Colosseum on suurin kaikista antiikin Rooman aikaisista lukuisista amfiteattereista ja se on myös yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä. Kun tässä kaupungissa ei muutenkaan ole pulaa turisteista, on helppo uskoa miljoonien vierailijoiden käyvän Colosseumillakin vuosittain. Meidän viimeisin vierailumme ajoittui keväälle 2022, jolloin koronapandemian myötä romahtanut vierailijamäärä oli vasta lähdössä nousuun. Varmasti pian ollaan taas vuoden 2019 yli 7,5 miljoonan vuosittaisen vierailijan lukemissa. Varsin paha turistirysähän tämä paikka siis nykyisin on, mutta silti siellä kannattaa vierailla ainakin kerran. Maailmassa on vain yksi Colosseum.

Nykyään Colosseumina tunnettu amfiteatteri rakennettiin vuosina 72-80 jälkeen ajanlaskun alun. Tuolloin sitä kutsuttiin yksinkertaisesti amfiteatteriksi. Myöhemmin arkeologit antoivat sille nimeksi Flaviuksen amfiteatteri sen rakennuttaneiden keisareiden mukaan. He molemmat kun kuuluivat Flaviusten hallitsijasukuun. Nykyisin rakennuksesta useimmin käytetty nimi Colosseum on peräisen keskiajalta. Se ei viittaa rakennuksen suureen kokoon, vaan pikemminkin sen sijaintiin valtavan keisari Neroa auringonjumalana esittäneen pronssiveistoksen vieressä. Tuo veistos tunnettiin nimellä Neron kolossi, koska se oli tehty mukaillen yhtä maailman seitsemästä ihmeestä, Rhodoksen kolossia.

Colosseum sijaitsee keskeisellä paikalla Roomassa aivan kaupungin muinaisen keskuksen Forumin vieressä. Alueella sijaitsi vielä ennen Rooman paloa vuonna 64 tiheää asutusta. Keisari Nero otti kuitenkin pahoin palosta vaurioituneen alueen hallintaansa ja rakennutti sille oman suureellisen palatsinsa Domus Aurean, jonka pröystäileviin pihakoristuksiin kuuluivat mm. keinotekoinen järvi paviljonkeineen ja puutarhoineen sekä tuo jo mainittu kolossi. Koko palatsikompleksin koosta on olemassa vain arvioita, mutta suurimmissa niistä pytingin on arveltu levittäytyneen jopa 1,2 neliökilometrin alalle. Ihan kivoiltahan tuollaiset tilukset keskeisellä sijainnilla kuulostavat.

Neron kuollessa vuonna 68 palatsi oli vielä osittain keskeneräinen. Seuraavat vuodet olivat Roomassa hieman myrskyisiä ja ensimmäisen vuoden aikana keisari vaihtui suunnilleen samaa tahtia kuin sukat alamaisten jaloissa. Siinä sivussa Domus Aureasta vietiin kaikki vähänkään arvokkaammat materiaalit. Ensimmäinen Neron jälkeen pidempään vallassa pysytellyt keisari Vespianus päätti ottaa alueen jälleen hyötykäyttöön ja rakentaa sille amfiteatterin. Colosseum nököttää nyt paikalla, jossa aiemmin oli Domus Aurean tekojärvi. Vespianus ei ehtinyt nähdä rakennusta valmiina, vaan työt valmistuivat vasta hänen poikansa Tituksen valtakaudella.

Amfiteatterin rakennustyöt rahoitettiin Jerusalemin temppelistä sotasaaliiksi rosmotuilla varoilla. Vuosina 80 ja 81 ajanlaskun alun jälkeen vietetyissä avajaiskisoissa ei säästelty. Kisoista ei ole kovin paljon säästyneitä kuvauksia, mutta ilmeisesti tarjolla oli ainakin kladiaattoritaisteluja ja eläinten metsästystä. Arviot näissä huvituksissa tapettujen eläinten määrästä vaihtelevat noin 4000 ja 9000 välillä. Näitä samoja lajeja amfiteatterilla harrastettiin senkin jälkeen. Lisäksi tarjolla on ollut niin julkisia teloituksia kuin myös toisintoja kuuluisista meritaisteluista. Viimeksi mainittuja varten areenan kansi oli mahdollista peittää vedellä.

Colosseumin lehtereille mahtui arviolta 50 000 – 80 000 katsojaa. Maan päällisten osien lisäksi rakennukseen kuuluivat keisari Domitianuksen kaudella lisätyt laajat maanalaiset tilat kahdessa kerroksessa. Niissä vuoroaan odottelivat niin kladiaattorit kuin esityksiin varatut eläimetkin. Suuretkin eläimet oli mahdollista nostaa areenalle hissien avulla.

Rakennuksen käyttö amfiteatterina päättyi varhaisella keskiajalla. Sen jälkeen se on ennen turistirysäksi päätymistään toiminut mm. majoitus- ja työtiloina sekä kristillisenä pykäkkönä. Sitä myös käytettiin materiaalien lähteenä muiden rakennusten tarpeisiin. Nykyinen vähän rapistunut ulkomuoto on osittain materiaalien rosmouksen ja osittain maanjäristysten ansiota.

Colosseumia entisöitiin vuosien 1993 ja 2000 välillä. Samassa yhteydessä amfiteatterin maanalaiset tilat kaivettiin esille. Kesti kuitenkin vielä kymmenen vuotta ennen kuin maanalaisiin osiin päästettiin vierailijoita ja vielä joitain vuosia ennen kuin näistä vierailuista voitiin tehdä säännöllisiä. Vuodesta 2018 alkaen pääsy maanalaisiin osiin on ollut tarjolla käytännössä päivittäin. Ainoastaan rankkasateiden aiheuttama tulviminen voi estää vierailun väliaikaisesti.

Amfiteatteri on avoinna vierailijoille vuoden ympäri. Se avautuu klo 9 aamulla ja sulkeutuu kesäkaudella maaliskuun lopulta elokuun loppuun klo 19.15. Talvikaudella sulkeutumisaika vaihtelee klo 19 ja 16.30 välillä niin, että keskitalvella aukioloaika on lyhin. Pääsylippuja on tarjolla useita erilaisia ja niiden hinnat vaihtelevat 16€ ja 22€ välillä. Halvin tarjoaa pääsyn vain Colosseumin maanpäällisiin osiin, kalleimmassa on mukana myös pääsy areenalle ja maanalaisiin osiin. Hinnan päälle tulee netistä ostettuna vielä 2€ varausmaksu. Kannattaa tarkistaa ajantasaiset tiedot hinnoista ja aukioloajoista Colosseumin virallisilta sivuilta täältä. Samoilta sivuilta löytyy myös virallinen lippukauppa. Kannattaa huomioida, että Colosseumin pääsylippuun kuuluu myös vierailu Forumilla ja Palatinuksen kukkulalla. Koronapandemian aikana lippuja ei myyty paikan päällä laisinkaan, mutta nyt lippuluukku on jälleen käytössä. Ainakin aiemmin lipun sai vähemmällä jonotuksella Forumin tai erityisesti Palatinuksen kukkulan vastaavilta luukuilta. Colosseum kun on tämän kolmikon suosituin kohde.

Colosseumin virallisilla nettisivuilla on myös tarjolla useampia erilaisia opastettuja kierroksia. Minusta kiinnostavilta näyttivät ainakin rakennuksen historiaan ja siellä käytyihin gladiaattoritaisteluihin keskittyvä kierros tai erityisesti maanalaisiin osiin painottuva kierros. Osa kierroksista tosin näyttäisi olevan tarjolla vain isommille ryhmille. Yksin tai pienemmällä porukalla liikkuvan kannattaa tarkistaa kolmansien osapuolten tarjonta. Esimerkiksi Viatorin kautta näkyy olevan tarjolla useampia erilaisia opastettuja kierroksia Colosseumille. Katso lisätiedot täältä. Pelkän pääsylipun ostaisin itse kuitenkin suoraan Colosseumin virallisen lippukaupan kautta.

Erityisesti historiasta kiinnostuneelle Colosseum on pakollinen vierailukohde Roomassa. Paikan päällä kuitenkin valitettavasti käy pian selväksi, että ihan kaikki eivät ole paikalla juuri sen historian takia. Tärkeintähän on tietenkin saada itsestään täydellinen valokuva suositussa paikassa. Selfiekeppien väistetelyä on siis väkisinkin luvassa, eikä kaiteiden viereen pääse maisemia ihailemaan jonottamatta. Pienestä hampaiden kiristelystä huolimatta nautin kuitenkin vierailusta edelleen.


Olemme vierailleet Colosseumilla nyt kolme kertaa, eli aina Roomassa käydessämme. Ensimmäinen vierailu tapahtui yli kaksikymmentä vuotta sitten ja viimeisin keväällä 2022. Ensimmäisellä kerralla saatoimme vain haaveilla vierailusta maanalaisissa osissa, mutta jälkimmäisellä kerralla tämäkin herkku olisi ollut tarjolla. Valitettavasti teimme päätöksen vierailusta vasta samana aamuna, joten meidän oli tyytyminen vielä tarjolla olleisiin pääsylippuihin. Parhaat näistä oli myyty loppuun jo päiviä aiemmin. Ihan ei siis tullut Rooma vielä valmiiksi, vaan jotain nähtävää jäi seuraavankin vierailun varalle.

4 kommenttia

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.3.2024 at 06:21

  Colosseum on vaikuttava paikka. Ei siellä ilman muita turisteja tosiaan pääse olemaan, mutta jotenkaan ei paikka kuitenkaan ollut sillä meidän käynnillämme niin ruuhkainen kuin pelkäsin.

  Vastaa
  1. Aron 14.3.2024 at 13:24

   Colosseum todella on vaikuttava. Tulevan kesän osalta on taas ollut puhetta Rooman vierailusta, kenties silloin pääsemme tutustumaan noihin maanalaisiin osiin.

   Vastaa
 2. Teija /parimatkaa 1.4.2024 at 10:48

  Haaveissa Rooman matka ollut jo monta vuotta ja nyt taas… Kiitos hienosta blogista, olen kahlannut sitä innolla läpi. Mietintään olen nyt laittanut lähtöajankohdan. Ennen vain jälkeen pääsiäisen, siis vuonna 25.. Eli turistimassoja mahd paljon vältellen olisiko huhtikuun alku vai toukokuun alku parempi? Aikaa varataan ma-pe.

  Vastaa
  1. Aron 2.4.2024 at 07:59

   Turistimassojen välttelyn näkökulmasta aikainen kevät lienee parempi kuin myöhäisempi ajankohta. Tosin Roomassa on kyllä turisteja paljon ihan kaikkina aikoina vuodesta. Me olimme viimeksi liikkeellä maaliskuun lopulla ja ihan perus tungos oli kaikissa nähtävyyksissä. Siinä mielessä ero noiden kahden ajankohdan välillä tuskin on kovinkaan merkittävä. Parempaa säätä olisi todennäköisemmin tarjolla lähempänä kesää.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *