eversti Robert H. Short vuonna 1859. Hän ei ehtinyt kauaa nauttia uudesta kodistaan, sillä sisällissodan myllerryksissä liittovaltion joukot valtasivat talon vuonna 1862 kapinalliselle kuuluvana omaisuutena. Sodan päätyttyä vuonna 1865 eversti Short sai kuitenkin talonsa takaisin.

6. 2523 Prytania Street

2523 Prytania Streetin tontin kulmassa on ilmeisesti aiemmin sijainnut pieni kappeli. Talon aiempiin omistajiin kuuluu herra Nicolas Cage.

8. – 10. First Streetin pinkit talot

Bongasimme alueelta kolme pinkkiä taloa. Tunnetuin näistä on osoitteessa 1315 First Street sijaitseva Joseph Carroll House. Tässä talossa järjestettiin aikoinaan paljon juhlia, joissa vieraana viihtyi muiden muassa Mark Twain.

Toinen pinkki talo sijaitsee osoitteessa 1342 First Street.

Kaikista söpöin näistä pinkeistä taloista on kuitenkin osoitteessa 1432 First Street sijaitseva pieni talo. Se ikään kuin piilottelee puun takana. Nämä kolme eivät ole ainoita pinkkejä taloja samaisella kadulla. Näistä kolmesta vain sattui kokoelmistani löytymään kelvolliset valokuvat. Erityisesti tätä viimeksi mainitsemaani pikkuista taloa olin kuvannut monelta kulmalta.

11. 1134 First Street

Osoitteesta 1134 löytyy talo, jossa Yhdysvaltain konfederaation ainokainen presidentti Jefferson Davis kuoli. Talon edustalle on pystytetty kivi, johon on kaiverrettu tiedot tapahtumasta. En nyt ole ihan varma tämän orjuuden puolustajan suuruudesta. Ehkä etelävaltioissa asiat nähdään edelleenkin hieman toisin. Rotukysymysten kuitenkin ollessa yhä kovasti pinnalla luulisi tämänkin kiveen hakatun tekstin aiheuttavan jonkin verran närää.

12. First & Magazine Street

First- ja Magazine-katujen kulmauksessa on yksi hyvä esimerkki alueen pienistä piparkakkutaloista. Tässä talossa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, poimin sen vain kivana esimerkkinä mukaan. Kuvan vasemmasta alareunasta voi bongata sivukadulle pysäköiden Koneen hissihuollon pakettiauton.

Kivoja kuvia oli paljon enemmänkin, mutta niitä vastaavien talojen selvittäminen kävi työlääksi. Laiskuuttani päädyin siis tällaiseen listaan. Mikäli tiesi joskus vie New Orleansiin, suosittelen ehdottomasti pientä kävelyä Garden Districtillä. Mielestäni kävelykierroksemme oli mainiota ajanvietettä kostean kuumana hellepäivänä.

Tässä lopuksi vielä kartta reitistä, jota pitkin kävelimme Lafaetten hautausmaalta numero 1 päätyen lopulta St. Charles Avenuelle, josta jatkoimme raitiovaunulla keskustaan. Kartalla näkyvät numerot vastaavat otsikoiden numeroita. Tarkkasilmäinen saattoi huomata, että numero seitsemän jäi välistä. Numero seiska on kartalla osoitteen 2423 Prytania Street kohdalla ja kyseinen talo löytyy postauksen ensimmäisestä kuvasta. Kartan reitti löytyi Android-puhelimeni itsekseen keräämistä paikkatiedoista.

Muut kirjoitukset aiheesta New Orleans:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *