Andalusian roadtripin matkakertomus on nyt tullut tiensä päähän. Enää on jäljellä pieni katsaus reissukuluista. Yritin jälleen parhaani mukaan kirjata kaikki kulut ylös. Jostain syystä kuitenkin onnistuin muutaman pääsymaksun hinnan hukkaamaan. Nämä onneksi löytyivät netistä. Seuraavaksi esittelen reissun kulut tuttuun tapaan jaoteltuina.

Kuitit yritin kyllä kerätä jälleen täsmällisesti ja kuitittomat käteisostotkin kirjata kännykkään. Pääosin maksoin kaiken luottokortilla, mutta käteistäkin oli mukana, tarkalleen 360€ edestä. Espanjassakin kortti kävi todella hyvin, eikä käteistä oikein ollut pakko käyttää muuta kuin aivan pienimmissä kioskeissa ja markkinakojuissa.

Lennot

Helsingin ja Malagan välillä operoivat suorilla lennoilla ainakin Finnair, SAS ja Norwegian. Edellisenä vuonna paras hinta-aikataulu-suhde löytyi SASilta, joka oli tuolloin varsin uusi tulokas reitillä. Tällä kertaa valinta kallistui Norwegianiin. Finnairilla ei ollut meille parhaiten sopiville päiville lentoja järkevään aikaan kumpanakaan vuonna.

Norwegian suorat lennot Helsinki-Malaga-Helsinki: 440,84€ (220,42€ / henkilö)
Matkatavarat (2 laukkua meno-paluu): 72€ (18€ / laukku / suunta)
Lentokulut yhteensä: 512,84€ (256,42€ / henkilö)

Nämä lennot eivät missään nimessä olleet edullisin vaihtoehto. Maksoimme menolennosta tuplahinnan paluuseen nähden, koska halusimme juuri tiettynä päivänä liikkeelle ja mieluiten vasta illalla työpäivän jälkeen. Tämä oli kannattavaa, koska pystyimme maksamaan osan lentojen hinnasta Norwegianin pisteillä. Olemme nimittäin käyttäneet Norwegianin luottokorttia jonkin aikaa ja sitä kautta Cashpointseja oli kertynyt noin 255€ arvosta. Käytimme ne kaikki näihin lentoihin, joten toinen meistä matkusti kokolailla ilmaiseksi.

Majoitus

Majoituimme eri paikoissa yhteensä 10 yön ajan. Meillä oli viikon ajan käytössämme minun työnantajani tarjoama loma-asunto, josta maksoimme vain nimellisen hinnan. En huomioi sitä tässä ollenkaan. Majoituimme käytännössä tällä kämpällä vain neljän yön ajan. Muut kuusi yötä olimme liikkeellä muualla. Varasimme hotellit Hotels.comin kautta, paitsi lentokentän Holiday Inn Expressin. Sekin olisi lähtenyt Hotels.comista edullisemmin, tosin vain 1€ erolla, mutta suoraan Holiday Innin kautta varattuna saimme ilmaisen peruutusoikeuden. Kaikkiin majoituksiin kuului aamiainen. Tällaisissa majapaikoissa vietimme nuo kuusi yötä.

Holiday Inn Express Malaga Airport (1 yö): 60€
Córdoba, Casas de la Juderia (2 yötä): 338,40€ (169,20€ / yö)
Jerez de la Frontera, Tryp Hotel (2 yötä): 165,99€ (83€ / yö)
Cádiz, Hotel Patagonia Sur (1 yö): 118€
Majoituskulut yhteensä: 682,39€ (113,73€ / yö)

Majoitus on Espanjassa varsin edullista. Nämä hotellit olivat ihan asiallisia, Córdoban hotelli jopa varsin tasokkaan oloinen. Mielestäni tämä keskihinta oli oikein hyvä. Erityisen hyvillä mielin muistelen Jerezin Tryp-hotellia. Paikka oli semmoinen perus businesshotelli, mutta siisti ja rauhallinen, palvelu ystävällistä ja aamiainen todella hyvä.

Autoilu

Auton vuokrasimme jälleen Hertziltä. Tällä kertaa kohdalle osui se ensimmäinen vähän huonompi kokemus tämän vuokraamon kanssa. Ensinnäkin vuokraamon pisteen löytäminen lentokentällä oli vaikeaa ja syyksi selvisi lopulta se, että se helposti löytyvä piste on lentokentän sisällä, eikä sinne enää pääse lentokentältä poistuttuaan. Vuokraamo ei olisi enää ollut edes auki lentomme laskeutuessa puolen yön jälkeen. Me yövyimme ensimmäisen yön lentokenttähotellissa ja vasta aamulla kävin noutamassa auton. Silloin auto piti noutaa palautuspuolelta, jonne se jouduttiin kuljettamaan erikseen.

Auto itsessään oli ihan asiallisen siisti Skoda Rapid Spaceback, eli sama merkki ja malli kuin vuotta aiemmin. Harmittavasti vain tupakansytyttäjän sähköpistoke ei antanut virtaa. Mietin jo asiasta valittamista ja uuden auton pyytämistä, mutta lopulta keksin mukana matkassa olevan varavirtalähteen suoriutuvan tarvittavien kahden yhtäaikaisen laitteen virransyötöstä ajomatkojen ajan. Tästäkin vastoinkäymisestä siis selvisimme. Auto oli silti paljon siistimpi ja muutenkin paremmassa kunnossa kuin monet Jenkeissä saamamme kärryt. Hintaan nähden kärry oli siis ihan hyvä, mutta ei ihan niin loistava kuin mihin olemme Hertzillä aiemmin tottuneet.

Tietulleja emme maksaneet. Ilmeisesti tulliteitä olisi ollut mahdollista käyttää, mutta me ohjeistimme Googlen karttasovelluksen välttämään näitä reittejä. Tämän välttelyn seurauksena ajelimme pitkän pätkän tietä, jolla oli liikenneympyröitä puolentoista kilometrin välein. Tätä pätkää olemme ajelleet nyt kahtena vuonna aika monta kertaa ja seuraavalla kerralla taidan maksaa mieluummin sen tietullin. Se tuskin on montaa euroa, mutta on varmasti sen arvoinen.

Skoda Rapid Spaceback automaatti (Hyundai i30 tai vastaava) Hertziltä / 10vrk: 288,63€
Omavastuun nollaus: 375,50€
Yhteensä: 664,13€

Polttoaine (diesel): 63,13€ (53 l, 1,19 € / l)
Ajomatka: 1091 km, auton keskikulutus 4,86 l / 100 km

Pysäköinti: 
Córdoba, Casas de la Juderia (palvelupysäköinti, 2 vrk): 38€ (19€ / vrk)
Ronda: 5,43€
Mijas Pueblo: 1€
Jerez de la Frontera, Tryp Hotel (2 vrk): 24€ (12€ / vrk)
Cádiz, Parking Canalejas (1 vrk): 14,95€
Vejer de la Frontera: 4,35€
Pysäköinti yhteensä: 87,73€

Autokulut yhteensä: 814,99€

Pääsymaksut

Kävimme tutustumassa jonkin verran pääsymaksullisiin nähtävyyksiin. Pääosin nämä maksut olivat varsin kohtuullisia. Kallein paikka oli Córdoban moskeija, joka olikin reissun upein yksittäinen nähtävyys. 10 euroa ei tuntunut yhtään pahalta hinnalta. Siihen verrattuna Rondan härkätaistelumuseon 7 euron pääsymaksu tuntui ryöstöltä.

Rondassa kävimme myös siistissä julkisessa vessassa, jonne pääsymaksu oli 0,60€. En kuitenkaan listaa sitä tässä, vaikka ihan paperiset liput saimme maksun suoritettuamme. Jäi vähän epäselväksi, mitä tällä lipulla oli tarkoitus tehdä. Olisiko kenties toinenkin meistä voinut käydä asioimassa samalla lipulla? Lipun käyttäminen vessapaperinakin tuli mieleen, mutta siihen tuo oli vähän pieni ja epäkäytännöllisen paksusta paperista valmistettu. Ehkä se nyt sitten oli ihan kuitti vaan. Ilmankin olisin kuitenkin pärjännyt.

Jerez de la Fronteran ja Cádizin katedraaleihin oli pieni pääsymaksu. Näissä molemmissa oli itse kirkon lisäksi nähtävänä näyttely, jonka kautta kai tuo pääsymaksu oli jotenkin perusteltavissa. Tosin onhan kirkkoihin maailmalla muuallakin joutunut pääsymaksun maksamaan.

Córdoban linna Alcázar de los Reyes Cristianos: 4,50€ / henkilö
Córdoban moskeija: 10€ / henkilö
Córdoban Torre de la Calahorra:  4,50€ / henkilö
Rondan härkätaistelumuseo:  7€ / henkilö
Mijaksen härkätaistelumuseo: 4€ / henkilö
Jerez de la Fronteran katedraali: 5€ / henkikö
Jerez de la Fronteran linna Alcázar:  5€ / henkilö
Jerez de la Frontera, opastettu kierros González Byass -sherrytilalla: 21,50 € / henkilö (hintaan sisältyi kierroksen lisäksi sherrymaistelu, jossa 4 eri sherryä ja pientä purtavaa)
Cádizin katedraali: 7€ / henkikö
Pääsymaksut yhteensä: 137€ (68,50€ / henkilö)

Ruoka ja muut juoksevat kulut

Ruokailimme pääasiassa hyvin maltillisen hintaisissa paikoissa. Tosin yhden kerran söimme ihan kunnon fine dining -hengessä ja muutaman muun illallisen kohdalla ruokalajeja kertyi useampia. Tapas-lounaat olivat varsin edullisia. Kahtena iltana söimme hyvin edullisesti lomahuoneiston keittiössä itse valmistamamme illallisen. Näihin muihin juokseviin kuluihin kuuluvat kaikki ne kulut, jotka eivät ole mukana noissa aiemmissa kohdissa.

Ruoka ja juoksevat kulut yhteensä: 1105,77€ (110,58€ / vrk)

Kaikki kulut yhteensä

Lopputulemana matkan kulut pysyivät kohtalaisen hyvin kurissa. Ehdoton yläraja budjetille oli 3500€, joka alitettiin. Edellisen vuoden matkan kuluihin verrattuna kuluja tuli nyt per päivä vähän enemmän, mutta silloin majoituimmekin hotellissa vain yhden yön ja loput työnantajani lomahuoneistossa (ks. Andalusia roadtrip 2017, Tilinpäätös).

Kulut yhteensä: 3252,99€ (1626,50€ / henkilö)

Näin on tämä reissu saatu paketoitua. Seuraavaan matkakertomukseen onkin sitten aikaa varsin kauan. Tähän asiaan palaan mahdollisesti ensi viikon matkamessujen jälkeen, jos vaikka sopiva lentotarjous sattuisi löytymään. Joka tapauksessa tästä eteenpäin blogissa elämä jatkuu taas aiempien reissujen parhaiden nähtävyyksien perkaamisella. Näitä onkin jonossa niin paljon, että ihan pelottaa. Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

2 kommenttia

 1. Periaatteen Nainen 16.1.2019 at 20:29

  Mun mielestä Rondan härkätaisteluareena oli ihan rahansa arvoinen! 😀 Andalusiassa ilmeisesti on suunnitteilla jonnin verran muuttaa noita tietulliteiden vaihtoehtoreittejä maksullisiksi, mikä olisi ikävä juttu paitsi paikallisten myös autoilevien turistien kannalta. Hyvä reissu teillä selvästi ollut, sitä on ollut ilo seurata blogistasi!

  Vastaa
  1. Aron 17.1.2019 at 06:08

   No joo, olihan se härkätaisteluareena kiva nähdä, mutta kun melkein samalla hinnalla pääsi Córdoban moskeijaan, tuntui hinta liioitellulta. Tuo tietullikuvio kuulostaa ikävältä. Yhtään ei tee mieli maksaa mitään tuosta liikenneympyräreitistä. 🙂

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *